Köylerde tatlı telaş sona erdi

Köylerde tatlı telaş sona erdi

Konya’nın dağ köylerinde bağ bozumu heyecanı ve pekmez yapım telaşı son buluyor. Pekmez kaynatma geleneği ise nesilden nesile devam ettiriliyor

Konya’nın köylerinde Eylül ayınının ortalarından bu yana bağ bozumu heyecanı ve pekmez yapım telaşı sürüyor. Özellikle Konya’nın dağ köylerinde yetiştirilen üzümlerden pekmez yapılıyor veya toplananan üzümler kuru üzüm olarak satılıyor. Özellikle köylerde vatandaşlar kendi yetiştirdikleri üzümle doğal olarak pekmezlerini kaynatıyor. Konya genelinde üzüm üretiminin yaygın olduğu Seydişehir, Hadim, Derbent Güneysınır gibi ilçelerde bağbozumu mevsimi ile birlikte pekmez kazanları da kaynadı. Tatlı telaşın bitmesine az kaldı. Seydişehir'de bağ bozumunun yapılmasından sonra pekmez kazanları kaynamaya başladı. Seydişehir Taşağıl Mahallesi'nde bağlardan toplanan üzümler yıkandıktan sonra römorklar üzerinde çiğnenerek ilk olarak şırası çıkartılıyor. Çıkarılan şıralar kazanlarda asırlardır devam eden beyaz toprakla mayalandıktan sonra mayalanması için bekletiliyor. Dibine çöken tortudan ayrıştırılan şıra kazanlardan alınarak dığanlarda altı saat gibi uzun sürede yüksek ateşte kaynatılarak pekmeze dönüşüyor.

NESİLDEN NESİLE DEVAM ETTİRİLİYOR

Atalarından öğrendikleri şekli ile her yıl aynı yöntemle pekmez kaynatan Taşağıl köylüler bu gele-neği nesilden nesile devam ettiriyorlar. Mahalle sakinlerinden Mustafa Tavuş (65) çocukluğundan beri aynı yöntemle her sonbahar üzümlerin hasat ederek pekmez kaynattıklarını söyledi.

adsiz-003.jpg

Tavuş, "Mevsim şartlarına göre eylül ayının sonunda ekim ayının başlarında üzümleri hasat ederek pekmez kaynatmaya başlarız. Bağlardan hasat ettiğimiz üzümleri ilk önce yıkayıp temizleriz eskiden şıra haneler vardı üzümleri oralarda çiğneyerek şırasını çıkarırdık. Şimdi bu olaya kendi çapımızda çözüm ürettik açık havada traktör römorkunun üzerine serdiğimiz kalın naylonların üzerinde yapıyoruz" dedi.

KONYA’DA ÜZÜMÜN BAŞKENTİ HADİM

Hadim'de bulunan üzüm bağlarında yetiştirdikleri üzümü pekmez yapmak için şimdilerde yoğun bir mesai harcadıklarını belirten Mehmet Hakyemez, tamamen doğal, şekersiz pekmez ürettiklerini, ürettikleri pekmezin bir bölümünü talep edenlere sattıklarını, bir bölümünü de kendilerinin tükettiğini belirtti. Kendi yetiştirdikleri üzümler ile doğal olarak pekmezlerini kaynattıklarını dile getiren Hakyemez, en ufak bir katkı maddesi kullanmadıklarını ifade etti. Pekmezin yapılışı hakkında bilgiler veren Mehmet Hakyemez, "Bağdan üzüm kesilir. Sonra şırahanelere boşaltılır. Şırahanede çiğnenip suyu yani şırası çıkarıldıktan sonra kazanlara alınıp, pekmez toprağı dediğimiz beyaz toprakla mayalanır. Sonra yaklaşık 8-10 saat bekletilir. Daha sonra kaynatma kazanına alınıp 10 saat gibi bir süre kaynatılır. En son  ocaktan alınıp dinlendirilir ve tüketime hazır hale gelir" dedi.

PEKMEZLERDE HİÇBİR KATKI MADDESİ YOK

Doğal pekmezin en büyük özelliği ise içerisinde katkı maddesi olmaması. Köylerde yapılan pekmezlerde hiçbir katkı maddesi kullanılmıyor ve tamamen kendilerinin yetiştirdiği doğal üzümler kullanılıyor. Yıllardır kendi pekmezlerini kaynattıklarını dile getiren Hakyemez, "Annem işin püf noktalarını en iyi şekilde biliyor ve kıvamını çok iyi ayarlıyor. Bizim pekmezimiz Konya'nın diğer yerlerine göre daha lezzetlidir. Kesinlikle katkı maddesi kullanılmadan yapılan el emeği bir üründür" ifadelerini kullandı.

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.