Huğlu Av Tüfekleri bir dünya markası oldu

Huğlu Av Tüfekleri bir dünya markası oldu

Kurtuluş Savaşı sırasında Ahmet Tetik ve Kamil Namlı isimli askerlerin askeriyedeki kademede tüfek tamir etmeyi öğrenmesi ve terhis olduktan sonra bu mesleği Huğluda sürdürmek istemesi ile ilk adımı.

Huğlu Av Tüfekleri’nin hayata geçmesinin ve uzun yıllardır bu başarıyı devam ettirmenin örnek bir hareket olduğunu ifade eden Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi Satış Müdürü Mehmet Güneş, fabrikanın çalışmaları ve hedefleri konusunda önemli bilgiler verdi.
Huğlu Av Tüfekleri nasıl kuruldu?
Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi Beyşehir’in Huğlu kasabasında kurulmuş bir fabrikadır. Cephede tüfek eğitimi alan iki kişi burada tüfek tamiratı ve daha sonra tüfek üretimi gerçekleştirmiştir. 1960 yılına kadar bu üretim imece usulüyle gerçekleşmiştir. Birisi kundağını, birisi namlusunu yapmış, birisi satışını gerçekleştirmiş. 1962 yılında tam ihtilal sonrasındaki o zor şartlarda 135 civarında üye bir araya gelerek Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi’ni kurmuş resmi olarak. 1962 yılından 1980’lere kadar tek kırma üretilmiş. 1980’lerden sonra süper pozo, daha sonra çifte kırma, akabinde de yarı otomatik ve otomatik av tüfekleri üretilmeye başlanmıştır.
İhracatınız ne durumda?
1990’lı yılların sonunda yavaş yavaş ihracat yapılmaya başlanmıştır. 2001’deki kriz yılında av sektörü ihracata itilmek zorunda kalmıştır. Bunun nedeni ÖTV, KDV ve insanların tüfek satın almasının ruhsat vesaire ile zorlaştırılmasıdır. Sektör ihracata yönelmiştir. Bu yıllardan beri ihracatımız devam etmektedir. Günümüzde Amerika, Kanada, Güney Afrika, Mısır, Ürdün, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan, Rusya, Almanya, Fransa, İngiltere, Danimarka, Norveç gibi Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamına tüfek ihraç edilmektedir. Üretimimizin bugün yüzde 85’i ihraç edilmekte, kalan yüzde 15’lik kısım da iç piyasada satılmaktadır.
İstihdam oranınız ne kadar?
Şu anda fabrikamızda yaklaşık 450 çalışanımız var. Fabrikamızın özelliği de çalışanlarımızın çoğunun fabrikanın ortağı olmasıdır. Geri kalanı da mühendisler, teknikerler, satış personellerinden ibarettir. Şu anda fabrikamız doğrudan 3 bin kişiye, dolaylı olarak belki 10 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Çünkü sadece fabrika bazında düşünmemek gerekir, parça yaptırdığımız ürün tedarik ettiğimiz firmalar bulunmaktadır.
Tüfeklerin özellikleri neler?
Günümüzde süper pozo, çifte kırma, tek kırma ve yarı otomatik tüfekler üretmekteyiz. Bunların haricinde Huğlu Av Tüfeklerinin diğer firmalardan farkı, yüzde 70 emek yoğun, yüzde 30 teknoloji yoğun çalışmasıdır. El işçiliği ile yapılan tüfeklerin kalitesi daha farklıdır, tesviyesi, yakıştırması, kundaktaki, namludaki işler hep el işçiliği ile yapılmaktadır. Bu da tüfeğin kalitesini ortaya koymaktadır. Günümüzde bir tek kırma veya süper pozo iyi bakıldığı zaman 25–30 yıl kullanılmaktadır. 1965 yılında yapılmış bir tüfek getirildi bize bakım için, bunu satın alıp müzeye kaldırdık.
Teknik özellikleri nasıl parçalar nerelerden geliyor?
Tüfeklerimizin tekniğiyle ilgili de bilgi verecek olursak, kabaca 3 parçadan oluşmaktadır, Namlu, başlık ve kundak bölümü. Aslında bir tüfekte ortalama en az 110–115 parça bulunmaktadır. Kullandığımız kundaklarda ağaç ceviz ağacıdır ve dünyadaki en kaliteli ceviz ağacı Türkiye’nin doğusunda, Azerbaycan’da, Kuzey Irak’ta çıkmaktadır. Dünyanın bütün üreticileri de kaliteli olduğu için ceviz ağacını buradan ithal etmektedir. Biz de Türkiye’deki ceviz ağaçlarından kullanmaktayız. Namlumuz, sektörde çok az sayıda üreticinin kullandığı en kaliteli çeliktir, başlık için de aynısı. Akabinde sadece hammaddenin kaliteli olması yetmez. Huğlu halkının sanatkârlığı ve el emeği ile de birleşince bu kaliteli ürünler ortaya konmaktadır. Tüfeklerimizdeki nakışların hepsi el işçiliğiyle yapılmakta en ufak bir lazer teknolojisi kullanılmamaktadır. Dipçiklerdeki taslama, yani kabasını aldıktan sonra yapılan işçilik, boy kundağının yakıştırılması, tesviyesi hep el işçiliği ile yapılmaktadır. Bu nedenle de tüfeklerimizin ömrü daha uzundur.
Tüfeklerin fiyatları ne kadar?
Sektörümüzde ÖTV ve KDV var, bu da 100 liraya satmak istediğimiz bir ürün devletin alacağı vergilerle 141,6 liraya ulaşmaktadır. ÖTV’den dolayı 500 liraya satmak istediğimiz bir ürünü, yaklaşık 250 TL vergi ekleyerek 750–800 TL’ye satmaktayız. Otomatik tüfeklerimiz 750 TL’den başlıyor bin TL’ye kadar çıkıyor. Süper pozolarımız da modeline, kundağının kalitesine, namludaki işlemeye göre değişmekle birlikte 750–800 TL’den başlayıp 5 bin TL’ye çıkabilmektedir. Çifte kırmalar için de aynı durum söz konusudur.
İsteğe göre özel tüfek üretimi var mı?
Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi bir avcının isteyeceği ölçülerde özel bir tüfek üretebilmektedir. Dipçik farklılığı, el kundağındaki farklılıklar, başlık, ejektörlü, ejektörsüz olmasına göre, namludaki kalibreye göre, şoklarına göre yaklaşık biz bir buçuk milyon çeşit tüfek üretebilmekteyiz. Bu da ince işçilikle meydana gelmektedir. Üretimimizin el emeği olmasından dolayı, avcının istediği standartlarda üretim yapabilmekteyiz. Bunu yapabilecek ender firmalardan bir tanesiyiz dünyada.
Türk avcısı tüfek konusunda ne düşünüyor?
Birçok firma seri üretim yapmaktadır, Huğlu hem seri üretim yapmakta hem de özel biriminde özel tüfekler üretmektedir. Türkiye genelinde avcılar özel tüfek kullanma konusunda çok hassaslar. Bir kundağın yüzünüze göre ölçüsü olması lazım, kolunuzun uzunluğuna göre tetiği ayarlamak gerekir. Bunlar uymazsa ya tüfek kötü olur, ya fişek kötü olur. Tüfek iyi olsa da avcının beden standartlarına göre olmalıdır. Huğlu kooperatifi de burada avcıların beden ölçülerini alarak tüfek yapabilmektedir.
Ruhsat alma işlemi nasıl?
Üretimden sonra ruhsat için Türkiye’de avcının bağlı bulunduğu emniyet veya jandarmadan yivsiz av tüfeği satın alma belgesi tedarik etmesi gerekmektedir. Aslında avcılarımız buna zor gibi bakmaktadır ama sadece birkaç saatte bu belge alınabilmektedir. Bu belgeyle beraber faturanız kesilir ve tüfeğiniz teslim edilir. Bunu ruhsatınıza kaydettirirsiniz. Bu belgesi olmayanlara kesinlikle tüfek satışı gerçekleştirmeyiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum