"Halkımın desteği bana hep güç verdi"

"Halkımın desteği bana hep güç verdi"

Kırgızistan'ın dünyaca ünlü sanatçısı Salamat Sadıkova, "Halkımın desteği ve sevgisi bana her zaman güç verdi. Onların desteği sayesinde sanatımda zirveye çıktım ve Kırgızistan'ın dünyadaki sesi oldum" dedi.

RÖPORTAJ: İBRAHİM BÜYÜKEKEN
 

Kırgızistan'ın dünyaca ünlü sanatçısı Salamat Sadıkova, "Halkımın desteği ve sevgisi bana her zaman güç verdi. Onların desteği sayesinde sanatımda zirveye çıktım ve Kırgızistan'ın dünyadaki sesi oldum" dedi.

HZ. MEVLANA HEPİMİZE İLHAM OLUYOR

Kırgızistan'ın dünyaca ünlü sanatçısı Salamat Sadıkova, Merhaba Şehir Dergisi'ne özel açıklamalarda bulundu. Konya'da gerçekleşen 18. Mistik Müzik Festivali'nde konser veren Salamat Sadıkova, "30 yıl önce Konya'ya gelmiştim. Konya çok değişmiş ve gelişmiş. Hz. Mevlana bize ilham olan büyük bir şahsiyet. Onun sözleri gerçekten çok etkileyici. Hz. Mevlana'nın şiirlerini de bestelemek istiyorum" dedi


KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Türki Cumhuriyetlerin ortak tarihi ve kültürel geçmişinin ortaya çıkarılması gerektiğini dile getiren Sadıkova, "Türkiye, Kırgızistan ve diğer Türki devletlerin bağımsızlıklarını hemen tanıdı. Sadece politik anlamda değil kültürel anlamda da birbirimize destek olmalıyız. Türkiye bizim kardeş ülkemiz. Türkiye bugüne kadar hep yanımızda oldu. Bundan sonra da olmalıdır" diye konuştu.

14-4-1200x800.jpg

KONYA'DA 30 YIL ÖNCE KONSER VERDİM

**Konya'ya konser vermek için geldiniz. Türkiye'de daha önce nerelerde konser verdiniz? Hz. Mevlana ve Konya hakkında neler söylemek istersiniz?

-Konya'ya bundan 30 yıl önce gelmiştim. O zaman Kırgızistan yeni bağımsızlığına kavuşmuştu. Türk Ocağı diye bir kurum bizi Türkiye'ye davet etti. 30 kişi ile birlikte Türkiye'ye geldik. 1 ay Türkiye'de konser verdik.

Konya 30 yılda çok değişmiş gerçekten. Bugün kızım ve damadım ile Konya'ya geldik. Konya'dan ve Mevlana'dan çok etkilendik. Mevlana'nın sözleri beni gerçekten çok etkiliyor. Orta Asya'daki Türki halklar Mevlana'yı çok yakından biliyor. Onun sözlerini ve kitaplarını okuyoruz. Hz. Mevlana ve Hoca Ahmet Yesevi, Abay gibi büyük yazarlarımıza, babalarımıza yol gösteren bir isim. Onun yolunu takip ediyoruz. Şairlerimize ilham oluyor. Mevlana'nın yazılarına daha fazla mana vermek istiyorum. Şiirlerini bestelemek istiyorum. Sanatsal çalışmalar yapmak istiyorum. Mevlana, bu siyah-beyaz hayatın ortasında insanlara neler yapmasını gerektiğini anlatan büyük babalarımızdan biridir. Orta Asya'daki halklar da Hz. Mevlana'ya büyük saygı duyuyor.

OMZUMDA HALKIMIN SEVGİSİ VAR

**Müzik hayatınız nasıl başladı? Bugün ülkenizin en değerli sanatçılarından birisiniz. Bugünlere gelmek zor oldu mu?

-Bugünlere kendi emeğimle çok sabır göstererek geldim. Tek başıma çok şeyler yapmaya çalıştım. Omzumda halkımın sevgisi ve alkışları var olduğu için, memleketimin sevgisi var olduğu için büyük işler yaptım. Bugüne kadar Kırgızistan için Türkiye için birşeyler yapmaya çalıştım. Halkımın sonsuz desteği bana hep güç verdi.

14-1-1200x800.jpg


TÜRK SANATÇILARI TAKİP EDİYORUM

**Müzik hayatınızda kendinize kimleri rol model edindiniz? Türkiye'de takip ettiğiniz sanatçılar var mı?

-Kırgızistan bağımsızlığını ilan ettikten sonra Türkiye'ye konserler vermek için gelmeye başladım. Türk sanatçıları bu süreçte tanımaya başladım. Muazzez Abacı, Muazzez Ersoy, Leman Sam, İbrahim Tatlıses, Sezen Aksu ve Barış Manço gibi sanatçıları dinledim ve onların kasetlerini satın alıp, kızlarıma hediye ettim. Barış Manço gerçekten büyük bir sanatçıydı.Yunus Emre'nin şiirlerini de besteledim. Türkiye dışında Japonya'yı çok gezdim. Japon şarkıları söyledim. Japon kültürünü çok sevdim. Japonya'daki büyük sanatçılarla buluştum ve onların şarkılarını söyledim. Sonra Çin müziğini takip ettim. Çin'e turneler düzenlendi. Buradaki etkinliklerine katıldım. Kazakistan şarkıları da söyledim. Kazakistan'da devlet madalyası aldım. En çok Türk dünyasındaki sanatçılara önem veriyorum.

VATAN HAKKINDA ŞARKILAR SÖYLÜYORUM

**Sanatınızda daha çok hangi konuları işliyorsunuz? Vatan, millet, doğa, aşk gibi konuların dışında neleri dile getiriyorsunuz?

-Biz gençken ünlü bestekarlar vardı. Bunlardan biri de Kadirov'du. O ünlü bestekarların şarkılarını söylemeye başladım. Onlar genelde aşk üzerine şarkılar yazıyordu. Ben de gençlik yıllarımda aşk üzerine şarkılar söylüyordum. Şimdi ise daha çok vatan hakkında şarkılar okuyorum. Kırgızistan hakkında şarkılar söylüyorum. Anavatanım Kırgızistan'ın dünyadaki sesi olmaya gayret gösteriyorum.


TÜRKİYE HER ZAMAN YANIMIZDA OLDU

**Türkiye ve Kırgızistan ortak tarihi ve kültürel geçmişe sahip. İki ülke halkları arasındaki kültürel ilişkilerin gelişitirilmesi için neler yapılmalı? Bu konuda neler söylemek istersiniz?

-Çok güzel bir soru. Bizim Orta Asya ülkümüz var. Dinimiz ve dilimiz bir. Bizim her zaman birlikte olmamız gerekiyor. Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan bağımsız olduktan sonra bizi ilk Türkiye tanıdı. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın politikalarını beğeniyorum. Özellikle Kırgızistan'ın tarihine ve kültürüne büyük destek veriliyor. Türkiye her zaman bizim yanımızda yer aldı. Biz kardeşiz ve birbirimize destek olmalıyız.

14-5-1200x800.jpg


CENGİZ AYTMATOV BANA İLHAM OLDU

**Cengiz Aytmatov'un eserleri sadece Kırgızistan ve Türkiye'de okunmuyor. Tüm dünyada okunan eserlere sahip. Cengiz Aytmatov hakkında neler söylemek istersiniz?

-1980'li yıllarda bir toplantıda şarkı söylemiştim. O toplantıda dünyaca ünlü yazarımız Cengiz Aytmatov da vardı. Toplantıdan sonra yemek ikramı vardı. Yemekte koyun eti vardı. Kırgızlar koyun etine çok önem veriyor. Aytmatov bana yemeğini verdi. "Benim yemeğimi sen ye. Senin sesin altın gibi. Sen onu hiçbir zaman kaybetme. Çok önem vererek taşı. Sanatçılığına çok önem ver" demişti. Ayrılık hakkında bir şarkım vardı. O şarkıyı 3 kere dinledi. Beni hep motive ediyordu. Ona her zaman minnet borçluyum. Bir keresinde de Avrupa'da Kırgız kültürünü tanıtmak için turneye çıkmıştık. Yaklaşık 1 aylık bir turneydi. Başka sanatçılar ve yazarlar da vardı. Cengiz Aytmatov ile yolculuk yapmak gerçekten çok güzeldi.

Cengiz Aytmatov sadece Kırgızistan için değil tüm Türk dünyası için önemli bir şahsiyet. Aytmatov'un eserleri Türk sinemasına da ilham oldu. Al Yazmalım Selvi Boylu isimli kitabı sinemaya aktarıldı. Türkiye'de bir etkinlikte Türkan Şoray ile tanışma fırsatım olmuştum.

16 yaşındayken Batıkent'te şarkı söylemiştim. Gülsarı şarkısı o zamanlarda çok popülerdi. Cengiz Aytmatov'un annesinin doğumunun 100.yılıydı. Burada şarkılar söylüyorduk. Aytmatov yanıma geldi. "Zamana göre şarkılarında biraz değişiklik yap. Şarkılarını folk ve pop müzikle de sentezle. Senin dünyaya açılman lazım" demişti. Bu sözlerden sonra sanatçılığımda biraz değişiklikler yaptım. Aytmatov, müzik hayatımda çok etkili oldu.


POLİTİK OLARAK DA GÜÇLÜ OLMALIYIZ

**Türkiye ve diğer Türki Cumhuriyetlerin ortak kültürünün bir araya getirilmesi neler yapılması gerekiyor?

-Türkiye çok güçlü bir ülke. Türkiye'nin desteği bize her zaman güç veriyor. Turgut Özal, Süleyman Demirel ve Recep Tayyip Erdoğan bize çok önemli destekler verdi. Tarih ve kültürümüze yönelik çok önemli destekler verdiler. Türki devletlerinin başkanları politikanın yanı sıra kültüre de önem vermeli. Bu yüzden politik anlamda da çok güçlü olmalıyız.

14-2-1200x800.jpg


**Son olarak Türkiye kamuoyuna ve Konya halkına ne tür mesajlar vermek istersiniz?

-Konya'da gerçekleştirilen Mistik Müzik Festivali gerçekten çok önemli. Bu organizasyonu düzenleyenlere teşekkür ediyorum. Konya'da Mevlana Müzesi'ne girdim ve burada dua ettim. Burada çok duygulandım. Burada Mesnevi'yi gördüm. Buradan aldığım duyguları ülkemde de kullanmak istiyorum. 70 sene boyunca Rusların etkisinde kaldık. Bazı çocuklarımız Rusça konuşuyor, bazıları ise İngilizce öğreniyor. Türkler tarih boyunca kendi dillerini korudu. Türk toplumu İslamiyet kültürünü yaşatıyor Türkiye'de kadınlar kadın, erkekler erkek gibi davranıyor.


**SALAMAT SADIKOVA KIMDIR?

-Kırgızistanlı Sanatçı Salamat Sadıkova kendisini sıradan bir Kırgız'ın kızı olarak tanımlıyor. Sadıkova, 28 Eylül 1956 tarihinde Kırgızistan'da doğdu. Salamat Sadikova Kırgız halkının sesi ve yüzü olarak biliniyor. Kırgızistan'ın milli çalgısı komuz (kopuz) eşliğinde eserler seslendiren ve kendine has üslubu bulunan sanatçının repertuarında; vatan, insan, toprak, anne, baba, aşk, doğa, sanat türküleri yer alıyor. Ayrıca, Kırgız halkının kültürünün geliştirilmesindeki tecrübesi ve Kırgız halkının özgün müziğinin tanıtımına yaptığı değerli katkılarından dolayı da birçok Kırgız devlet nişanı aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.