İslam'ı savundular

İslam'ı savundular

Çanakkale Zaferi’nin 102. yıldönümü vesilesiyle şehitler dualarla yad ediliyor. Prof. Dr. Caner Arabacı, “Konya'dan, Diyarbakır'dan, Kudüs'ten, Van'dan, Kosova'dan gelenler cihat ruhuyla Çanakkale'de savaştı. Hilal bünyesinde İslam'ı savundular” dedi

Çerkesinden Kürdüne, Lazından Boşnağına bütün bir Müslüman Türk milletinin mazlum milletler adına sömürgeci batıya karşı verdiği şerefli bir direniş ve zafer abidesi olan Çanakkale Zaferi 102. yıldönümünde anılıyor. Destanlar yazılan Çanakkale’de Balkan Savaşları’nda küçük devletlere yenilen Osmanlı’nın büyük devletlere de yenileceğini düşünen Rusya, İngiltere, Fransa gibi devletler kendi cenaze namazını kılarak şehitlik mertebesine koşan 253 bin Türk askerinin müthiş savunmasıyla bozguna uğratıldı. Bugün ülkelerindeki savaş nedeniyle evlerini, vatanlarını terk etmek zorunda kalan, hayatlarını kaybeden Suriyeliler, 98 yıl önce Çanakkale Savaşları sırasında, Osmanlı ordusu içinde vatan savunması için canlarını ortaya koymuştu. Halep’ten 1009 Lazkiye’den ise 85 şehit ile Suriye, Çanakkale’deki şehit sayısı ile İslam ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. Konya da pek çok etkisi ile Çanakkale zaferinde önemli bir rol üstlenmişti. Konya Çanakkale, Osmanlı Rus, Osmanlı-Yunan, Trablusgarp, Balkan, Birinci Dünya, İstiklâl, Kore ve Kıbrıs Savaşları’ndaki şehit sayıları ile “en çok şehit veren il” unvanına sahip. Yine Konya Lisesi Çanakkale’de verdiği şehitleri dolayısıyla üç yıl mezun veremeyen okullardan biri unvanına sahip. 

15’LİLER CEPHEYE GİTTİ

17-3-004.jpg

Sultan V. Mehmed Reşad’ın iradesinden sonra Harbiye Nezareti de bir tebliğ yayınlayarak, 1314 (1896) doğumluların, yani 19 yaşındakilerin henüz askerlik hizmetine çağrılmamışları ile 1315 (1897) doğumluların, bedenleri gelişmiş, harbe elverişli ve silah kullanmaya kabiliyetli olanlarından müsait bulunanların da kıtalara teslim olmalarını istemişti. Bu çağrı üzerine, Konya’nın da içerisinde bulunduğu bazı şehirlerde, tahsilleri ve hayatlarının henüz başındaki bu yeni yetme gençleri, vatanın kendilerinden beklediği vazifeyi ifa etmek azim ve inancıyla silâhaltına koşmuşlardı. Konya Lisesi’nden de bu çağrı üzerine ekseriyeti 15 ila 19 yaşında olan gençler cepheye katılmış ve okul tüm öğrencilerini Çanakkale’de şehit verip 3 yıl mezun verememişti. Çanakkale Savaşları’nda 10 bin üniversiteli, 7 bin liseli şehit olmuştu. 45 kiloyu bulan herkesin asker olarak alındığı, kaynaklarda çoğunun adı geçmese de pek çok kadın askerin de savaşta yer alarak şehit olduğu belirlenmiştir.

KONYA ŞEHİT SAYISINDA ÜÇÜNCÜ

17-2-008.jpg

Konya, durum milli duygular olduğunda hep ön sıralarda yer alıyor. Osmanlı-Rus, Osmanlı-Yunan, Trablusgarp, Balkan, Birinci Dünya, İstiklâl Harbi, Kore, Kıbrıs ve 2010 yılına kadar iç güvenlikte illerin verdiği şehit sayılarına bakıldığı zaman Konya 3. sırada yer alıyor. Bu savaşlarda Bursa 6 bin 121 şehit, Kastamonu      5 bin 160 şehit, Konya 4 bin 787 şehit, Ankara 4 bin 219 şehit, Balıkesir ise 4 bin 43 şehit verdi. Türkiye genelinde ise şehit sayısı 109 bin 774 olmuştu. Konya sadece Çanakkale Savaşları’nda 2 bin 732 evladını şehit verdi. Konya’dan verilen şehit sayıları, Konya Merkez’den sonra en çok Bozkır’da görüldü. Çanakkale Savaşları’nda Konya Merkez   508, Bozkır 358, Seydişehir 293, Ilgın      271, Akşehir 249 evladını şehit verdi.

İSLAM MEDENİYETİNİ YIKMA SAVAŞI

17-5-caner-arabaci.jpg

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı Çanakkale'yi anlamak için 1. Dünya Savaşı'nın bilinmesi gerektiğini dile getirerek, “1. Dünya Savaşı İslam medeniyetini yıkma savaşıdır. Aslında bu savaş bizim harbimiz değil. Avrupalılar yıllarca kendilerini yediler. Sonra biraz da İslam'ı yiyelim dediler. Savaş çıktı. Bizim başımızda bulunan Almanlar yüzünden biz de bu savaşa çekildik. Çanakkale İstanbul'un, yani İslam aleminin kapısıdır” dedi. Tanzimat'tan bu yana Batı'ya doğru bir yönelme olduğunu, bu yönelmenin hala devam ettiğini ifade eden Arabacı, bu yönelmenin Çanakkale ile yenilmesi gerektiğini ifade etti.

ÇANAKKALE HİLAFETİN KAPISIDIR

Çanakkale'de kadınların bile savaştığını dile getiren Arabacı, “Çanakkale neden bizim cehennemimiz oldu? Çünkü Batı uzun süre bizim içimizde adam yetiştirdi. Almanya 30 yıl subay, istihbaratçı yetiştirdi. Bütün bu emekler Osmanlı Devleti'ni 1914 yılında cehenneme sürükledi. Çanakkale olayları buradan başladı. Çanakkale Hilafetin kapısıdır. Çanakkale geçildiği zaman Hilafet yıkılır” diye konuştu. Çanakkale'de mezarların incelendiği zaman kardeşlik manzarasının çıktığına vurgu yapan Arabacı, “Konya'dan, Diyarbakır'dan, Kudüs'ten, Van'dan, Kosova'dan gelenler cihat ruhuyla Çanakkale'de savaştı. Hilal bünyesinde İslam'ı savundular. Karşı tarafta da benzer durum vardı. İngilizler ve sömürgeleri, Fransızlar ve sömürgeleri savaştı” ifadelerini kullandı. Çanakkale Savaşı'nda cihat fetvası verildiğini dile getiren Arabacı, bu fetvanın yaygınlaşmasının İngilizler tarafından engellendiğini kaydetti.

“İSLAM BİRLİĞİ OLUŞTURULABİLİR”

Çanakkale Zaferi’nin tarih şuuruna dönüştürülmesi gerektiğini ifade eden Arabacı, şöyle konuştu: “Şimdi zaferlerle övünüp, yenilgilerle yerinmek boş. Bu tarih şuuru ile biz her alanda bir diriliş gerçekleştirebilir miyiz? Çanakkale’de şer birliği vardı. Çanakkale’de Siyon birliği vardı, 60 katırdan oluşan ve daha sonra bu birlik İsrail devletinin nüvesini oluşturacaktır. Filistin Cephesi’nde 5 bin Yahudi, İngiliz askeri elbiseleri içerisinde bize karşı savaştı. Ortadoğu’da şimdi ölen de öldüren de Müslüman. Ama kullanılan silah ve silahlar yabancı. Çanakkale, İslâm Birliği olan Hilâl’in Haç’a karşı bir birlikteliğiydi. Günümüzde Çanakkale’den alacağımız ilhamla yeniden bir İslâm Birliği oluşturabiliriz.”

OSMANLI’YI İYİ ANLAMALIYIZ

17-6ekrem-sama-(7).jpg

Tarihçi Yazar Ekrem Şama da Çanakkale’de yaşanan olayları anlamamız ve ibret almamız gerektiğinin altını çizdi. Haçlı zihniyetinin bin yıldır çalıştığını, şimdi de çalıştığını ifade eden Şama, “Bundan sonra da çalışmayı bırakacaklar gibi gözükmüyor. Osmanlı’yı iyi anlamamız lazım. Osmanlı 622 sene dünyaya nizam vermiş, haçlı emellerini engellemiştir. Hilafet Osmanlı’ya geçince tüm Müslümanlar himaye altına alınmıştır. Osmanlı halife sıfatıyla pek çok yere askerlerini, elçilerini göndermiş ve ümmetin namusunu korumuştur. Osmanlı’ya batılı gözle bakanlar, Osmanlı’nın sömürgeci olduğunu söyleyebilir ama gerçek öyle değildir. Örneğin Viyana kapılarına kadar asker gönderilmesinin amacı temelde oranın fethedilmesi değil, oradaki Müslümanlar üzerindeki baskıların kaldırılmasıdır. Osmanlı haçlı saldırılarına set çekmiştir” ifadelerine yer verdi.

MÜSLÜMANLARI KANDIRDILAR

17-1-003.jpg

Haçlıların Müslümanların birlik olmasından korktuğunu söyleyen Şama, konuşmasına şöyle devam etti: “Kendilerine karşı bir birlik olur da, bize karşı koyarlar diye korkuyorlar. Bunu önlemek için hilafeti kaldırmayı planladılar. 1909 yılında 2. Abdulhamit’e karşı 31 Mart olaylarını düzenleyerek halifeyi devirdiler. Osmanlı cahil, bilgisiz kişilerin eline geçti. Toprak kayıplarımızla beraber 100 binlerce askerimiz şehit oldu. Osmanlı ordusu hayalet ordu haline geldi. Halifeyi devirmek yetmezdi, tam sorası deyip halifeliği de kaldırdılar. Yetmedi Osmanlı’yı da yok ettiler. Osmanlı’ya en iyi darbeyi İstanbul’dan vururuz diyerek yola çıktılar. Çanakkale’yi alıp geçeceklerini düşünüyorlardı. Osmanlı bunun için önlemini aldı. Cihat Fetvası İlanı yaptı. Mukaddesata zarar geleceğini gördüğü için tüm ümmeti cihada çağırdı. Osmanlı topraklarındaki tüm Müslümanlara ulaştı fakat sömürge altındaki Müslümanlara bu fetva ulaştırılamadı. İngilizler ve Fransızlar bundan faydalanarak Müslümanları kandırdı. Almanlar topraklarınızı işgal etti deyip onları Çanakkale’ye getirdiler. Savaş başladığında Çanakkale siperlerinden ezan sesler geldiğinde anladılar. Direnenler öldürüldü. Maalesef bugün İslam beldeleri yine işgal altında.”

Şehitlerimizin Konya'daki dağılımı*

 

Konya Merkez

508

Bozkır

358

Seydişehir

293

Ilgın

271

Akşehir

249

Sille

226

Beyşehir

205

Ereğli

152

Cihanbeyli

58

Çumra

55

Karapınar

55

Sarayönü

46

Derbent

38

Hüyük

33

Hadim

32

Kadınhanı

31

Ahırlı

24

Kulu

19

Akören

14

Doğanhisar

12

Emirgazi

11

Yunak

11

Tuzlukçu

9

Altınekin

7

Güneysınır

6

Halkapınar

4

Çeltik

2

Taşkent

2

Yalıhöyük

1

 

*Sadece Çanakkale Savaşları’nda verilen şehit sayısı

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.