Kural ihlaline ceza yağacak!

Kural ihlaline ceza yağacak!

MOBESE'ler sadece hız ihlali yapanlar için ceza kesmeyecek. Trafikte telefonla konuşan ve emniyet kemeri takmayan sürücülere ceza yağacak. En düşük trafik cezası ise 108 TL'den başlıyor

Trafikte kural ihlali tespitinde önemli bir yere sahip olan trafik kameraları ile kesilen cezaların kapsamı genişletildi. Birkaç gün önce devreye giren sistemle birlikte, aynı anda birden fazla ihlal yapan sürücüye, ihlal sayısı kadar ceza yazıldı. Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) Yeni İstanbul Caddesi, Meram Yeni Yol, Adana Yolu, Beyşehir Yolu'nda faaliyet  gösteriyor. Kameralardan trafikte birden fazla ihlal yapan sürücülere aynı anda ihlal sayısı kadar ceza kesilebiliyor. Son günlerde çok sayıda sürücüye emniyet kemeri takmama ve trafikte cep telefonu ile konuşma yüzünden cezalar kesildi. Sürücüler kendilerine ceza yazılıp yazılmadığı öğrenmek için Türkiye.gov.tr adresine akın etti. Yoğunluk yüzünden sitede zaman zaman yavaşlama yaşandı.

İÇ İŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN SMS'Lİ UYARI

İç İşleri Bakanlığı da geçtiğimiz hafta Türkiye genelindeki tüm sürücülerin cep telefonlarına uyarı mesajı gönderdi. Mesajda şu ifadeler yer aldı: "Tüm polis ve jandarma birimlerimiz Emniyet kemeri, cep telefonu ve tehlikeli araç kullanımı denetimlerinde görevlendirildi. Bu yolda hep birlikteyiz." Gönderilen bu mesajın ardından Konya dahil olmak üzere Türkiye'nin tüm şehirlerinde gerek şehir içi trafikte gerekse şehirler arası yollarda denetimler sıklaştırıldı. Son 10 günde binlerce vatandaşa kural ihlali nedeniyle trafik cezası yazıldı.

FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞLERİ GÖREVDE

2012 yılında Konya'da binlerce vatandaşa trafik cezası yazan ve büyük tepki çeken fahri trafik müfettişleri de yeniden göreve başladı. Vatandaşların hiç ummadıkları bir anda trafik cezası ile karşılaşması mümkün. Yetkililer ise vatandaşların trafikte kurallara uyması ve daha dikkatli araç kullanması yönünde çağrıda bulunuyor.  Sistem tarafından tespit edilen ihlaller, EDS Kontrol Merkezine iletiliyor ve burada kurallara uymadığı belgelenen araçların sahiplerine gerekli cezai işlemler emniyet birimlerince uygulanıyor.

HIZ SINIRINI AŞANA 235 TL CEZA

Örneğin,  kırmızı ışıkta geçtiği tespit edilen bir sürücünün, aynı anda emniyet kemeri takmadığı ya da cep telefonuyla konuştuğu tespit edilirse, aynı anda 3 ceza birden yazılabiliyor. Başka bir örnekte ise, bir motosiklet sürücüsü hız ihlali yaparsa, aynı anda sürüşünü kask takmadan gerçekleştirirse, iki ihlalin cezası aynı anda plakaya yazılıyor. EDS ile birlikte, ortalama hızı aşana 235, trafik ışıklarının bulunduğu yerlerdeki ofset tarama bölgesini geçene 108, trafikte cep telefonuyla konuşana 108, dönüş yasağına uymayana 108 ve emniyet şeridini ihlal edenlere 235 lira ceza veriliyor.


İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum