Kauçuk üreticileri, sektörlerini savunma sanayisi kadar önemli buluyor

Kauçuk üreticileri, sektörlerini savunma sanayisi kadar önemli buluyor

OSTİM OSB Kauçuk Teknolojileri Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Çınarbaş, kauçuk sektörünü savunma sanayisi kadar önemsediklerinin altını çizerek, üretilen ürünlerin birçok sektörde spesifik noktalarda kullanıldığını belirtti.

Çınarbaş, AA muhabirine, Türkiye'de kauçuğun, otomotiv, inşaat, havacılık ve savunma sanayisi, inşaat makineleri, medikal, ayakkabıcılık, tarım ve hayvancılık olmak üzere hemen her sektörde yoğun kullanıldığını söyledi.

Kauçuk sektörünün, dünyada 50 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunduğuna işaret eden Çınarbaş, üretimin ise doğal ve sentetik kauçuk olmak üzere yıllık 30 milyon ton civarında olduğunu belirtti.

Çınarbaş, Türkiye'nin ise bu alandaki üretim kapasitesinin 2023 itibarıyla 1 milyon tonun üzerinde olduğunu dile getirerek, "Bundan da elde edilen ihracat 3,5-4 milyar dolar civarında. İhracatın yaklaşık yüzde 50'sini lastikler oluşturuyor." diye konuştu.

Kauçuk bazlı ürünlerin elektrikli araçlarda kullanımı öngörülüyor
Türkiye'de, sektördeki üretimin 2028'e kadar artarak 2 milyon tonu bulmasının öngörüldüğünü bildiren Çınarbaş, bu alanda çeşitli gelişmelerin yaşanacağına dikkati çekti.

Çınarbaş, "Şu an elektrikli araçlar oldukça gündemde. Dolayısıyla elektrikli araçlarda kullanılan birçok komponentin yerine kauçuk bazlı yanmaz ürünler kullanılacak. Bu, sektör için yeni bir gelişme olacak." diye konuştu.

Türkiye'nin bu alanda en çok Avrupa ülkelerine ihracat gerçekleştirdiğini dile getiren Çınarbaş, "İhracat yaptığımız ilk 5 ülke, sırasıyla Almanya, Polonya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Fransa." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.