Hollande'ın Yeniden Seçilmesi Zor, Sarkozy'nin Rakibi Le Pen Olacak

Hollande'ın Yeniden Seçilmesi Zor, Sarkozy'nin Rakibi Le Pen Olacak

Fransa'da 2012 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci yıldönümünde gerçekleştirilen anket, bugün seçim yapılsa, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın koltuğunu kaybedeceğini ortaya koydu.

Fransa'da 2012 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci yıldönümünde gerçekleştirilen anket, bugün seçim yapılsa, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın koltuğunu kaybedeceğini ortaya koydu. Ankette en dikkat çeken yükselişi ise aşırı sağ parti Ulusal Cephe'nin (FN) lideri Marine Le Pen gösterdi.

OpinionWay Araştırma Şirketi'nin Le Figaro için gerçekleştirdiği ankette eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ilk tur seçimleri sonucunda yüzde 29 ile ilk sırada yer alıyor. Aşırı sağ parti lideri Marine Le Pen ise oylarını yüzde 25'ini alarak adını ikinci tura yazdırmayı başaran diğer isim. Anket, bugün seçim olması halinde Cumhurbaşkanı François Hollande'ın ise yüzde 19 oy oranıyla ilk turda eleneceğini ortaya koydu. Bu sonuç, iktidarının ikinci yılında ilk kez bir cumhurbaşkanının ikinci tura kalamama tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ortaya çıkardı.

Anketde, Sarkozy'nin Le Pen ile ikinci tura kalması durumunda ise yüzde 61 oy oranına ulaşarak Elysee'ye yeniden çıkacağı kaydedildi. Cumhurbaşkanı Fançois Hollande ve aşırı sağ parti lideri Marine Le Pen'in ikinci tura kalması durumunda ise Hollande'ın yüzde 54, Le Pen'in ise yüzde 46 oy alacağı belirtildi. Nicolas Sarkozy ile François Hollande'ın ikinci tur mücadelesinde ise Sarkozy rakibine 21 puan fark atarak ipi göğüslüyor.

Anket sonuçlarını değerlendiren OpinionWay Siyasi Araştırmalar Başkanı Bruno Jeanbart, araştırmanın aşırı sağın Fransa'da yükselişini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti. 2017'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi solun düşüşünün devam ettiğini vurgulayan Jeanbart, sağın ise ilerleyişini sürdürdüğünü söyledi.

Fransa'da 2012 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda François Hollande 28,63, Nicolas Sarkoz ise 27,18 alarak ikinci tura kalmıştı. İkinci turda ise Hollande geçerli oyların yüzde 51,64'ünü alarak cumhurbaşkanı seçilmişti. Aşırı sağ parti Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen ise ilk turda tarihi bir başarı elde ederek yüzde 17 oy oranına ulaşmıştı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.