Koza Altın’dan ‘sahte Çed’ İddialarına Yalanlama

Koza Altın’dan ‘sahte Çed’ İddialarına Yalanlama

Kayseri Himmetdede'de bulunan maden ile ilgili çıkan sahte ÇED raporu haberlerini yalanlayan Koza Altın, "Türkiye Cumhuriyeti'nde sahte Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alabilecek bir kuruluş yoktur." dedi. Koza Altın İşletmeleri, Sabah...

Kayseri Himmetdede'de bulunan maden ile ilgili çıkan sahte ÇED raporu haberlerini yalanlayan Koza Altın, "Türkiye Cumhuriyeti'nde sahte Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alabilecek bir kuruluş yoktur." dedi.

Koza Altın İşletmeleri, Sabah ve Takvim gazetelerini bir kez daha yalanladı. Koza Altın İşletmeleri'nden konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

"Sabah ve Takvim gazetelerini çıkaranlar yalan haberde yine tekrara düştü.

Kendileri ÇED sürecinden muaf tutulmayı normal bildikleri için ÇED sürecinin nasıl yürüdüğünden habersizler.

İşletmemiz ÇED sürecinden muaf tutulan şirketlerden biri değildir.

ÇED raporu bilimsel bir rapordur. Türkiye Cumhuriyeti'nde sahte ÇED alabilecek bir kuruluş yoktur.

Kayseri Himmetdede altın madenimiz için ÇED çalışması uluslararası 'GOLDER' tarafından bir buçuk yılda hazırlanmış. Halkın katılımıyla toplantı yapılarak tüm yöre halkı bilgilendirilmiştir.

Çalışma yapacağımız bölgedeki yaklaşık 4.500 dönüm arazi 300 ayrı aileden sahipleri ile anlaşılarak, helalleşerek satın alınmıştır. Yasal hakkımız olan kamulaştırma yapılmamıştır.

ÇED raporumuz tüm bakanlıkların ve ilgili kurumların katılımı ile nihailenmiştir. Aynı gazeteler bu haberi daha önce de yaptılar.

Konunun aslı şöyledir:

Un fabrikasının sahipleri ÇED sınırları içerisinde yer alan fabrikalarına bitişik olan diğer iki adet arazilerini şirketimize satmışlardır.

Arazilerini şirketimize sattıktan sonra ÇED sınırlarımız dışında kalan ve fahiş fiyat istedikleri un fabrikasını da şirketimize satmak istediler. Zaten helalleşmek için yüksek fiyat ödediğimiz arazi fiyatlarına ilaveten, istenen fahiş ücret sebebiyle un fabrikasını satın almadığımız için böyle çirkin bir yola tevessül etmişlerdir.

Un fabrikasının ve çevredeki diğer yapıların gizlenmesi, yıllardır süren çalışmalardan haberdar edilmemesi söz konusu değildir.

Sabah ve Takvim gazetelerini çıkaranlara da, ÇED raporunun önemli olduğunu hatırlatır, projelerinde bu süreçten muaf tutulmadan, ÇED raporu almalarını, kullanacakları arazilerin hak sahiplerine de haklarını ödeyerek helalleşmelerini öneririz.

Bu tür spekülatif haberlerle şirketimize zarar verenler hakkında yasal haklarımız kullanılacaktır.

Kamuoyuna saygılarımızla arz ederiz."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.