Polonya Ve Belarus İzmir'le İş Yapmak İstiyor

Polonya Ve Belarus İzmir'le İş Yapmak İstiyor

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı (EBSO) ziyaret eden Polonya ve Belarus heyetlerinden, ortak proje çağrısı geldi. 83. İzmir Enternasyonal Fuarı’na katılan Polonya ve Belarus, yeni işbirlikleri yapmak için EBSO’yu ziyaret etti. Heyetlere evsahipliği...

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı (EBSO) ziyaret eden Polonya ve Belarus heyetlerinden, ortak proje çağrısı geldi. 83. İzmir Enternasyonal Fuarı’na katılan Polonya ve Belarus, yeni işbirlikleri yapmak için EBSO’yu ziyaret etti. Heyetlere evsahipliği yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu, Türkiye’nin İtalya ile Çin arasında en büyük sanayi üretim gücüne sahip olduğunu vurgularken İzmir’in gıdadan tekstile, inşaattan demir çeliğe, otomotiv yan sanayisinden petrokimyaya, makineden yenilenebilir enerjiye kadar odada temsil edilen 64 sektördeki yatırım ve lojistik avantajlarına dikkat çekti.

Türkiye’nin uzun yıllar boyunca aralarında dostluk ilişkisi bulunan Polonya ve Belarus ile yaptığı dış ticaretin bu dostluğu yansıtmadığını belirten Gökçüoğlu, “Türkiye ve İzmir, gerek Polonya gerekse Belarus ile yaptığı işbirliklerinde üretimde model olabilir. Güçlü olduğumuz sektörlerde işbirliğimizi ilerleterek, diğer sektörlere de örnek olmak durumundayız. Önceliklerimizi belirleyip doğru tarafları biraraya getirerek, sonuç odaklı projelere yönelmemiz lazım. Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak güçlü işbirlikleri, yatırımlar ve yeni projelerle dışa açılma konusunda her türlü desteği vermeye hazırız.” dedi.

‘POLONYALI İŞADAMLARI TÜRKİYE'DEKİ POTANSİYELİ GÖRDÜ’

Polonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ticaret ve Yatırımı Geliştirme Bölümü Müsteşarı Konrad Zablocki de, “Birlikte çalışarak yatırımların artmasına çalışacağız.” mesajı verdi. Polonya’nın hem AB üyesi olması hem de diğer ülkelerle işbirlikleri sayesinde Avrupa’da önemli bir konuma geldiğini anlatan Zablocki, “Türkiye ile ilişkilerimizin seviyesini yükseltmek istiyoruz. İthalat ve ihracattan farklı olarak, yatırım ve inovasyon konusunda işbirliği yapmak istiyoruz.” diye konuştu. Polonya-Türkiye Ticaret Odası Başkanı Marek Nowakowski ise iki ülke arasındaki ilişkilerin 600 yıllık geçmişe dayandığını hatırlatarak, şöyle konuştu: “Polonyalı işadamları, Türkiye’deki potansiyeli gördü. Dış ticaret hacmi, beş yılda 2,7 milyar dolardan 6 milyar dolara geldi. Şimdi 10 milyar doları hedefliyoruz. Polonya ve Türkiye, sanayi açısından birbirini tamamlayacak düzeyde. Önümüzdeki 50 yılda dünyada ülkelerimiz öne çıkacak.”

BELARUS KALABALIK BİR HEYETLE GELDİ

Belarus Universal Ticaret Borsası Başkanı Arkady Salikov, EBSO’yu daha önceden bildirilen sayının neredeyse iki katı, 25 kişilik bir heyetle ziyaret etti. Salikov, “Bu kadar kalabalık gelmemiz sizi önemli görmemizin, İzmir'le iş yapma isteğimizin göstergesidir.” dedi. Belarus ile Türkiye’nin coğrafi olarak yakın, politik açıdan da iyi ilişkiler içinde bulunduğunu belirten Arkady Salikov, devlete bağlı kuruluş Belarus Universal Ticaret Borsası’nın da borsa araçları yoluyla dış ticarete katkıda bulunarak, ekonomik gelişimi hızlandırma işlevini yerine getirdiğini anlattı. Metal işleme, orman ürünleri ve tarım konularında ciddi gelişmeler olduğuna dikkat çekerek, “Rusya pazarı için oraya gitmenize gerek yok. Metal ürünler konusunda Türk şirketleri, Belarus üzerinden Rusya pazarına da ilgi gösteriyor. Orman ürünleri konusunda da son yıllarda sanayimiz hızla gelişti. Devlet, bu sanayinin gelişmesi için yatırımlar yaptı. 2015 senesinde sektör, yeni teknolojiyle çalışıyor olacak. Tarımla ilgili, süt ve süt ürünleri konusunda sektörümüz çok gelişmiş ve ihracat yapar durumdadır. Aynı zamanda soya ve ayçiçeği üretimi de hızla artıyor.” diye konuştu.

Belarus İzmir Fahri Konsolosu Murat Reha Yorgancıoğlu’nun da eşlik ettiği heyette yer alan işadamları, İzmirli sanayicilerle yaptıkları ikili iş görüşmelerinde geleceğe yönelik projeler için de ilk adımları attı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.