Sakarya Savaşı'nın İzleri Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Sakarya Savaşı'nın İzleri Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Türk tarihi açısından çok önemli bir dönüm noktası olma özelliği taşıyan Sakarya Meydan Muharebesi'nin gerçekleştiği Ankara'nın Polatlı ilçesinde savaşın izleri gün yüzüne çıkarılıyor. Milli park kapsamında yürütülen çalışmalarda...

Türk tarihi açısından çok önemli bir dönüm noktası olma özelliği taşıyan Sakarya Meydan Muharebesi'nin gerçekleştiği Ankara'nın Polatlı ilçesinde savaşın izleri gün yüzüne çıkarılıyor. Milli park kapsamında yürütülen çalışmalarda Haymana ve Polatlı'da 16 parça tarihi alan olarak belirlendi.

Savaşın üzerinden 93 yıl geçmesine rağmen cephelerde yapılan incelemelerde şarapnel parçası, mühimmat ve mermi kovanları ortaya çıkmaya devam ediyor. Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi Genel Koordinatörü Emekli Albay Kadim Koç, cephelerde bulunan mühimmatların ileride yapılacak müzede sergileneceğini söyledi. Koç, bulunan objeleri muhafaza altına alacaklarını belirtti. Milli park çalışmaları hakkında bilgi aktaran Hassas Alanlar Daire Başkanlığı Şehir Planlayıcısı Gencay Serter, çalışmaların raporlama aşamasının tamamlandığını söyledi.

Serter, Polatlı ve Haymana'da 16 parça yerin Milli Park ilan edilmesini önerdiklerini belirtti.

35 ŞEHİDİN MEZARI BULUNDU

Cephelerde şehit mezarlarını da aradıklarını kaydeden Emekli Albay Kadim Koç, üç köyde 35 tane yeni şehit mezarı bulduklarını ifade etti. Koç, ilçe merkezinde bulunan şehitliğin temsili olmadığını vurguladı. Mezarların şehitlere ait olup, olmadığını radarla tespit ettikten sonra kesinlik kazanacağını aktaran Kadim Koç, “Keşke bu araştırmalar yıllar önce yapılsaydı. O zaman daha sağlıklı bilgilere ulaşabilir ve daha çok şehit mezarına ulaşırdık. Bir de ne yazık ki toplumumuz bu tür konularda bilinçli değil ve meydana çıkan bu parçalar hurdacıya satılıyor.” dedi.

Öte yandan Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nde arkeolog olan Hamza Çalışkan ise savaşın geçtiği alanlarda tek tek şehit mezarlarının olduğunu dile getirdi. Çalışkan, 5 bin 713 şehit olduğunu belirtti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.