Önlem alınmazsa inşaat sektörü çıkmaza girer

Önlem alınmazsa inşaat sektörü çıkmaza girer

Konya'nın en büyük beton firmasının sektördeki krizden dolayı haftanın sadece 3 günü çalıştığını söyleyen İMO Konya Şube Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Kamil Akın, “Radikal bir tedbir alınmazsa, sektör uzun soluklu bir çıkmaza girecek" dedi

Konya'nın en büyük beton firmasının sektördeki krizden dolayı haftanın sadece 3 günü çalıştığını söyleyen İMO Konya Şube Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Kamil Akın, “Radikal bir tedbir alınmazsa, sektör uzun soluklu bir çıkmaza girecek. Bununla da kimse baş edemez” dedi. 2018 yılı Ağustos ayından beri devam eden ekonomik kriz, etkisini en fazla inşaat sektöründe gösterdi. Sektör, büyük bir çıkmazın içine girerken, en fazla iş yapılması gereken bu dönemlerde inşaatlardan en ufak bir çekiç sesi dahi gelmiyor. Yarım bırakılan işler, ilerletilemezken, çoğu müteahhit ise en kısa sürede sektörden çekilebilmenin yollarını arıyor. 31 Mart 2019 Mahalli İdareler seçiminden sonra açılması beklenen sektör, İstanbul seçimlerinin yenilenmesi kararı ile birlikte yeniden belirsizliğe sürüklendi. İstanbul seçimin yenilenme kararı, özellikle son 2 aydır sektöre ağır bir darbe indirdi. Başta İstanbul olmak üzere Konya'nın da içinde bulunduğu birçok şehirde sektör geliri dibe vurdu. TÜİK verilerine göre Konya'da konut satışı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33, bir önceki aya göre de yüzde 10 civarında düştü. Vatandaş ise belirsizliğin ve siyasal istikrarsızlığın yaşandığı bu günlerde parayı betona yatırma yerine faize ve dövize yatırmayı tercih etti.

4-3-suleyman-kamil-akin.jpg

HER ŞEY İSTANBUL SEÇİMİNE BAĞLANDI!

Faiz oranlarının yüksek olmasının konut satışını olumsuz etkilediğini ifade eden Başkan Akın, vatandaşın konut alma yerine, parasını faize ve dövize yatırmayı tercih ettiğini dile getirdi. Mevcut satış fiyatlarına son gelen zamların yansımadığı aktaran Akın, “İnşaatlarda maliyetler yüzde 70 arttı ama konut fiyatları yükselmedi. Müteahhitler, elindeki konutları eritip, sektörden çekilmek istiyor. Siyasi belirsizlik bu şekilde devam ederse, durgunluk devam eder. Ne yazık ki son aylarda her şey ve herkes, İstanbul seçimlerine odaklandı. Bu da yanlıştı. Piyasa, 3 ay İstanbul seçimleri ile yatıp, kalktı. Bu 3 aylık süreç sektörü çok olumsuz etkiledi. İstanbul seçimlerine olması gerekenden daha fazla anlam yüklenildi. Seçim sonucu Türkiye'yi beklentiye soktu. Satışlar olumsuz etkilendi” şeklinde konuştu.

KONUTA DEĞİL BANKALARA PARA YATIRILIYOR

Türkiye'nin sıkıntılı yeni bir sürece çekilmek istendiğini, S400 ve F35 krizlerinin de sektöre olumsuz yansıyacağının altını çizen Akın, şunları kaydetti: “Herkes tedirgin. Yatırım olması için, güven ortamının piyasalarda hakim olması için tedirginliğin sona erdirilmesi gerekir. İstikrar şart. İktidarı ile muhalefeti ile vatandaşı ile kendi ayağımıza sıkıyoruz. Paralar konuta değil, bankalara gidiyor. Ciddi ve radikal tedbirler alınmazsa, durgunluk uzun süre devam edecek, sektör baş edemez.”

FİRMALARIN İŞİ YÜZDE 70 GERİLEDİ

“Konya'nın en büyük beton firması, haftanın 3 günü çalışıyor. Yeni ruhsat alınmıyor” diyen Akın, beton firmalarının işlerinde yüzde 60-70 gerileme olduğunu da vurgulayarak, konuşmasını şu cümleler ile sonlandırdı: “Sektör, önünü göremiyor. Konya'da bu zamanda normalde harıl harıl çalışması gerekirdi. İnşaatlarda tık yok. Yine diyorum, insanlar, kolay para kazanma yolunu arıyor. Konut ihtiyacı öteleniyor ve para faize yatırılıyor. Müteahhitler ise konut stoğunu eritip, sektörden çekilmek, mümkünse başka sektörlerde hizmet vermek istiyor. Faiz politikası tüm taraflarca masaya yatırılmalı. Ekonominin gidişatı inşaat sektörüne bağlandı. En küçük bir olumsuzlukta sektör kitleniyor. İlk duran ve en geç açılan sektörün mensuplarıyız. Çok plansızlık vardı. Emlak Bankası devreye girmeli. Bitmiş konutların elden çıkarılması gerekir. Devletin TOKİ şartları gibi bir şartla şatışa vesile olması gerekir.”

EMRE ÖZGÜL

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum