'Halk örgütlü olursa  mobilize olur'

'Halk örgütlü olursa mobilize olur'

Konya Aydınlar Ocağı’nda hatıralarını anlatan Eğitimci Yazar Ali Erkan Kavaklı, “Halk örgütlü olursa mobilize olur. 15 Temmuz gecesinde görüldüğü gibi milletin iradesine sahip çıkma demokrasilerde son derece önemli. Bu da ancak sivil toplumla olur” dedi.

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, zekâ gelişim uzmanı, eğitimci-yazar Ali Erkan Kavaklı, eğitimi sorguladı, hatıralar ile örgütlü sivil toplumun önemini anlattı. Konya’nın Seydişehir İlçesi Kavak köyünde 1952’de doğduğunu, ilkokulu köyde, ortaokulu Konya Karma Ortaokulunda ve liseyi de Konya Erkek Lisesi’nde yatılı olarak 1971’de tamamladığını ifade eden eğitimci yazar Ali Arkan Kavaklı, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden 1976’da mezun olduktan sonra Türkiye’de çeşitli illerde ve Almanya’da altı yıl olmak üzere 35 sene öğretmenlik yaptığını söyledi. İnsanları harekete geçiren şeyin düşünceleri ve inançları olduğunu belirten Kavaklı, ufkunu genişleten fikir ve düşünce adamlarının Necip Fazıl, Cemil Meriç, Ahmet Kabaklı, Hekimoğlu İsmail olduğunu ifade etti. Kavaklı, edebiyat öğretmeninin el kitabı olan Safahat ile Mehmet Akif Ersoy ve Prof. Dr. Mehmet Kaplan’ın fikirlerinden son derece etkilendiğini söyledi. Kavaklı, sanat anlayışını da şöyle açıkladı: “Postmodern bir tavırla yazıyorum. İnsanları kötüden iyiye, çirkinden güzele değiştirmeyi, barış ve kardeşlik duygularını güçlendirmeyi hedef edindim. İnsanları melekleştirebilirsek dünyayı cennete çevirebileceğimize inanıyorum.”

Zemin haber

DERS KİTAPLARINDA ALLAH KELİMESİ YOK

Günümüz müfredatında okutulan Hayat Bilgisi ile Fen Bilgisi kitaplarının hiç birinde yaratıcı, Tanrı ve Allah kelimesinin geçmediğini ve onun yerine “Doğa, doğanın sürprizi, kendiliğinden” falan denildiğine dikkati çeken Kavaklı, şunları dile getirdi: “Allah’ı hiç anmıyorlar. Bunu da “bilim dili” diye yutturuyorlar. Meselâ fen bilimleri altıncı sınıfın kitabında suyu anlatmışlar. Cümle aynen şöyle: “Doğanın canlılara yaptığı bu güzel sürprizidir ki, çok soğuk havalarda göl, akarsu, deniz gibi yaşam alanlarında su içinde ve altındaki canlılığın devam etmesini sağlar.” diyor. Burada doğayı “Allah” yerine koymuşlar. Orada çok kasıtlı bir şey var. Bununla ilgili Yeni Akit’teki köşemde bir yazı yazdım. Talim Terbiye Kurulu’na verdim veriştirdim. Ak Parti ne zaman eğitimle ilgilenecek falan dedim. Talim Terbiye Kurulu’ndan telefonla aradılar. Senin yazını okuyoruz, rahatsızız dediler. O zaman düzeltin dedim. Biz bunu yapamayız. Bunun için siyasi bir irade lâzım dediler. Fen kitapları hâlâ Müslüman gözüyle yazılmıyor. Ateistlerin bakış açısıyla yazılıyor. Bu da “bilim dili” bakış açısı diye yutturuluyor. Okullarda çocuklarımıza bilim diye akıl dışı, mantık dışı, iz’an dışı şeyler anlatılıyor. Saçmalıklar anlatılıyor. Biz daha zeki bir nesil elde edeceksek eğitimi ciddiye almamız gerekiyor.”

HALK ÖRGÜTLÜ OLURSA MOBİLİZE OLUR

Batı’nın geldiği yerin bugün bir çıkmaz sokak olduğunu ifade eden Kavaklı, “Postmodern bir yazar olarak söylüyorum. Modernizm iflas etmiştir. Batı, bilim ve teknolojide ileri gitmiştir. Ama bunu sömürgecilik için kullanmıştır. Dünyayı fakirleştirmiş, kendileri zengin olmuşlardır. Ama mutlu olmamışlardır. İnsanları mutlu etmemişlerdir. Bizim İslâm Birliği kurarak insan merkezli ve “insanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır” anlayışıyla yeni bir medeniyet inşa etmeliyiz. Bütün İslâm dünyasının gözü bizde. Çalışarak şükretmemiz gerekiyor. Üzerimizde büyük bir sorumluluk var” dedi. Kavaklı ayrıca, örgütlü sivil toplumun önemli olduğuna vurgu yaparak “Halk örgütlü olursa mobilize olur. 15 Temmuz gecesinde görüldüğü gibi milletin iradesine sahip çıkma demokrasilerde son derece önemli. Bu da ancak sivil toplumla olur” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

Foto altı:

Ali Erkan Kavaklı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum