Niteliksiz tartışma!

Niteliksiz tartışma!

Bu yıl uygulamaya geçilen "Nitelikli-niteliksiz" okul tartışmaları eğitimcileri ve velileri huzursuz ediyor. 1899 yılında kurulan önemli isimlerin eğitim gördüğü tarihi Konya Lisesi'nin de niteliksiz okul sayılması tepkilere neden oluyor

Bir türlü rayına oturtulamayan eğitim sistemi, kafaları karıştırmaya devam ediyor. "Nitelikli-niteliksiz" okul tartışmaları eğitimcileri ve velileri de huzursuz ediyor. Bu yıl ilk kez hayata geçirilen sistem ile Konya'da sadece 8 ilde 39 okul nitelikli kapsamında sayılacak. 23 ilçede ve merkezde kalan onlarca okul bu kapsama giremediği için üvey evlat muamelesi görecek. 1899 yılında kurulan ve alanında parmak ile gösterilen birçok ismin yetişmesine olanak sağlayan tarihi Konya Lisesi de puanla öğrenci alan lise konumundan çıkartılarak, niteliksiz sayılan okulların başını çekti. Tartışmaların en fazla hız kazandığı okul ise tarihi Konya Lisesi oldu. Öğrenciler, kendilerinin ve okullarının bu kararı hak etmediğini savundu. Ayrıca yeni getirilen sistem ile özel okullarda okuyan öğrencilerin önü açıldı. TEOG sınav sisteminin kaldırılması ile yerleştirmede en önemli faktör diploma notu alacak. Eğitimciler, maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin puanla öğrenci alan okullara kesinlikle yerleşemeyeceğini söylüyor.


4 KATI FAZLA ÖĞRENCİ ALACAK

İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün kendi taleplerine kulak tıkadığını söyleyen Eğitim İş Konya Şube Başkanı Özgür Genç, "Nitelikli- niteliksiz okul ayrımı konusundaki tedirginliklerimizi dile getirdik fakat dikkate alınmadı. Eğitimde plansız adımlar atılıyor" dedi. Tarihi Konya Lisesi'nin senede 270 ile 280 arasında öğrenci aldığını ifade eden Eğitim İş Konya Şube Başkanı Özgür Genç, okulun puanla öğrenci alan konumundan çıkarılmasıyla birlikte bu yıl 800'den fazla öğrenci alacağına değindi.  Tarihi lisenin ülkenin ve Konya'nın en eski okullarından biri olduğunu hatırlatan Başkan Genç, "Bu okulun her şeyden önemlisi tarihi ve kültürel bir yapısı vardı" dedi. Okuldan önemli isimlerin mezun olduğunu aktaran Genç, "Bu yıl okulun kapasitesi 800  öğrenci daha fazla alınacağı için 2 bine yaklaşacak. Okulun eğitim kalitesi ve niteliği düşecek. Üstelik bir de ikili sisteme geçilecek. Oysa 2019 yılının sonunda bütün okullar tekli sisteme geçecekti. 2'li sistem beraberinde birçok sorunu da getirecek. Öğrenciler sabahın erken saatinde gelecek öğleden sonraki öğrenciler de geç saatlerde okuldan çıkacak. Tarihi lisede 273 9. sınıf öğrencisi, 285 10. sınıf öğrencisi, 284 11. sınıf öğrencisi, 274 de 12. sınıf öğrencisi var. 4 katı daha fazla öğrenci alımı yapılacak bu yıl. Alınan karar eğitimde plansızlığın en bariz örneği" şeklinde konuştu.

GARİBAN ÖĞRENCİLERİN ŞANSI YOK!

Ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilerin, nitelikli okullara yerleşmesinin neredeyse imkânsız hale dönüştürüldüğünü dile getiren Genç, eski sisteme göre başarılı olan ve herhangi bir ilçede oturan öğrencinin Konya merkezdeki bir liseye yerleşebildiğini kaydetti. "Sistem, parası olanın eğitim alacağı hale geldi" diyen Özgür Genç, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: "153 bin öğrencimiz ortaöğretime devam ediyor. Okulların sadece yüzde 5'lik kısmı nitelikli okul kapsamında. 31 ilçemiz var. 23'ünde nitelikli lise yok. Yani 23 ilçede sınavla öğrenci alınmayacak. Bu kadar ilçede nitelikli bir okul yoksa sosyal devlet bitmiştir. Devlet ücretsiz eğitim verir anlayışı rafa kalkmıştır. Yeni getirilen sistem vatandaşı ve halkı düşünen bir sistem değil. 2 Haziran'da bir sınav var. Öğrenci aldığı puana bakacak, yerleşecek okul bulamayacak. Şuan pek kimse farkında değil. Olayın durumu 24-25 Haziran gibi anlaşılır. İlimizde ölçme ve değerlendirme verileri olmalı. TEOG en iyi sınav sistemiydi. Şimdi ise tek belirleyici faktör diploma notu oldu. Özel okullarda sürekli deneme sınavları yapılıyor, devlet okullarında sınav falan kalmadı. Devlet okullarında okuyan öğrenciler, iyi okullara gidemeyecek. Getirilen sistem ile ilgili sendikaların görüşleri alınmalıydı. Sendikacılar, bu işin mutfağındadır. Konunun yanlış olduğu ile ilgili girişimlerde bulunduk. İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri de taleplerimize kulak tıkıyor."

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum