Kapadokya'nın hasır sepetleri turizmin hizmetinde

Kapadokya'nın hasır sepetleri turizmin hizmetinde

Kapadokya bölgesinde yüzlerce yıllık geçmişe sahip hasır sepeti dokumacılığı yeniden canlandırılarak, turizme kazandırıldı.

Kapadokya bölgesinde yüzlerce yıllık geçmişe sahip hasır sepeti dokumacılığı yeniden canlandırılarak, turizme kazandırıldı. Aksaray'ın Gülağaç ilçe Kaymakamı Harun Yücel, örgü tekniği ile yöreye özgü bir dokuma ürünü olan hasır sepetlerin asırlardır bölgede üretildiğini söyledi.
    
Gülağaç hasır sepetlerinin Karasu Havzası adı verilen sulak alan çevresinde yapıldığını belirten Yücel, ''Gülağaç ile Gülpınar, Demirci, Bekarlar ve Sofular beldelerinde yüzyıllardır devam ettirilen bir el sanatı olan hasır sepetleri, ebeveynlerin çocuklarına öğretmeleri ile günümüze kadar yaşatıldı'' dedi.
    
Yücel, genellikle yöre halkı tarafından bakliyat saklama amacıyla kullanılan hasır sepetlerin son yıllarda plastik kullanımının artmasıyla unutulma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını anlatarak, şunları ifade etti:
    
''Gülağaç hasır sepetleri, özellikle doğal yapısı ve örgü tekniği sebebiyle içine konulan bakliyatı uzun süre bozulmadan saklayabilmesi, taşıdığı kültürel değer nedeniyle tercih ediliyordu. Son yıllarda hasır sepetlerin plastik ürünlere yenilmesiyle maddi bir getirisi kalmayan bu sanatla uğraşanların sayısı azalmaya başladı. Unutulmaya yüz tutan bu el sanatını canlandırmak, gelecek kuşaklara aktarmak ve turistik değer olarak tüketime sunmak amacıyla geçmiş yıllarda bir çalışma başlattık. Gülağaç Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile iş birliği içinde açılan kurslarda çok sayıda gence bu el sanatı öğretilerek tekrar canlanması sağlandı.''
    
Ahiler Kalkınma Ajansı'nın desteğinde ''Gülağaç Hasır Sepetlerinin Turizme Kazandırılması Projesi''ni tamamladıklarını vurgulayan Yücel, proje kapsamında 24 bayan kursiyere hasır sepet örücülüğü konusunda eğitim verildiğini, tanıtım amacıyla internet sitesi oluşturulduğunu ve bin adet dergi basıldığını ifade etti.
    
     -Kapadokya turizmine yeni ürün kazandırıldı-
    
Yücel, proje sonrasında eğitim alan kadınların faaliyetlerini, kurdukları dernek çatısı altında sürdürdüklerini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
    
''Tüm bu çalışmalarla birlikte artık Gülağaç hasır sepetleri Kapadokya turizmine kazandırılıyor. Sepetler yeniden tasarlanarak boyutlarına göre kalemlik, bakliyat saklama kabı, çamaşır sepeti ve diğer hediyelik eşyalar gibi birçok alanda kullanılabiliyor. Turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği Ihlara ve Manastır vadilerinde satılabilmeleri için çalışmalara başladık.''
    
Hasır sepetlerin yapılışı hakkında da bilgi veren Yücel, şunları kaydetti:
    
''Kamışlar sazlıklardan kesilerek 2 hafta kurutuluyor. Depoya kaldırılan kamışlar örme işine başlanmadan bir gün önce ıslatılarak örülme safhasına geçiliyor. Kamışlar birbirine saç örgüsü biçiminde bağlanarak tura adı verilen ipler elde ediliyor. Büyüklüğüne göre 20-50 arasında tura birleştirilerek, sepetin iskeleti oluşturuluyor. Sonrasında ise sepet örülüyor. Örme sırasında çaput adı verilen bez parçaları ile motifler yapılıyor. Motifler kilim motifleriyle benzerlik gösteriyor. Günümüzde bu motiflerin yanı sıra sepete isimler de işlenebilmektedir. İsteğe ve ihtiyaca göre aynı örgü tekniği ile sepetlere kapak da yapılabiliyor.''
    
Yücel, geleneksel el sanatlarının bölgenin kültürel mirası olduğunu belirterek, ''Bu mirasın gelecek kuşaklara aktarılması ve yaşatılması, kültürel benliğin ve özgünlüğün korunabilmesi bakımından çok önemli'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.