Konya'da 4 kuşaktır yanan etliekmek fırını

Konya'da 4 kuşaktır yanan etliekmek fırını

Küçük kesim ile etliekmeği lokmalık olarak servis eden ve 1959 yılından bu yana Kamburun Yeri olarak bilinen Tatlıdil Etliekmek, bugün halen vatandaşların beğenisini topluyor

Küçük kesim ile etliekmeği lokmalık olarak servis eden ve 1959 yılından bu yana Kamburun Yeri olarak bilinen Tatlıdil Etliekmek, bugün halen vatandaşların beğenisini topluyor

Kambur Usta olarak bilinen babası Nusret Kurtses’in yanında etliekmekçiliğe başlayan ve Konya’nın eşsiz lezzeti etliekmeği farklı kesim şekliyle servis eden Abdullah Kurtses, “Babam Kambur Usta, pratik olsun yenmesi kolay olsun diye lokmalık keserdi etliekmeği. Biz de babamdan gördüğümüz gibi kesiyoruz. Hatta etliekmeği böyle kesmek diğer türlü kesmekten daha kolay geliyor bize. Öyle ki böyle keserek servis ettiğimiz etliekmek, daha çok ilgi görüyor” dedi. İlkokulu bitirdikten sonra Kambur Usta’nın yanında çırak olarak başlayan ve bugün çırak olarak başladığı dükkanda ustasının oğlu ile ortak olan etliekmek ustası Ali Bayram ise, “İlk günden beri etliekmeğimiz beğenilerek yeniyor. Etliekmeği dükkan ilk başladığından beri ufak kesiyoruz. Rahmetli Kambur Ustamız pratik olsun, kolay yensin diye ufak kesmiş etliekmeği. Bugün de bu yöntemi devam ettiriyoruz” şeklinde konuştu.

9-3-1200x800.jpg

DOĞDUĞUMDAN BERİ ETLİEKMEĞİN İÇİNDEYİM

Daha küçük yaşlarda etliekmek ustası babasının yanında bu işi öğrendiğini kaydeden ve ‘Kambur Usta’ olarak bilinen babasının etliekmek ustalığının meşhurluğuna dikkat çeken Tatlıdil Etliekmek İşletmecisi Abdullah Kurtses de “Etliekmek yapmayı daha küçük yaşlarımda babamdan öğrendim. Doğduğumdan beri bu işin içindeyim denebilir. Babamın ismi Nusret idi fakat Konya’da herkes babamı Kambur Usta olarak bilirdi. Etliekmeği gerçekten çok güzel yapardı. Şehrin dört bir yanından dükkana gelenler büyük bir beğeni ile yerlerdi Kambur Ustanın etliekmeğini” ifadelerini kullandı.

9-1-1200x800.jpg

54 YILDIR BU İŞİ YAPIYORUZ

Babasından devraldığı Tatlıdil Etliekmek dükkanında 54 yıldır ortağı ve aynı zamanda etliekmek ustası Ali Bayram ile bu işi severek yaptıklarını vurgulayan Kurtses, ‘’Bu işi Ali ustamla birlikte 54 yıldır yapıyoruz. Bugün ortak olduğumuz Ali usta 1967 yılında babamın yanına çırak olarak başladı. O gün bugündür beraberiz Ali ustamla bu dükkanda. Birlikte büyüdük. Kardeş değiliz belki ama kardeşten öteyiz. Etliekmeğin Kambur ustası babamın emanetini bugün Ali ustamla yaşatıyoruz. Bazen soruyorlar kendini bildin bileli etliekmek fırınının başındasın başka iş düşünmedin mi diye. Etliekmek bizim baba mesleğimiz. Bunu gördük burada yetiştik. Başka şeyler hiç düşünmedik. Bugün yaptığımız işi de gayet seviyoruz” şeklinde konuştu.

KAMBURUN YERİ DEDİNİZ Mİ HERKES BİLİR

Babası Nusret’in Kambur Usta olarak bilinmesiyle etliekmek dükkanının da Kamburun Yeri olarak bilindiğine dikkat çeken Abdullah Kurtses, “Rahmetlik babam göğsünden kamburdu. Lakabı oradan geliyor. Babam dükkanın ismini 1959 yılında Tatlıdil koymuş fakat herkes burayı babamın lakabıyla bilir. Babam 2002’de vefat etti. Bugün bile sorsanız Kamburun Yeri’ni, insanlar burayı arif ederler. Kamburun yeri dediniz mi herkes burayı gösterir” dedi.

9-2-1200x800.jpg

BİZİ FARKLI KILAN ETLİEKMEĞİN LEZZETİ

Etliekmeği hazırlarken tamamen kendilerinin ilgilendiğini kaydeden Abdullah Kurtses, “Bizim hazırladığımız etliekmeğin lezzeti farklı kılıyor. Hamurundan etine, fırının ateşinden pişmesine tamamen üzerine düşerek, ilgilenerek hazırlıyoruz etliekmeği. Bakınız etliekmeğin lezzeti evvela hamurundan gelir. Ardından etin nasıl olduğu da önemlidir. Biz eti sinirlerinden ayıklarız. Düve etinin kaburgasından elde ettiğimiz eti kullanırız. Etliekmeğin piştiği fırının da ateşli olması gerekir. Nitekim etliekmek, alevli fırında pişer’’ şeklinde konuştu.

ETLİ EKMEĞİ KESİM ŞEKLİMİZ DE BİZİ FARKLI KILIYOR

Etliekmeği yatay kestikten sonra ayrıca dikey olarak da kesmelerinin örneği olmadığının altını çizen Kurtses, şunları kaydetti: “Bu kesim türü bize babamdan kaldı. Babam Kambur Usta pratik olsun, yenmesi kolay olsun diye lokmalık keserdi etliekmeği. Biz de babamdan gördüğümüz gibi kesiyoruz. Hatta etliekmeği böyle kesmek diğer türlü kesmekten daha kolay geliyor bize. Öyle ki böyle keserek servis ettiğimiz etliekmek, daha çok ilgi görüyor. Bugün Konya’da etliekmeği böyle kesen bir tek biz varız. Yazır’da da şubemiz var. Ali ustanın oğlu buradan öğrendi ve şube açtı Yazır’a. Bununla beraber yetiştirdiğimiz birçok usta da var. Bugün gerçekten etliekmeğimiz büyük bir beğeni ile tercih ediliyor. Kesimimizi beğenip de gelen müşterilerimiz var. Kesimin yanı sıra lezzetimizi beğenip gelen müşterilerimiz var.”

9-4-1200x800.jpg

İLKOKULU BİTİRDİM KAMBUR USTANIN ÇIRAĞI OLDUM

1967 yılında ilkokulu bitirir bitirmez Kambur Ustanın çırağı olarak Tatlıdil Etliekmekte çalışmaya başladığını ifade eden etliekmek ustası Ali Bayram ise, “1955 doğumluyum. 1967 yılında 12 yaşındayken çırak olarak başladım Kambur Ustanın yanına. Etliekmek nasıl pişirilir ondan öğrendim. Bugün 54 yılı geride bıraktık. Çıraklık, kalfalık, ustalık derken bugün devam ediyoruz. Aynı zamanda nasip oldu ustamın oğlu ile ortak olduk. İlk günden beri etliekmeğimiz beğenilerek yeniyor. Etliekmeği dükkan ilk başladığından beri ufak kesiyoruz. Rahmetli Kambur Ustamız pratik olsun, kolay yensin diye ufak kesmiş etliekmeği. Bugün de bu yöntemi devam ettiriyoruz. Oğlumun biri Yazır’a şubemizi açtı. Diğer oğlumla da burada çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

EYYÜB KARAKUZU

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
19 Yorum