Muğla'da Bonzai Uyuşturucuyla Etkin Mücadele Başlatıldı

Muğla'da Bonzai Uyuşturucuyla Etkin Mücadele Başlatıldı

Ülke genelinde ticareti ve kullanımı her geçen gün hızla yayılan sentetik uyuşturucu bonzai maddesinin Muğla'ya girişini önlemek amacıyla çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda gençlerin ve halkın bilinçlendirilmesi amacıyla polis ve jandarma,...

Ülke genelinde ticareti ve kullanımı her geçen gün hızla yayılan sentetik uyuşturucu bonzai maddesinin Muğla'ya girişini önlemek amacıyla çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda gençlerin ve halkın bilinçlendirilmesi amacıyla polis ve jandarma, Aile ve Sosyal Politikalar, Sağlık ve Milli Eğitim müdürlükleri koordineli çalışma başlattı. İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu'nun evsahipliğinde Vali Amir Çiçek, emniyetten sorumlu Vali Yardımcısı Salih Gürhan ve İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik'in katılımıyla asayiş değerlendirme toplantısı yapıldı.

DOKUZ AYDA 54 BİN 327 İHBAR YAPILDI

2014 yılının ilk dokuz aylık döneminde İl Jandarma Komutanlığı'na 54 bin 327 ihbar telefonu geldi. Jandarma ekipleri, 948 aile içi şiddet olayına müdahale etti. 33 kadın koruma altına alınarak devlet bakımevine yerleştirilirken 45 çocuk, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne teslim edildi. Jandarma sınırları içerisinde 58 göçmen kaçaklığı operasyonu yapıldı. Bu operasyonlarda bin 30 kaçak göçmen yakalandı. Yakalanan 33 göçmen kaçakçısından 21'i tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ayrıca 3 bin 132 litre kaçak akaryakıt, bin 614 paket kaçak sigara, bin 66 adet kaçak puro, 129 litre kaçak içki ve 127 adet altın sikke ele geçirildi.

688 OLAY YAŞANDI

İl Emniyet Müdürlüğü sınırları içerisinde bu yılın ilk dokuz aylık döneminde Narkotik, Kaçakçılık ve Mali Şube ekipleri, 688 olaya müdahale etti. Bunlarda 240 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Polis ekipleri, 2014 yılının ilk dokuz aylık döneminde 424 kaçak göçmen yakaladı. Ayrıca 61 kg. esrar, 6 bin 58 adet ecstasy uyuşturucu hap, 2 kilo 144 gr. bonzai uyuşturucu, 67 bin 42 litre kaçak akaryakıt, 101 bin 751 paket kaçak sigara ve bin 495 litre sahte içki ele geçirdi. Mal varlığına karşı işlenen suçlarda, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 azalma sağlandı. Evden hırsızlıkta yüzde 45, işyerinden hırsızlıkta yüzde 10, otodan hırsızlıkta yüzde 22, yankesicilikte yüzde 53 azalma görüldü.

Vali Çiçek, yaptığı açıklamada halkın güvenliğini koruma noktasında havada, karada ve denizde etkin mücadeleler yürütüldüğünün altını çizdi. Ülke genelinde hızla yayılan bonzai maddesine dikkat çeken Çiçek, herkesin üzerinde durması gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Bu çok tehlikeli bir madde. Arkadaşlarımız bununla ilgili etkin bir şekilde çalışıyor. Bu maddenin tehlikesini, önümüzdeki günlerde Toplum Destekli polisimiz vatandaşlara, ailelere anlatacak. Okullarımızda bununla ilgili etkin bir çalışma var. Sahada sadece emniyet ve jandarmamız değil, bununla birlikte Milli Eğitim, Sağlık, Aile ve Sosyal Politikalar ve diğer kuruluşlarımız, okullarda etkin bir çalışma yürütüyorlar."

'BONZAİ BİYOLOJİK BİR SİLAH'

İl Emniyet Müdürü Tipioğlu ise bonzainin biyolojik bir silah olduğunu vurgulayarak, "Bir kere kullanıldığında, genetik yapısı uygun olması halinde şizofrenik hastalıkları ortaya çıkartacak belirtiler ve kalıcı hastalıkların oluşmasına sebebiyet veriyor. 'Bir kereden bir şey olmaz' mantığının, bonzaide geçerli olmadığını düşünüyorum. Bunun için bütün ebeveynlerin, çocuklarını çok ciddi anlamda kontrol altında tutmaları, tavır ve davranışlarına bakmalarını istiyoruz. İnsanın beyninde ve vücudunda kalıcı hasarlar bıraktığı tıbben kanıtlanmıştır. Muğla'da bu anlamda, kamu vicdanına zarar verecek bir boyutta değil." ifadelerini kullandı.

'HANUTÇULUK YÜZDE 80 AZALDI'

Bodrum, Marmaris ve Fethiye ilçelerinde turistlerin en fazla şikâyetçi oldukları konuların başında gelen hanutçuluğun önüne geçilmesi için turizm sezonunda oluşturulan kameralı güven timleriyle 146 işyeri hakkında işlem yapıldığı açıklandı. Bölgeye gelen turistler ve şehirde yaşayan vatandaşların güvenli ve huzurlu şekilde tatil geçirmesi için çalıştıklarını belirten Tipioğlu, Muğla'ya gelen turistlerin en fazla şikâyetçi olduğu konuların başında hanutçuluğun geldiğini aktardı. Geçen dönemde 146 işletmeye işlem yaptıklarını kaydeden Tipioğlu, "Hanutçuluğu ilk defa yapan müesseseye üç gün, ikinci defa yapana 15 gün, üçüncü defa yapana 1 ay kapatma cezası verilmesi kararı verildi. Bu müesseseler, üçer gün kapatıldı. Ardından tekerrür eden 16 müessese, 15'er gün kapatıldı. Sezon içerisinde bir müessesenin üç gün kapatılması, o işyerini ciddi anlamda ekonomik sekteye uğratıyor. Tutanak tutulduktan sonra üç gün işyerlerinin kapatılması, ciddi bir caydırıcılık sağladı. Hanutçulukta yüzde 80 bir başarı sağlandı. Önümüzdeki yıl da bu çalışmalara devam edeceğiz." diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.