Konyalılar şırdanı çok sevdi

Konyalılar şırdanı çok sevdi

Adana'nın meşhur lezzeti şırdanı Konya'ya getiren Arden Çorba İşletme Sahibi Adem Yalçın, “Konyalılar, bu lezzeti çok sevdi. Konyalının ve çevre illerdeki insanların artık Adana'ya gitmesine gerek kalmadı” dedi

Arden Çorba İşletme Sahibi Adem Yalçın, baba mesleğini devam ettirdiklerini dile getirdi. 30 yıldır bu işi yaptıklarını söyleyen Yalçın, “Konya'ya farklı bir lezzet kazandırmak istedik. Ne yapabiliriz diye düşündük. Adana'ya gittik. Lezzetler konusunda bir araştırma yaptık. Şırdan yapmaya karar verdik. Her şey meraktan başladı. Yaklaşık 1 buçuk yıldır Konya'da şırdan satıyoruz” dedi.

adsiz-006.jpg

ÇOK LEZZETLİDİR KİMYON DÖKÜLEREK YENİLİR

Şırdan'ın Adana'ya özel bir lezzet olduğunu aktaran Yalçın, “Adana'da sıkça tüketilen yemektir şırdan. Adana'nın yöresel nitelikteki yiyeceği olarak kabul edilmektedir. Şırdan dolması hazırlanırken genellikle kuzunun şırdanı tercih edilir. Şırdan, gevişgetiren hayvanların midelerinin son ve dördüncü bölümü olan şırdanın temizlenip içine baharatlı pirinç doldurulup dikilmesi ve salçalı suda pişirilmesi suretiyle hazırlan, Türk mutfağına özgü bir sakatat yiyeceğidir. Çok lezzetlidir. Kimyon dökülerek yenilir. Yazın ve kışın alıcısı çoktur. Şırdan şekil olarak biraz sıra dışıdır. Adana şırdan Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır” şeklinde konuştu.

adsiz-004.jpg

ADANA'YA GİTMEYE GEREK KALMADI

Arden Çorba İşletme Sahibi Adem Yalçın, gerek Konya'dan gerekse de çevre illerden şırdan yemek için Adana'ya gidenlerin olduğunu söyledi. Kendileri şırdan yapmaya başladıktan sonra Konyalıların Adana'ya gitmeye gerek duymadığını kaydeden Yalçın, şunları dile getirdi: “Gerek Konya'dan gerekse de çevre illerden şırdan yemek için artık bize geliyorlar. Adana'ya gitmeye gerek kalmadı. Adana'nın o meşhur lezzetini biz Konya'nın ayağına getirdik.”

SICAK ŞEKİLDE SERVİS EDİLEN BİR YEMEK

Konyalıların şırdanı çok sevdiğine de vurgu yapan Yalçın, “Bu lezzeti daha önce tadanlar kadar, tatmayanlar da var. Genel itibariyle Konyalılar tarafından beğenilerek tüketilen bir yiyecek oldu şırdan. Şırdanı herkes yapamaz. Özel ustaya ihtiyaç var. Tadı kokoreçe benzer. Sıcak şekilde servis edilen bir yemektir, soğuk şekilde tercih edilmez. Bağışıklık sistemine iyi geliyor” diye konuştu.

adsiz-005.jpg

NASIL TEMİZLENMELİ?

Şırdan dolması yapılmadan önce kuzunun şırdanı iyice temizlenmelidir. Her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanmalıdır. Tuz ile ovalanarak temizlenir. Hortum şeklinde olan bu kısımlar tersine çevrilerek yıkanır. İyice temizlendikten sonra birkaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir, sonra yeniden yıkanır.

ŞIRDAN DOLMASI NASIL YAPILIR?

Şırdanlar bol tuz ile ovup bol su ile yıkanır. Limonlu ve tuzlu suda bir kaç saat bekletip temizleme işlemi tekrar yapılır. İç malzemeyi hazırlamak için domateslerin kabukları soyulup ince ince doğranır. Soğan ve maydanoz ile nane de kıyılır. Pirinç bol suda yıkanıp, iç yağı eklenir. Salça, baharatlar ve sıvı yağ eklenip iyice karıştırılır. İç malzemeler iyice temizlenen şırdanların içine doldurulup ağızları dikilir. Geniş bir tencereye şırdanlar dizilip üzerini geçecek kadar su konulur. Pişerken çatalla kontrol edilir. Pirinçler piştiğinde ateşten alınır.Bol pul biber ve kimyonla servis edilir.

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum