Marmarabirlik Başkanı Asa'dan Yeni Ana Sözleşme Değerlendirmesi

Marmarabirlik Başkanı Asa'dan Yeni Ana Sözleşme Değerlendirmesi

Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Nisan 2014 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren Türkiye’deki bütün tarım satış kooperatifleri ile birliklerin ana sözleşmelerini düzenleyen yeni ana sözleşmenin...

Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Nisan 2014 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren Türkiye’deki bütün tarım satış kooperatifleri ile birliklerin ana sözleşmelerini düzenleyen yeni ana sözleşmenin yönetim kurullarına ve ortaklarına yeni sorumluluklar getirdiğini söyledi.

Asa, şu değerlendirmeyi yaptı: "Yeni düzenleme ortakların sermaye paylarının yıllık tahsilatını ürün teslimatında teslimat oranına göre değil, bu ora 4’te 1'di. Toplam borcun 20’de 1’i olarak kesilmesini öngörüyor. Ortakların kooperatife ürün teslim etmemesi halinde ise sermaye borçları için yeni bir ödeme planı oluşturulacak. Bugüne kadar sermaye payını yapılan kesintilerle düzenli ödemiş olan ortaklarımızın teslim etmiş oldukları ürünlerde yüzde 9 yerine yüzde 5 kesinti yapılacaktır."

DEVİR HAKKI GETİRİLDİ

Yeni ana sözleşmede dikkat çeken bir başka olumlu değişikliğin ortaklara devir hakkını getirmesi olduğunu belirten Asa, şöyle devam etti: “Eski ana sözleşmede ortaklık payları sadece veraset yoluyla devredilebiliyordu. Yeni ana sözleşme gereği ortaklar hayatta iken de ortaklık paylarını ikinci dereceye kadar olan yakınlarına devredebileceği gibi, vefat eden ortağımızın mirasçıları da kendi aralarında belirleyecekleri ortaklık şartlarını taşıyan mirasçılardan birine hak devrinde bulunabilecekler.”

ÜRÜN TESLİM ETMEME SÜRESİ 3’YILDAN 5 YILA ÇIKARILDI

Yeni ana sözleşmeye göre olumlu değişikliklerden birinin de 3 yıl üst üste ürün teslim etmeyen ortaklara yönelik olduğunu söyleyen Asa, “Eski ana sözleşmede üst süte 3 yıl ürün teslim etmeyen ortaklar ortaklık haklarını kaybederken, yeni ana sözleşmeyle bu süre 5 yıla çıkarılıyor.” dedi.

KOOPERATİFE SAHİP ÇIKMAYI TEŞVİK EDİYOR

Yeni ana sözleşmenin kooperatifine düzenli ürün teslimatı yapan ve kooperatifine bağlı olan ortakları olumlu yönde etkileyen değişiklikler içerdiğini de söyleyen Asa, "Uygulamanın bundan böyle düzenli olarak ürün teslimatı yapmayan ve kooperatifleriyle çalışmayan ortaklarımızı da kooperatiflerine sahip çıkma anlamında teşvik edeceğini umuyoruz. Yeni ana sözleşme ile ilgili ortaklarımız kooperatiflerine başvurduğu taktirde detaylı bilgi alabilirler ve bu bilgilendirmenin de faydalı olacağı kanaatindeyiz." şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.