Salep sezonu açıldı

Salep sezonu açıldı

Kışın kendini hissettirmeye başlamasıyla birlikte soğuk havaların vazgeçilmezi salebe ilgi arttı. Konyalılar soğuk havalarda içlerini ısıtmak için salepçilerin yolunu tutuyor

Havaların iyice soğumaya başlamasıyla birlikte bize has bir içecek olan salep satışlarında artış yaşanıyor. Boğazı yumuşatması ve ciğerleri rahatlatması sebebiyle Konyalılar salebi çok tüketiyor. Bedesten Çarşısı’nda esnaflık yapan Saray Simit Sahibi Cevdet Akyol, salep satışlarının arttığını ve bu artıştan memnun olduklarını söyledi. Konyalıların salebi çok tükettiğini belirten Akyol, “Kışın kendini hissettirmesiyle salep satışlarımız arttı. Bilindiği üzere Konya’da kışlar epey soğuk geçiyor. Vatandaşlar soğuk havalarda içlerini ısıtmak için salep içiyor” dedi.

ÖĞRENCİLER BOSNA7DAN GELİYOR

Asıl işlerinin simit olduğunu belirten Akyol, salebi simidin yanında verdiklerini ve fiyatının da maliyetine satıldığı için 2 TL olduğunu söyledi. Sadece Konyalıların değil, şehre üniversite okumak için gelen öğrencilerin de salebe yoğun ilgi gösterdiğini aktaran Akyol, “Konyalılar salebi çok tüketiyor ama müşterilerimiz sadece Konya halkıyla sınırlı değil. üniversite okumak için şehrimize gelen öğrenciler de salebi seviyor ve tüketiyor. Gündüz dersleri dolayısıyla yetişemeyip akşamları Bosna Hersek Mahallesi’nden ya da Meram’dan buraya salep içmeye gelen öğrenciler oluyor. Burada hem fiyat ucuz hem de yapımı tamamen sütten olduğu için tercih ediliyor. Bizim çok sattığımızı gören bazı esnaflar dükkânlarının önüne salep tezgâhı açtı ama satış yapamadılar. Satmak için sadece tezgah açmak yetmez. biz salebi pişirirken maliyetten kaçmadık ve hakiki salep kaynatma makinesi aldık. tadı bu yüzden güzel ve seviliyor” ifadelerinin kullandı.

HER DERDE DEVA

Salebin faydalarının ise saymakla bitmeyeceğini belirten Akyol, bronşit ya da mide hazımsızlıkları rahatsızlıklarına iyi geldiği gibi iştah açıp zihni de güçlendirdiğini söyledi. Salebin vücut ısısını artırarak, soğuktan korumasında büyük rolü  olduğunu aktaran Akyol, “Ayrıca soğuk havalarla birlikte artış gösteren grip ve nezle gibi kış hastalıklarının tedavisinde de etkindir. Bu hastalıkların sık görülen şikâyetlerinden öksürüğün azalmasına yardımcıdır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan salep, göğsü yumuşatır ve boğaz ağrısına iyi gelir. Hastalık belirtileri vücutta hissedildiğinde sıcak bir salep içmek şikâyetlerin önemli ölçüde azalmasını sağlayacaktır” diye konuştu. Akyol,  salebin baş ağrısına da iyi geldiğini belirterek şunları söyledi: “Soğuk havalar nedeniyle kapalı ve havasız ortamlarda geçirilen süreler de uzar. Yoğun iş temposu ve koşuşturma içerisinde belli aralıklarla havalandırılmayan yerlerde uzun saatler kalmak kişinin kendisini hem yorgun hissetmesine hem de baş ağrısı yaşamasına neden olabilir. Bazen iş yerlerinde verilecek küçük bir mola ve bu molada tüketeceğiniz bol tarçınlı bir salep hem kişinin rahatlamasını sağlayacak hem de baş ağrısına iyi gelecektir.”

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.