İthal ilaç karmaşası

İthal ilaç karmaşası

Döviz kurundaki yükseliş, ilaç sektöründe de etkisini göstereceğe benziyor. Doların yükselmesi ile birlikte, ithal ilaçların temini noktasında piyasada bir sıkıntının boy göstermesi bekleniyor

Bir çok sektörde olduğu gibi ilaç sektöründe de olumsuzluklar yaşanıyor. Doların ve Euro'nun yükselmesi, piyasada tedirginlik oluşturuyor. Türkiye'deki ilaçların yaklaşık yüzde 55'lik kısmı, dışarıdan getiriliyor. İlaç firmaları ise ithalat ile temin edilen bu ilaçların eskisi gibi ülkeye rahat getirilemeyeceği konusunda tereddütler yaşıyor. Bazı ithal ilaçların temini noktasında Konya'da da ciddi sıkıntılar yaşanıyordu. Dövizin yükselmesi ile birlikte bu sıkıntının artması bekleniyor. İlaç firmaları ve hastaların daha fazla mağduriyet yaşamaması için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor.


İTHAL İLAÇLARIN TEMİNİ ZORLAŞABİLİR

Dolar, 5, Euro ise 5,91 seviyesine ulaştı. Kurun geldiği bu seviye ilaç sektörünü hayli zorladı. Doların bu kadar yüksek görülmediği dönemlerde uzmanlar, ithal ilaçların kolay bulunamayacağı konusundaki tedirginliklerini ortaya koymuşlardı.  Ayrıca bazı ilaç firma yetkilileri, kârlılıkta özellikle Mayıs ayındaki kadar kötü bir dönem yaşamadıklarını belirtmişlerdi. Dolar, Mayıs ayından bu yana hayli arttı. Bu artış, firmaları Mayıs ayından daha da büyük bir sıkıntıya soktu. Firma sahipleri, ilacı ithal edenlerin zarar etmeye daha fazla dayanacak güçlerinin kalmayacağını söyledi. Ayrıca kurdaki bu artışlardan etkilenen iki sektör arasında inşaattan sonra ilaç sektörünün de yer alması, konunun bundan sonraki süreçte nelere yol açabileceği konusunda da bilgiler veriyor.
İlaç firması Abdi İbrahim’in yöneticisi Nezih Barut, Mayıs ayında yaptığı bir açıklamasında "Biz fedâkarlık ederiz ama ithal ilaçlarda bir süre sonra yokluklar başlayabilir" demişti.

ECZACILAR İKİYE BÖLÜNMÜŞ DURUMDA

2018 yılının Şubat ayında ilaca yüzde 15 oranında bir zam gelmişti. Döviz kurundaki yükseliş ile birlikte ilaca yeni bir zammın daha gelmesi öngörülüyor. Bu zammın 2018 yılı içerisinde değil de 2019 yılının ilk aylarında geleceği söyleniyor. Zam oranının belirlenmesinde ise 2018 yılındaki döviz oranlarının ortalamasının alınacağının ve bakanlığın ona göre bir artış yapabileceği dile getiriliyor. Bir kısım eczacı piyasada ilaç bulma hususunda sıkıntılar yaşanabileceğini ifade ederken, bir kısım eczacı da Türkiye'de ithalatçı firmaların bulunduğunu, bu firmaların gerekli ilaçları getirebileceğini ve ilaç bulma konusunda büyük sorunların yaşanmayacağını aktarıyor.

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum