Keyfi fiyat artışı bitecek

Keyfi fiyat artışı bitecek

Vista Sigorta Aracılık Hizmetleri İşletme Sahibi İbrahim Can, “2015 yılında trafik sigortalarında ciddi artışlar oldu. Konya'da trafik sigortası yüzde 350 artış gösterdi. Yeni düzenleme sürücünün lehine. Sigortada, keyfi fiyat belirlemesi artık olmayacak”

Zorunlu trafik sigortalarına yönelik azami primler belirlendi. Primler kategorilerine göre değişiklik gösterirken, Konya'da zorunlu trafik azami prim fiyatı ise 435 lira ile bin 977 TL arasında değişiyor. Geçtiğimiz yıllarda sigorta poliçelerindeki artış ile birlikte trafiğe çıkan sigortasız araç sayısında da artışlar yaşanmıştı. Tepkili olan sürücüler ise bu durum karşısında trafik sigortasından kaçar hale gelmişti. Hazine Müsteşarlığı, uygulamaya koydu. Zorunlu trafik sigortalarında tavan primleri için genelge yayınlandı.12 Nisan -31 Aralık tarihlerinde uygulanmak üzere zorunlu trafik sigortalarına ilişkin bazı düzenlemeler de hayata geçirildi. Daha önceki poliçeler iptal edilmeyecek. Sigorta şirketleri tarafından uygulanacak aracı komisyonu oranı yüzde 10’dan da az olamayacak. Araç grubu 4. basamak azami primleri; otomobil 807 lira, kamyonet bin 55 lira, motosiklet 329 lira, traktör 165 lira, minibüs bin 418 lira, kamyon 2 bin 258 lira, çekici 3 bin 784 lira, otobüs 2 bin 21 lira, taksi 2 bin 89 lira, iş makinesi 690 lira, özel amaçlı araç 2 bin 200 lira, sürücü dahil 31 ve üstü koltuklarla hizmet veren otobüs 5 bin 7 lira,  römork 456 lira, tanker bin 436 lira, tarım makinesinin ise 245 TL olarak belirlendi. 

2-3ibrahim-can-(2).jpg

UYGULAMA YÜZLERİ GÜLDÜRECEK

Trafik sigortası fiyatlarının sürücüye nasıl yansıdığını anlatan Vista Sigorta Aracılık Hizmetleri İşletme Sahibi İbrahim Can, sürücülerin sigorta yaptırırken rahat bir nefes alacağını vurguladı. Yeni düzenlemenin sürücünün lehine olduğunu ve sigortada keyfi fiyat belirlemesinin artık yapılamayacağını aktardı. Sigorta şirketleri verdiği komisyonu da aşağı çekti” diyen Can, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Trafik sigortası yapılırken şirketin kafasına göre fiyat belirleme durulu oluyordu. Uygulama ile kötü rekabet ortadan kalkıyor. Yabancı sermaye bu sektöre çok müdahale ediyordu. İlk kez bir iktidar döneminde bu algı yıkıldı.”

2-1-013.jpg

KONYA'DA FİYAT NEYE GÖRE BELİRLENDİ

Yapılan düzenlemenin ardından zorunlu trafik sigortalarının fiyat farklılığı ile ilgili bilgiler veren Can, Sistemin illeri 8 gruba böldüğünü hatırlattı. Can, “Her bir grup ilin trafik yoğunluğu ve kaza istatistiklerinin dikkate alındığı, diğer bir ifadeyle hasar frekansı yüksek illerde primlerin daha yüksek, düşük olan illerde ise daha düşük prim tavanları belirlendiği bildirildi. Hasar frekansı yüksek olan illerde primler daha yüksek olacak” şeklinde konuştu.

YÜKSEK PRİMDE İADE OLMAYACAK

Daha önce yüksek prim ödeyenlerin merakını da gideren Can,  “Yüksek prim ödeyenlerin iade beklediğini ifade etti. “Sürücülerin ise umutları kırıldı” diyen Can,  “Yapılan açıklamaya göre yüksek prim ödeyenlere iade yapılmayacak. Konya'da 1. basamak otomobiller için bin 977 TL, 2. basamak bin 582 TL, 3. basamak bin 186 TL, 4. basamak 791 TL, 5. basamak 672, 6. basamak 554, 7. basamak otomobiller için ise 435 TL trafik sigortası fiyatı belirlendi” açıklamalarında bulundu. 

EMRE ÖZGÜL  merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum