Senegal’den Türkiye’ye uzanan ilim yolculuğu

Senegal’den Türkiye’ye uzanan ilim yolculuğu

Amerika’da doğup büyüyen ve Suudi Arabistan’da lise eğitimini alan Senegalli Muhtar Seck’in son eğitim durağı Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi oldu. Muhtar Seck, ABD’den Türkiye’ye uzananan ilim yolculuğunu anlattı

Dünyada birçok ülkeyi gezen ve Chicago Üniversitesi’nde Finans eğitiminin ardından Türkiye’ye gelen Senegalli Muhtar Seck, Konya’da Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden ilahiyat okumaya başladı. Hafızlığının yanı sıra Kung-Fu sporunda siyah kuşak sahibi olan Muhtar Seck, Konya’da eğitim hayatına devam etmekten dolayı memnuniyetini dile getirdi. 24 yaşındaki Muhtar Seck, “Türkiye’de 3 yıldır bulunuyorum. Türkçemi daha da geliştirmek için çalışıyorum. Dünya’da birçok yer gördüm Senegal ve Amerika olmak üzere iki ülkede vatandaşlığım var fakat Türkiye’yi gerçekten seviyorum. Finans bölümünü Amerika’da okuduktan sonra ilahiyat fakültesini de Türkiye’de okumak istedim. Bu ülkeyi gerçekten sevdim” ifadelerini kullandı. Kâbe imamlarından el-Kebani’nin oğlu olan Muhtar Seck, “Bizim ailemizde hafızlık önceliktir. Ben de bu önceliği Türkiye’de ilahiyat okuyarak daha ileri bir noktaya taşımak istedim” dedi.

TÜRKÇE GERÇEKTEN ZOR BİR DİL

Türkiye’ye geldiğinde en çok zorlandığı alanın Türkçe olduğunu söyleyen ve Türkçeyi öğrenmede fazla bir çaba harcadığını belirten Muhtar Seck, “Amerika’da iken İngilizceyi gayet güzel bir şekilde öğrendik. Senegal’de ise Fransızca konuşarak insanlar ile anlaşabilirsiniz. Kabe imamı olan babamın yanında Arabistan’da ise lise eğitimini alırken Arapçayı öğrendim. Bunların yanında İtalyanca, Portekizce gibi dilleri de öğrenme imkanı buldum. Fakat Türkçe bu dillerin arasında gerçekten zor bir dil olarak karşıma çıktı. Köken olarak da çok geniş tarihe sahip olan Türkçe, sürprizlerle dolu. Hatta öyle ki diğer dillerde olan rahat telaffuzumuz Türkçede o kadar rahat değil” şeklinde konuştu.

18-1.jpg

BABAM İMAM, ANNEM FİNANSÇI

Belli aile geleneklerinin olduğunu ve bundan dolayı okuduğu bölümleri seçtiğini kaydeden Muhtar Seck, “Bizim ailemizin belli gelenekleri vardır. Mesela anne ve baban ne okuduysa sen de onu okursun. Ben de bu gelenekten dolayı bu bölümleri seçtim. İki bölümü de seçme nedenim bu. Annem bir finansçı babam ise bir imam. Aynı zamanda hafız da olduğum için ilahiyat bölümünü okumak istedim. Ayrıca ailemizde sporla ilgilenmek de önemlidir. Kardeşlerimin neredeyse hepsi hafız ve sporcu” açıklamalarında bulundu.

HAYAL ETTİĞİM TÜRKİYE’Yİ BULAMADIM

Türkiye’yi daha başka beklediğini kaydederek beklediği ülkeyi bulamadığını söyleyen Muhtar Seck, “Türkiye’ye gelmeden önce Türkiye hakkında birçok eser okumuştum. Zaten bizim tarih kitaplarımızda Türk tarihinin, Osmanlı’nın yeri vardır. O kitapları okuyunca ister istemez böyle bir Türkiye bekliyorsunuz fakat geldiğimde bambaşka bir ülke ile karşılaştım. Hatta öyle ki bizim oralarda Türklerin tümünün Arapça bildiği düşünülür. Geldiğimizde bunun böyle olmadığını anladım. Fakat belirtmek isterim ki Türkiye’deki insanlar gerçekten iyi insanlar” ifadelerinde bulundu.

HAFIZLIKLA BERABER KUNG-FU EĞİTİMİ DE ALDIM

Hafızlık eğitiminin yanı sıra spor dalında Kung-Fu eğitimi aldığını da kaydeden Muhtar; siyah kemere kadar ulaştığını kaydederek, şunları söyledi: “Ailemiz sporla da ilgilidir. Spor bizim için gerçekten önemlidir. Nitekim Müslümanların güçlü kuvvetli olmaları şart. Ben de bu bilinçle Kung-Fu eğitimi aldım.”

TÜM DİLLERİ ÖĞRENEREK İNSANLARLA KONUŞMAK İSTİYORUM

Yapmak istediği birçok hayalinin de olduğunu ifade eden Muhtar Seck konuşmasında, “Okulu bitirdikten sonra gerçekten çok büyük hayallerim var. Dünyada konuşulan her dili öğrenip insanlarla tüm dünyada iletişim kurmak istiyorum. Şu an birçok dil biliyorum fakat bunları artırmam gerek. Ayrıca büyük bir şirket kurmak istiyorum. Dünyanın en büyük spor merkezini açmayı ve onunla birlikte büyük bir hafızlık eğitim merkezi açmayı istiyorum. Kısacası öğrendiklerimi insanlara aktarmak istiyorum” ifadelerine yer verdi.

NEDEN AMERİKA’DA YAŞAMADIĞIMI SORUYORLAR

Birçok arkadaşı tarafından Amerika vatandaşı olmasına rağmen neden Türkiye’de yaşadığı sorusu ile karşılaştığını söyleyen Muhtar, “İnanın burada arkadaşlarım bana bu soruyu soruyor. Amerika’yı bırakıp neden Türkiye’de olduğumu soranlara bazen açıklama yapamıyorum. Çünkü onlar yurtdışını daha cazip görüyorlar ama ben burayı, Türkiye’yi seviyorum. Şu an olmak istediğim yer Türkiye ve buradayım” şeklinde konuştu.

BAŞARILI OLMAK İSTEYENLER AİLE RIZASINI KAZANMALI

Başarılı olmak isteyen bir gencin okumayı sevmesi gerektiğini ve bunun yanında ailesinin rızasını kazanması gerektiğin kaydeden Muhtar Seck, ifadelerinde şu tavsiyelere yer verdi: “Bir genç başarılı olmak istiyorsa okumalıdır. Bu durum kitabımız Kur’an’ın da ilk emridir. Ardından başarılı olmak isteyen birisi ailesi ile iyi geçinmeli, onların rızasını kazanmaladır. Yine Kur’an’ın emriyle onlara öf bile denmemelidir. Allah öf kelimesini yasaklamıştır ve öyledir ki bu ifade dünyada konuşulan tüm dillerde aynıdır.”

MALCOLM X İLE AKRABAYIZ

Malcolm X’e olan benzerliğinin birçok yerde kendine söylendiğini bildiren Muhtar Seck, “Malik el-Şahbaz ile Malcolm X ile anne tarafım çok uzaktan akraba oluyor. Bu gurur verici bir durum. Ben kendimi pek benzetmesem de Malcolm X’e benzediğimi söyleyen birçok arkadaşım var. Amerika’da ne yazık ki bizlere halen ırkçılık yapılabiliyor. Bu ırkçılığa Müslüman bir kimlikle itiraz eden Malcolm X ile aynı soydan olmak bile mutlu edici” dedi.

EVDEN UZAKTA OLMAK KOLAY DEĞİL

Ailesinden uzak olmanın zorluğuna değinen ve bunu bir imtihan olarak gören Muhtar Seck, son olarak şunları söyledi: “Aileden uzak kalmak gerçekten çok zor. Fakat bu durum bir imtihan. Öyle ki Peygamberler dahi bu imtihandan geçmiştir. Hz Yusuf gibi Hz Musa gibi kimi peygamberlerde bunu görürüz. Hatta Efendimiz (A.S) bile gurbet imtihanı ile aileden uzak kalma imtihanı ile karşı karşıya kalmıştır.”

EYYÜB KARAKUZU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.