Sağlık, fotoğrafçılığın serüvenini anlattı

Sağlık, fotoğrafçılığın serüvenini anlattı

Konya Aydınlar Ocağı'nın düzenlediği Selçuklu Salı Sohbetlerinde bu hafta Fotoğraf Sanatçısı Cahit Sağlık Cumhuriyetimizin 100. Yılında Konya Fotoğrafları” konulu bir sunum yaptı.

İl Halk Kütüphanesi Konferans salondaki programın açılış konuşmasını yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Konya’nın yakın tarihine ait fotoğraf arşivine sahip olan Cahit Sağlık’a teşekkür ederek “Şehrin bir dönemine ait görüntüleri gelecek nesillere ulaştırmak üzere gayret gösteren sanatçımız tarih ve kültür bilicimize önemli katkılar sunmuş ve sunmaktadır” dedi.

BABA MESLEĞİNE DEVAM ETTİ

Daha sonra kürsüye gelen Cahit Sağlık, 1947 yılında dünyaya gözlerini açtığını ve küçük yaşlardan itibaren itibaren de babası Osman Sağlık’ın PTT arkasında bulunan Rüzgârlı Sokaktaki fotoğrafçı dükkânına gidip gelmeye başladığını anlatarak “Necatibey İlkokulunu bitirdikten sonra baba mesleğinde çalışmaya başladım. Babam işyerinde önceleri istiade yani dilekçe yazarken sonradan tasvir ve suret denen vesikalık fotoğraflar ile kırıtma denenen boy fotoğrafları çekmeye başladı. Ben de mesleği babamdan öğrendim ve bugüne kadar devam ettim” dedi.

Fotoğrafçılığın serüvenine dair bilgiler de veren Sağlık “1930’lu yıllarda cam filmler kullanılırdı ve arşivimde halen saklarım. Çünkü fotoğraflar tarihin şahididir. Daha sonra 36 karelik filmler kullanıldı. Günümüzde ise teknolojik gelişmeler sayesinde filme ihtiyaç duyan kalmadı; cep telefonları herkesi fotoğrafçı yaptı” diye konuştu.

GAZETECİLERİN UĞRAK YERİYDİ

Arşivinde bulunan cam filmlerden derlediği yüz yıllık fotoğraflardan oluşan dosyayı ekrana yansıtarak izleyenlere sunan Sağlık katılımcıları eski Konya tarihine doğru yolculuğa çıkardı.

Program sonunda söz alan Muammer Yavuz’da Cahit Sağlık’tan çok şey öğrendiklerine vurgu yaparak “Cahit ağabeyin dükkânı Konya’daki bütün gazetecilerin uğrak yeriydi. Ondan emanet aldığımız makinayla ve onun öğrettiği bilgilerle fotoğraf çekerdik. Sadece fotoğraf sanatçısı değil bizim için iyi de bir eğitmendi” dedi.

Program sonunda Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü Cahit Sağlık’a kitap takdim ederken Sağlık da Güçlü ye arşivinden bir tablo hediye etti.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.