İzmir Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi Görüşüldü

İzmir Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi Görüşüldü

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ortak akıl arayışını Yarımada Toplantıları ile sürdürdü. İlçe belediye başkanları, meslek odalarının temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve belediye bürokratları ile yapılan...

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ortak akıl arayışını Yarımada Toplantıları ile sürdürdü. İlçe belediye başkanları, meslek odalarının temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve belediye bürokratları ile yapılan ilk görüşmelerin ardından, Yarımada bölgesinde faaliyet gösteren kooperatifler, meslek odaları, bölgede üretim yapan işadamları ile akademisyenlerin de katıldığı kapsamlı bir toplantı yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun evsahipliğinde, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde yapılan toplantıda, “İzmir Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi” ele alındı. Çeşme, Karaburun, Urla, Seferihisar ve Güzelbahçe ilçelerinin bulunduğu Yarımada’nın geleceğiyle ilgili toplantıya, bu ilçelerin yanısıra Balçova, Narlıdere, Selçuk ve Menderes belediye başkanları da davet edildi. Ayrıca diğer bölgelerdeki başarılı kooperatiflerin yöneticileri de hazır bulundu. Bölgenin kalkınması ve planlanması için Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde başlatılan ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE), Ege ve Dokuz Eylül üniversiteleri işbirliğiyle yürütülen çalışmalar doğrultusunda, bölge stratejisi konusundaki projeler ele alındı. Stratejik planı, İYTE Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu takdim etti.

Kamuoyunun görüşüne sunulan Yarımada Stratejik Planı’nda 130’a yakın proje olduğunu ve bu projelerin birbirini tetikleyeceğini söyleyen Başkan Kocaoğlu, işe öncelikle bağımsız projeler ve eğitim çalışmaları ile başlayacaklarını bildirdi. Kocaoğlu, “İnsanlarımız kırsalı terkediyor. Bir ışık gördüğünde, kırsala geri gelecektir. Önemli olan, duruş ve yola çıkıştır. Sadece ve sadece yasalardan dolayı harcayamama engelinin haricinde, Yarımada’nın kalkınması için her türlü kaynağı aktaracak gücümüz de var niyetimiz de.” dedi. Ürünlerin belli büyüklüğe kavuşturulabilmesi için kooperatifleşmenin önemli olduğunu söyleyen Kocaoğlu, “Bu noktada kooperatiflere bilgi aktaracak, ürünlerin pazarlanmasını sağlayacak, ürünün kalitesini kontrol edecek bir üst yapının da kurulması gerekiyor. Bireysel davranış bir sinerji, genel kalkınma ve refahı getirmiyor. Bu çatının oluşturulmasıyla ilgili hem hukuki hem bilimsel çalışmaların yapılması gerekiyor. Ayrıca kooperatiflerin özel sektöre rakip değil, destekçi olacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Olgun ise Yarımada Stratejik Planı’nın, kalkınma için önemli bir yol haritası olacağını söyledi. Önceliğin hayvan ürünlerine verilmesinin katma değeri arttıracağını, arıcılığın, sakız ve hurma zeytininin de bölge kalkınmasında önemli rol oynayacağını vurguladı. Tire Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük de üreticinin ürünlerini pazarlama sıkıntısı çektiğini, sistemin kooperatiflerin gelişmesini desteklemediğini belirterek, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteği olmasaydı, bugüne kadar ayakta kalmamız mümkün olamazdı.” dedi. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Yarımadalı olma bilincinin hayata geçirilmesi gerektiğini vurgularken Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, ilçelerinde hızla artan balık çiftlikleri ve rüzgar enerji santrallerine izin verilmemesi gerektiğini savundu.

Büyükşehir Belediyesi’nin önderliğinde hazırlanan yol haritasında, Yarımada bölgesine ilişkin ilk etapta şu çalışmalar öngörülüyor: Köylülerin ürünlerini satacağı pazarlar tasarlanacak. Urla Barbaros Çocuk Köyü’ndeki göletler rehabilite edilerek çevre düzenlemesi yapılacak ve bölge bir çekim merkezi haline getirilecek. Gastronomi turizmi çeşitlendirilecek ve haritalar hazırlanacak. Tarih turizmini canlandırmak için Teos ve Erythrai kazılarına gereken destek verilecek. Kavakdere Organik Tarım Vadisi benzeri tarım ihtisas bölgeleri oluşturulacak. Seferihisar ve Karaburun’da küçükbaş hayvanların sütlerinin katma değere dönüşmesi sağlanacak. Yarımada’da terkedilmiş köylerin yeniden canlandırılması için yeni projeler üretilecek. "Tematik Köy" projesine, Bademler’in sera alanından başlanacak. Karaburun’daki köyler ve Menderes Ataköy de tematik köy olarak değerlendirilebilecek. Yarımada festivali gibi etkinlikler çoğaltılacak. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.