'Papa İle Patrik Bartholomeos, Kudüs’teki Gelişmeleri Görüşebilir'

'Papa İle Patrik Bartholomeos, Kudüs’teki Gelişmeleri Görüşebilir'

Türkiye’yi ziyaret edecek dördüncü papa olan Papa Francesco için Fener Rum Patrikhanesi’ndeki hazırlıklar sürüyor. Patrikhane yetkilileri, Papa ile Patrik Bartholomeos arasındaki görüşmede Kudüs’te yaşanan gelişmelerin de ele alınmasının...

Türkiye’yi ziyaret edecek dördüncü papa olan Papa Francesco için Fener Rum Patrikhanesi’ndeki hazırlıklar sürüyor. Patrikhane yetkilileri, Papa ile Patrik Bartholomeos arasındaki görüşmede Kudüs’te yaşanan gelişmelerin de ele alınmasının beklendiğini söyledi.

Patrikhanedeki çalışmalar hakkında Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) bilgi veren Fener Rum Patrikhanesi Basın Sorumlusu Peder Dositheos Anagnostopulos, ziyaretin iki anlamı olduğunu belirtti. Katolik ve Ortodoksların aynı ayinde bulunmadıklarını belirten Dositheos, "Papa, Cumartesi akşam ayininde hazır bulunması. Katılması değil, hazır bulunması. Çünkü Katolik ve Ortodokslar beraberce ayin yapmazlar fakat beraberce ayin yapılan bir kilisenin içinde olabilirler. Bunu niye anlatıyorum çünkü bu ileride birleşmemize yardım edebilecek çözüm problemi olarak görünüyor. Diğer anlamı ise Pazar günü sabahı yapılacak olan bayram günüdür bizim için. O ayinde de aynı şekilde Papa hazır bulunacak." dedi.

Papaların Türkiye'ye yaptıkları ziyaretlerin hep Kasım ayının 30'unda gerçekleşmesinin nedenini açıklayan Dositheos, "30 Kasım İstanbul'daki kilise kurumunun kuruluş yıl dönümü olan tarihtir. Çünkü bunu kuran İsa Efendimizin talebelerinden biri olan Andreas'tır. Andreas, bu bölgede ilk defa Hristiyanlığı yaymaya başlamıştır. Onun hatırasına bu kiliseye Aya Yorgi yanında Andreas Kilisesi de deniliyor. Hem de 30 Kasım onun ölüm yıl dönümü olduğu için aynı zamanda bayram günü olarak kullanılır. Bu bizim dini bayramımıza Papa, 1964'te başlayan ziyaretler süreci ile gelmeye başlamıştır. Biz de aynı şekilde onların dini bayramlarına katılıyoruz o da Roma'da 29 Haziran'dadır. " şeklinde konuştu.

Dositheos, papaların Türkiye'ye yaptıkları ziyaretleri de tarihleri ile birlikte anlatarak, "İlk olarak Papa ile Patriğin görüşmesi 1964 senesinde Ocak ayında Kudüs'te olmuştur. O zaman patrik Athenagoras'tı, Papa ise 6.Paul'dü. 1967 yılında Papa Paul, ziyaret için patrikhaneye gelmişti. 1979 yılında ikinci ziyaret oldu o da II. John Paul'dü. Daha sonra 2006 senesinde 16. Benedictus geliyor. Sonuncu ziyaret de şimdiki 1.Francis'in ziyareti olacak." ifadelerini kullandı.

Peder Dositheos, Patrik ile Papa arasında yapılacak görüşmede ele alınacak konulara ilişkinde bilgi verdi. Buna göre dünya barışı, Ortadoğu'daki Hristiyanların durumu, mezhepler arasında birlik ve Kudüs konularının ele alınmasının beklendiğini belirten Dositheos, "Patrikhanedeki görüşmeler kilisedeki ayin bittikten sonra Patrik Bartholomeos ve Papa ana binada bir araya gelip bazı konuları konuşacaklar. Konuşulacak konular ekseriyetle Katolik ve Ortodoks dünyasına ilişkin problemlerdir. Yani bu iki kilisenin yeniden birleşmesi için ne lazımdır, hangi süreçlere ihtiyaç vardır? Hangi problemler daha çözülmemiştir? Bu konular konuşulacaktır. Bunun yanında dünya üzerindeki dini problemler. Biliyorsunuz ki, Mezopotamya'da Irak'ta, Suriye'de Hristiyanların büyük problemleri vardır. Orada Hristiyanlar büyük baskı altındadır. Orada Katolik de, Ortodoks da, Süryani de vardır. Bu kardeşlerimizin çektikleri azapların görüşülmesi de normaldir. Bu konular üzerinde Pazar günü öğle yemeğinden hemen önce bir basın bildirisi yayınlanacaktır." dedi.

‘PAPA’NIN ANKARA’DA NE KONUŞACAĞINI BİLMİYORUM’

Görüşmede ele alınacak konuları değerlendiren Dositheos "Bu siyasi değil, dini bir bilgidir. Ortadoğu'daki Hristiyanların durumu hem Katoliklerin, hem bizim problemimizdir. Hristiyanlığın doğduğu yer Ortadoğu'dur. Bugün de Hristiyanların en az olduğu ve baskı altında bulunduğu ve korku içinde yaşadıkları yer Ortadoğu'dur. Dolayısıyla bu iki büyük din adamının bu konuda bildiri yayınlaması normaldir. Türkiye açısından ise Papa'nın Ankara'da ne koşacağını bilmiyorum. Herhalde Papa'nın Türk Hükümeti'ne, Cumhurbaşkanı'na bazı düşüncelerini iletmesi beklenilir." ifadesini kullandı.

Kudüs'te yaşanan gelişmeler de Papa'nın patrikhane ziyaretinde gündeme gelecek. Konuya ilişkin değerlendirme yapan Dositheos, "Bizler ve Katolik kilisesi devamlı dünyadaki barış için dua eder. Her seferinde de olup biten bir olay için dua eder. Bunun hep bir ismi vardır, mesela Kudüs problemi, mesela Irak'taki problemler gibi. Dolayısıyla Ortadoğu'da barıştan bahsettiğimiz zaman bu konu da içine girebilir. Hangi isimle girer bilmiyorum ama bu konu da muhakkak konuşulabilir. Zaten ayinlerde ilk yapılan dua dünya barışı ile ilgilidir." dedi.

Ziyaretin kiliseler arasındaki bölünmüşlük konusuna somut olarak nasıl bir katkı sağlayacağı konusunu da değerlendiren Dositheos, "1960'lı yıllarda bu diyalog başladığı zaman arada soğukluk vardı. Büyük zannettiğimiz problemler vardı. Bugün bu problemlerin büyük kısmı çözülmüştür. Bir kaç küçük problem kalmıştır. Bunlar önemli değil, bu problemlere nasıl yaklaştığımız önemlidir. Çözmek için mi yoksa birbirimizle kavga etmek için mi? Bu papa ile çözümün daha çabuk olabileceği kanaati vardır. Eski Papa büyük bir ilim adamıydı. Sağlık durumu daha iyi olsaydı mühim adımlar atabilirdi. Bugünkü papanın halktan gelen, halklar arasındaki dostluk için çalışan bir papa olduğu için bu konuda daha büyük adımlar atılabileceği kanaatindeyiz." ifadesini kullandı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.