Roketsan İle Lockheed Martin İşbirliği Yapacak, F-35'te Türk Füzesi Kullanılacak

Roketsan İle Lockheed Martin İşbirliği Yapacak, F-35'te Türk Füzesi Kullanılacak

Türkiye'nin 100 adet satın alacağı Müşterek Taarruz Uçağı F-35'lerde Türk üretimi SOM-J füzesi kullanılacak. Konuya ilişkin iş birliği anlaşması ROKETSAN ile Lockheed Martin Füze ve Atış Kontrol bölümü arasında Ankara'da imzalandı....

Türkiye'nin 100 adet satın alacağı Müşterek Taarruz Uçağı F-35'lerde Türk üretimi SOM-J füzesi kullanılacak. Konuya ilişkin iş birliği anlaşması ROKETSAN ile Lockheed Martin Füze ve Atış Kontrol bölümü arasında Ankara'da imzalandı. İş birliği ile, tasarım ve mülkiyet hakları tamamen Türkiye'ye ait olan SOM füzesinin bir türü olan SOM-J füzesinin F-35 uçağında kullanılmak üzere, JSF Projesi'ne dahil ülkelerin hizmetine sunulması hedefleniyor. Ayrıca, füzenin F-35 dışındaki platformlarda kullanılmak üzere birlikte pazarlanmasına yönelik ortak çalışma yapılması da amaçlanıyor. SOM-J füzesinin başlangıç olarak Türk Hava Kuvvetleri’nin ihtiyaçları göz önüne alınarak geliştirileceğini kaydeden Savunma Sanayii Müsteşarı Prof.Dr. İsmail Demir, “SOM-J füzesi gerekirse diğer kullanıcıların özgün gereksinimlerine göre tasarım ve konfigürasyon değişiklikleri sağlanarak kısa zamanda diğer F35 kullanıcısı ülkelerin ihtiyacını karşılayacak güçte bir çözüm önerisi halene gelecek.” dedi.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı himayesinde, ROKETSAN A.Ş. ile Lockheed Martın Mıssıles & Fıre Control arasında Som-J İşbirliği Anlaşması İmza Töreni gerçekleştirildi. Savunma Sanayii Müsteşarlığı Nuri Demirağ Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen törene Savunma Sanayii Müsteşarı Prof.Dr. İsmail Demir, ABD Ankara Büyükelçisi John Bass, ROKETSAN, Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Kaptan, Lockheed Martin Missiles and Fire Control adına İcradan Sorumlu Başkan Yardımcısı Richard H. Edwards, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Mehmet Şanver ve davetliler katıldı.

“Lockheed Martin ve Türkiye arasındaki ortaklık uzun bir geçmişe sahiptir. Roketsan ile bu önemli projede işbirliği yaparak bunu daha da ileriye taşımaktayız.” diyen Lockheed Martin Missiles and Fire Control adına İcradan Sorumlu Başkan Yardımcısı Richard H. Edwards, “SOM-J füzesi F-35 ve diğer uçaklar için zorlu görev gereksinimleri kapsamında olağanüstü kabiliyet sağlayacaktır. Dünya çapında birinci sınıf bir sistemin üretilmesi ve müşterilerin uzun menzilli, dayanıklı bir seyir füzesi teknolojisi için artan ihtiyaçlarının karşılanması kapsamında bu iki büyük şirketin bilgi, beceri ve uzmanlığını birleştirmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.” diye konuştu.

Roketsan olarak bu işbirliğinin SOM-J üzerindeki ilgiyi büyüteceğine ve F-35 uçağındaki su üstü hedef kabiliyeti gereksinimlerini karşılayacak üstün bir çözüm sunacağına inandıklarını belirten ROKETSAN Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Kaptan, “Lockheed Martin ile birlikte, bu işbirliğine değer veriyor ve gelecekte şirketlerimiz arasındaki iş fırsatlarını genişletmeyi amaçlıyoruz.” diye konuştu.

SOM J’NİN YETENEKLERİNE SAHİP BAŞKA BİR SEYİR FÜZESİ BULUNMUYOR

Savunma Sanayii Müsteşarı Prof.Dr. İsmail Demir, bugünkü işbirliği anlaşması ile kavramsal tasarımdan sistem mühendisliğine, sistem geliştirilmesinden prototip üretimine, tasarım doğrulamasından uçuşa elverişlilik testlerine kadar bütün mühendislik testlerini Türkiye’de yürütülen bir ürünün sürdürülebilir ve rekabetçi bir savunma sanayi için vazgeçilmez olan ihracat potansiyeline yönelik güçlü bir adımın atılmış olacağını söyledi. SOM- J füzesinin Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın mevcut muharip uçaklarına entegre edilmek üzere geçmişte TÜBİTAK SAGE tarafından tasarlanan ve seri üretim aşamasına geçerek envantere girmiş olan Türkiye’nin ilk seyir füzesi SOM Hassas Güdümlü Mühimmat Sisteminin başarısının göz önüne alınarak geliştirilme sürecinde edinilen bilgi birikim ve kazanımlar teknolojilerden azami ölçüde faydalanılarak hayata geçirileceğini kaydeden Demir, “SOM J’nin yeteneklerine sahip başka bir seyir füzesi bulunmuyor. Başlangıç olarak Türk Hava Kuvvetleri’nin ihtiyaçları göz önüne alınarak geliştirilmekte olan SOM-J füzesi gerekirse diğer kullanıcıların özgün gereksinimlerine göre tasarım ve konfigürasyon değişiklikleri sağlanarak kısa zamanda diğer F35 kullanıcısı ülkelerin ihtiyacını karşılayacak güçte bir çözüm önerisi halene gelecek.Proje ortağı ülkelerce uçakların havadan yere füze gereksinimini karşılayabilecek alternatiflerin değerlendirildiği şu kritik dönemde alanında dünya çapında bir marka olan Lockheed Martin firması ile kuracağımız uzun dönem stratejik ortaklık sayesinde SOM-J füzesi başta ABD olmak üzere diğer dost ve müttefik ülkelerin silahlı kuvvetleri için etkili ve rekabetçi bir seçenek olarak öne çıkabileceğini tahmin ediyorum.” açıklamasını yaptı.

Konuşmaların ardından imza töreni yapıldı. Tören toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

SOM-J FÜZESİ TÜM HAVA ŞARTLARI İÇİN TASARLANDI

SOM-J füzesi, SOM füzesi varyantı olup su üstü hedeflere karşı F-35 için geliştirilen modern bir seyir füzesi. Diğer SOM varyantları uçak dış istasyonunda kullanılabilirken, SOM-J füzesi F-35 iç istasyonunda taşınmaya uygun. SOM-J füzesi hava solumalı motor ile güçlendirilen düşük görünürlüğe sahip bir mühimmat. Hız kontrolü sayesinde hedef zamanlaması da içeren görevleri gerçekleştirebilmekte. SOM-J diğer SOM varyantları ile benzer aviyonik özellikler gösterecek. Ancak SOM-J, F-35 iç istasyonunda taşınmaya uygun olacak şekilde geometrik farklılıklara sahip olacak. Diğer önemli değişiklik ise harp başlığı olacak. SOM-J harp başlığı, savaş gemisi gövdesini delme kabiliyetine sahip olacak, ayrıca personel, zırhsız askeri araç, radar ve binalar gibi hedefler üzerinde infilak ve parçacık etkisi olacak.

Türkiye’de özgün olarak geliştirilen SOM sistemi; otonom, uzun menzilli, düşük görünürlüklü, tüm hava şartları için tasarlanmış, yüksek hassasiyetli havadan karaya seyir füzesi olarak tanımlanmakta. SOM-J varyantı ise Türk Hava Kuvvetleri’nin ihtiyacını karşılamak üzere Savunma Sanayii Müsteşarlığınca yürütülmekte olan proje kapsamında, F-35 uçağının iç silah istasyonunda taşınabilecek şekilde, özel olarak geliştirilmekte. Roketsan ve Lockheed Martin Missiles and Fire Control arasında imzalanan İşbirliği Anlaşması kapsamında; SOM-J’nin ABD ve F-35 kullanıcısı diğer ülkelerin hizmetine sunulması için şirketler arasında ortak çalışma yapılması ve füzenin diğer hava platformlarına uygulanmak üzere tüm dünyada birlikte pazarlanması öngörülmekte.

LOCKHEED MARTİN VE ROKETSAN AŞ

Merkezi Bethesda, Maryland’de bulunan Lockheed Martin, global bir güvenlik, havacılık ve uzay şirketi olup dünya çapında yaklaşık 113 bin çalışana sahip. Yüksek teknoloji sistemleri, ürünleri ve servislerinin araştırma, tasarım, geliştirme, üretim, entegrasyon ve sürdürülebilirlikleri çalışmalarını sürdüren şirketin 2013 yılı net satışı 45.4 Milyar Dolar.

Merkezi Ankara, Elmadağ’da bulunan Roketsan A.Ş. ‘Türkiye’de roket ve füze tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi konularında lider bir kuruma sahip olunması’ amacı ile kuruldu. ROKETSAN, yüzde 51’i mühendis olmak üzere bin 800’den fazla personeli, 4 Milyar TL’ye varan bağlanmış sözleşmesi ve 26 yıldır kazandığı teknolojik bilgi birikim ile savunma sanayinde bir dünya şirketi olma yolunda hızla ilerlemekte. Şirket, faaliyeti ülke sınırlarını aşan, kendi teknoloji alanındaki NATO programlarına katılan, ürünlerini Türk Silahlı Kuvvetleri yanında dost ülkelerin de hizmetine sunabilen bir kuruluş haline geldi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.