Ihlara Vadisi'nin ziyaretçisi artıyor

Ihlara Vadisi'nin ziyaretçisi artıyor

Doğa ve tarihin tüm güzelliklerini barındıran, dünyanın önemli kanyonları arasındaki Ihlara Vadisi'ne gelen yerli ve yabancı turist sayısı her geçen yıl artıyor.

Doğa ve tarihin tüm güzelliklerini barındıran, dünyanın önemli kanyonları arasındaki Ihlara Vadisi'ne gelen yerli ve yabancı turist sayısı her geçen yıl artıyor.
    
Güzelyurt ilçesi sınırları içinde yer alan 14 kilometre uzunluğundaki Ihlara Vadisi'nde ilk Hristiyanların yamaçlardaki tüfleri oyarak, kilise ve manastır yaptıkları mekanlar, Melendiz Nehri'nin sularıyla bütünleşerek önemli bir doğa harikası oluşturuyor.
    
Bu doğal güzellikleri görmek için gelen ziyaretçiler, Ihlara beldesinden 382 basamaktan oluşan merdivenle vadinin içine inebiliyor.
    
Melendiz Nehri, kanyonu yer yer 100-120 metre derinlikte yararak, bozkırın ortasında derin bir yarık gibi görünen Ihlara Vadisi'ne 14 kilometre boyunca hayat veriyor. 4. yüzyıldan itibaren önemli bir manastır merkezi haline gelen vadide, yapıldığı döneminin resim sanatı özelliklerini barındıran pek çok kilise bulunuyor.
    
Kapalı Yunan haçı ve serbest haç planlı, tek ve çift nefli kaya oyma kiliseler, vadinin dik yamaçlarında sağlı sollu yer alarak, ortasından akan Melendiz Nehri'nin oluşturduğu bitki örtüsü ile bütünleşiyor.
    
Doğal yapısı itibariyle, 4. yüzyıldan başlayarak keşişler ve rahipler tarafından çok uygun bir inziva yeri olarak kullanılan Ihlara Vadisi'ndeki kiliselerin duvarlarında Hz. İsa'nın hayatı, İncil'deki konular, din büyükleri ve onlarla ilgili olayların anlatıldığı çok sayıda resmin bulunması, bölgeyi inanç turizmi açısından çok önemli hale getiriyor.
    
     -2 ay kapalı olmasına rağmen ziyaretçi sayısı arttı-
    
35'i tescilli olmak üzere onlarca kilise ile yüzlerce kaya oyma yaşam alanının bulunduğu vadiye turist ilgisi de her geçen yıl artıyor. 2010 yılında 131 bin 762'si yerli, 113 bin 210'u yabancı olmak üzere 244 bin 972 kişinin ziyaret ettiği Ihlara Vadisi, 2011'de 145 bin 35'i yerli, 152 bin 800'ü yabancı 297 bin 835 turisti ağırladı.
    
Turist sayısındaki artış, kaya düşme tehlikesi nedeniyle 2 ay kapalı olmasına rağmen 2012 yılında da devam etti. Geçen yıl 144 bin yerli, 179 bin 799 yabancı olmak üzere 323 bin 799 turist Ihlara Vadisi'ni gezdi.
    
Aksaray Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mustafa Doğan, Kapadokya bölgesinin en büyük ve en önemli vadisi olan Ihlara'nın hem tarih hem de doğal güzellik açısından sayısız zenginliği barındırdığını söyledi.
    
Kapadokya'nın kalbi olarak nitelendirdikleri vadinin her mevsim ayrı güzel olduğunu dile getiren Doğan, yapılan tanıtımlarla ziyaretçi sayısının daha da artırılması için çalıştıklarını sözlerine ekledi.
   

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.