Kadın Örgütleri, Işid Zulmünden Kaçan Ezidi Kadınlara Sahip Çıktı

Kadın Örgütleri, Işid Zulmünden Kaçan Ezidi Kadınlara Sahip Çıktı

Adana Tabip Odası’nda bir araya gelen DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’li kadınlar, Irak’ın Şengal bölgesinde radikal selefi IŞİD örgütü tarafından binlerce Ezidi kadın ve çocuğun katledilmesine tepki gösterdi.Kurumlar adına metni okuyan Adana...

Adana Tabip Odası’nda bir araya gelen DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’li kadınlar, Irak’ın Şengal bölgesinde radikal selefi IŞİD örgütü tarafından binlerce Ezidi kadın ve çocuğun katledilmesine tepki gösterdi.

Kurumlar adına metni okuyan Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. H. Neslihan Önenli Mungan, IŞİD çetelerince ele geçirilen kadınların savaş ganimeti olarak pazarlarda çarşafların içine sokulup, zincirlere bağlanıp cariye/köle olarak satıldığını söyledi. Şengal Dağı’na sığınanların ise açlık ve susuzlukla terbiye edilmeye çalışıldığını ifade eden Mungan, “Çocuklar hep oyun ister, şarkılar öğrenir. Oysa yaşadıkları topraklarda mermiler, toplar, mayınlar ve tanklar dolaşıyor ve karanlığın haritası çiziliyor. Soykırım, zorla din değiştirme, katliam ve zulmün adı IŞİD denilen paravan çete olmuştur. Ortadoğu’nun kadim halklarından ve inançlarından olan Ezidilik, İslamcılık adına cani çetelerce kırıma uğratılmaktadır. Çetecilerden kaçarak Şengal Dağı’na sığınan Ezidi kadınlar bir ağaç gölgesi dahi bulamamakta, Rojava’ya, Silopi’ye canlarını atmak için 100 kilometrelik yolu yalın ayak kat etmek zorunda kalmaktadır. Türkiye’ye ulaşabilen Ezidi kadınlarını bekleyen kader ise küçük yaşta evlendirilmek, kuma gitmek, istemediği evliliklere zorlanmak ya da kadın tacirlerinin eline düşmek, taciz, tecavüz olabilmektedir ne yazık ki. Ya da ucuz iş gücü olarak kullanılmaktadır.” dedi.

IŞİD’in bu uygulamalarında, Türkiye’nin de payı olduğunu ileri süren Mungan, “Çünkü AKP hükümetinin IŞİD çetelerine destek verdiği bilinmekte, zaten aksini de iddia etmemektedir. Sınırlardan ülkeye geçmeye çalışanların bir kısmına izin verilmemekte, hatta katledilmesine seyirci kalınmaktadır. Kamplarda ve dışında yaşayanlara yeterli sağlık, barınma gibi planı olmadığı gibi istismar engellenmemektedir. Metropollerde artan ırkçılığa sessiz kalınmaktadır.” diye konuştu.

Kendilerinin ülkede yaşayan farklı halklar, inançlar, diller ve kültürlerden gelen kadınların farkında ve erkek egemen düzene karşı mücadele içerisinde olduklarının altını çizen Mungan, şöyle dedi: “Gözyaşları, ağıtlar ama her şeyden önemlisi isyanımızla savaşa karşı çıkıyoruz. Bizler binlerce yıldır hüküm süren erkek egemen şiddetin sadece tanıkları ya da kurbanları değil, aynı zamanda yeni bir tarihin yaratıcıları olarak Ezidi kadınların yanında olduğumuzu söylüyoruz. Bizler Ezidi Kürt, Hristiyan, Şii Arap ve Türkmen, Ermeni, Keldani, binlerce yıldır kültürleri, inançları ile bu coğrafyada var olan kadim halklara saygı duyuyoruz. Son dönemde İslamcılık adına terör estiren çetelerin yok etmek istediği tüm değerlere sahip çıkıyoruz. Bu savaşta payı olan başta AKP iktidarı olmak üzere tüm devletlere sesleniyoruz. Birleşmiş Milletler’in de aralarında olduğu uluslararası kurumlara çağrıda bulunuyor, ‘katliamları durdurun, savaşı bitirin’ diyoruz. Demokratik, özgür ve eşit bir toplum yaratmak için her dilden, kültürden, inançtan ve halktan kadınlar olarak birlikte direneceğiz ve mücadele edeceğiz.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.