Kobi'lere Yol Gösterecek Mentorlar İşletmelerle Eşleşti

Kobi'lere Yol Gösterecek Mentorlar İşletmelerle Eşleşti

Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezleri (ABİGEM) ile Ege Üniversitesi Bilim-Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM-TTO) işbirliği ile hazırlanan “mentorEGE: KOBİ’ler için İnovason” projesinde pilot uygulamada yer alan 25 firma,...

Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezleri (ABİGEM) ile Ege Üniversitesi Bilim-Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM-TTO) işbirliği ile hazırlanan “mentorEGE: KOBİ’ler için İnovason” projesinde pilot uygulamada yer alan 25 firma, ihtiyaçlarına en uygun buldukları mentorlarla eşleşti. KOBİ’lere hiçbir finans yükü getirmeden 9 ay boyunca uygulanacak proje sonucunda firmalar, hem yönetim süreçlerinde iyileşme hem katma değeri yüksek yenilikçi ürün geliştirecek. Proje, uzun vadede ekonomiye katkı sağlamayı hedefliyor.

Mentorluk mekanizması, kişiler veya kurumların ar-ge, inovasyon, patent gibi konularda yetkinliklerini geliştirmeleri, potansiyellerini, performanslarını arttırmaları ve en önemlisi gelmek istedikleri yere gelmeleri konusunda yol göstermeyi amaçlıyor. Mentorların, firmalara dışarıdan hizmet veren diğer uzmanlardan farklı olarak motive edici, ilham verici tarafları daha ön plana çıkıyor.

TÜBİTAK 1601 kodlu “Özel Sektör Firmalarının Ar-Ge ve Yenilik Kapasitesini Artırmaya Yönelik Mentorluk Mekanizması Geliştirilmesi ve Uygulanması” çağrısı kapsamında İzmir ABİGEM ve Ege Üniversitesi EBİLTEM-TTO işbirliği ile hazırlanan “mentorEGE: KOBİ’ler için İnovasyon” projesi, Türkiye genelinde desteklenmeye hak kazanan 6 projeden biri oldu. ABİGEM ve EBİLTEM’in uyumlu çalışması programın uygulamasına önemli bir katkı sağlarken projede yer alacak mentorların seçimi, proje için özel olarak geliştirilmiş mentor eğilim testi ile çok sayıda başvuru arasından üst düzey yöneticilik, danışmanlık, akademisyenlik gibi profesyonel tecrübeleri olan adaylar arasından yapıldı. Mentorların, yetkinliklerinin yanısıra sahip oldukları bilgi ve tecrübeleri aktarabilecek kişilik özelliklerinde olmaları da gözönüne alındı. KOBİ’lerin değişken ihtiyaçlarının hepsine hizmet edebilecek çeşitlilikte bir mentor havuzu oluşturmak için seçilen adaylar, Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nce müfredatı hazırlanan 60 saatlik eğitim modülünü başarı ile tamamladı. Sertifikalarını alan 33 mentordan 25’i, KOBİ-Mentor eşleşmesinde görev alıyor.

İHTİYACA UYGUN SEÇİM

Projenin ilk aşaması dahilinde başvuran firmalar arasından proje kriterlerine uyan firmalara, yine proje için özel geliştirilen “Yenilik Düzey Testi” uygulandı. Belirlenen performans kriterlerinde KOBİ’lerin gelişmeye açık yanlarını gösteren detaylı analizler sonucu “yenilik düzey karneleri” oluşturuldu. Ortaya çıkan somut ihtiyaçlara göre firmanın en çok fayda sağlayabileceği mentor ile eşleşmesini garantiye almak için mentorlardan alınan eşleşme teklifleri ve KOBİ–mentor görüşmeleri düzenlenerek sağlık, sonuç odaklı ve firmaların en çok ihtiyaç duydukları alanda, en uygun uzmanla çalıştıkları bir sistematik izlendi. Dokuz ay sürecek projenin ilk aşamasında 25 KOBİ, kendilerine yapılan ihtiyaç analizi doğrultusunda, gelişmeye ihtiyaç duydukları alanda uzman mentorların iş planlarını inceledikten sonra kendi önceliklerine en uygun üç mentor ile görüşerek, çalışmak istedikleri mentoru seçti. Bu yöntem KOBİ–mentor görüşmelerinde karşılıklı uyumu da gözettiğinden, eşleşmenin sağlığı da büyük ölçüde garanti altına alınmış oldu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.