İlaç israfı arttı

İlaç israfı arttı

Ülkemizde ilaç israfı her geçen gün artıyor. İlaç kullanımı konusunda bilinçsiz olan vatandaşlar, miadı dolmuş ilaçları ise çöp kutusuna atıyor. Çöpe atılan ilaçlar hem insan sağlığına hem doğaya zarar veriyor

Türkiye’de önüne geçilemeyen maddi kayıpların başında ilaç israfı geliyor. Milli gelir kaybına neden olan ilaç tüketimi konusunda ise vatandaşlar halen bilinçsiz. Bazı vatandaşlar evinde ilaç bulunduğu halde aynı ilacı tekrar yazdırıyor. Evlerde bulunan miadı geçen ilaçları tuvalet, lavabo veya çöpe atan vatandaşlar aynı zamanda kendilerinin yanı sıra doğayı da zehirliyor. Eczacılar Odası Konya Şube Başkanı Adem Açıkgöz, vatandaşların ilaç kullanımı konusunda bilinçsiz olduğunu kaydetti.

SAĞLIK GÜVENCESİ ETKİLİ

Günümüzde vatandaşların yüzde 90’ının bir sağlık güvencesi olduğu için doktora gitme oranının da arttığını kaydeden Başkan Açıkgöz, yapılar araştırmalara göre bir vatandaşın yıllık doktora gitme oranının yüzde 8,5 olduğunu, doktora gitme oranına paralel olarak ilaç kullanımının da arttığının altını çizdi. Açıkgöz, eczacıların da hekimlerin verdiği ilaçları vermekle mükellef olduğunu ve müdahale edemediklerini belirterek, “Vatandaşlarımız da ilaç kullanımı konusunda bilinçsiz. İlaç okuryazarlığı ilkokul 2. sınıf seviyesinde. Hekimlerin verdiği ilaçlar düzenli kullanılmıyor. Bazı ilaçlar sonuna kadar kullanılması gerekirken vatandaşlar çoğu zaman ilacı yarıda kesiyor.  Az kullanıldığı zaman fayda sağlamayacağını bilmiyor” diye konuştu.

İSRAFA YOL AÇIYOR

İlaçların düzenle kullanılmadığında sağlığa zarar verdiğini ve israfa yol açtığını dile getiren Açıkgöz,“Bilinçsiz ilaç kullanımının çok yaygın olduğu ülkemizde, alınan ilaçların tamamı kullanılmadan tedavi tamamlanmış sayılıyor ya da tedavi sağlamadı diye kullanım kesiliyor. Böylece hem sağlığımızla oynuyor hem de ilaç israfında bulunuyoruz. Ülkemiz kişi başına ilaç tüketimi konusunda dünyada en üst bulunuyor. Bu veriler bile ülkemizde büyük bir ilaç israfının olduğunu gösteriyor” diye konuştu. Son kullanma tarihi geçmiş veya miadı dolmuş ilaçların çöpe atılmaması gerektiğini vurgulayan Açıkgöz, şunları söyledi: “Vatandaşlarımız bu konuda bilinçsiz. İlaçla işi bittikten sonra evinde bir köşeye atıyor. İlacın hiçbir işe yaramayacağı düşünüldüğünde ise ilaçlar çöpe atılıyor. Çöpe atılan bu ilaçlar hem doğayı hem de insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Vatandaşlarımız miadı dolmuş ilaçlara ne yapılacağı konusunda sağlık müdürlüklerine başvurup oradan bilgi almalı. Sağlık müdürlükleri de bu konuyu takip ediyor ve vatandaşları yönlendiriyor” diye konuştu.

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.