Gazeteci Ahmet Turan: Kanat sesiyle huzur buluyorum 

Gazeteci Ahmet Turan: Kanat sesiyle huzur buluyorum 

Beş ayrı kümesi olan, 300'e yakın takla kuşu bulunan Gazeteci Ahmet Turan, Konya'da güvercin aşığı bir Gazeteci olarak tanınıyor.

Kuşlarına tutkuyla bağlı olduğunu söyleyen Turan, “Aslında kanatlarda huzur var. Kuş besleyenler kuşlarına aşıktır” dedi

KUŞÇULARIN ORTAMI VE SOHBETİ ÇOK FARKLIDIR

Konya da hem Gazetecilik yapan hem de takla güvercin aşığı olan, hatta Kanal 42 Televizyonu'nda takla güvercin konusunu işleyen ‘Kanatlarda Huzur’ programının da yapımcı ve sunuculuğunu yapan Ahmet Turan kuş sevgisini Merhaba Şehir Dergisi'ne anlattı.  Turan, “Kuş bakmak bir sevda işidir. Kuşların bakımı zordur. Kuşçu ortamı da farklıdır. Sohbeti saatlerce, günlerce sürer” dedi. 

cf132ee2-4bbb-43f4-96ac-2408727d3fc7-1280x715.jpg

**Ahmet bey, muhabbetimize önce sizi sevgili okurlarımıza tanıtarak başlamak isteriz. Kendinizi tanıtırmısınız?

-Ben, Konya Sarayönü doğumluyum. İlk Orta ve Lise’nin ardından Medya ve İletişim okudum. 1986 yılında bir gazetede muhabir olarak gazeteciliğe başladım. Çeşitli gazetelerde Muhabirlik, İstihbarat Şefliği, Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğü, Kanal 42 TV’de Genel Yayın Yönetmenliği ve Genel Müdürlük görevlerinde bulundum. Halen bir gazetede köşe yazarlığı yapıyorum. Evliyim, iki oğlum var.

KUŞ BESLEYENLERE ÖNCEDEN İYİ GÖZLE BAKILMAZMIŞ

**İzninizle abi demek istiyorum. Ahmet abi, takla güvercin sevgisi size nereden geliyor?

-İlkokul yıllarımdı. Çevremizde kuş besleyen arkadaşlarımız ve komşularımız vardı. Onların kuşlarına bakardık. Dedemin bahçesinde de amcamın kuş kümesi vardı. Abim Mustafa Turan ile zaman zaman o kümese girer otururduk. Şöyle kuş alalım, böyle kuş alalım diye hayal kurardık. Amcam İzmir’e gittiği için kümes boştu. Dedem amcamın takla güvercin beslemesini istemezmiş. O günlerde kuş besleyenlere çevreden işi olmayan, tembel, çatılara taş atan insan olarak değerlendirilir ve iyi gözle bakılmazmış. Biz de dedem rahmetli olduktan sonra amcamın kümesine kuş koyduk. Nenem kızmadı. Babam birkaç kez itiraz etti ama nenem izin verince o engeli de aştık. Abimle harçlıklarımızdan biriktiğimiz parayla iki kuş aldık. Öylece kuşçuluğa başladık. Komşularımızda ve arkadaşlarımızda kuş olmasaydı belki bizde takla güvercin sevgisi olmazdı.

b824618f-642e-4022-ac59-280b4df77653-1280x715.jpg

KUŞ BESLEYENLER KUŞLARINA AŞIK OLURLAR

**Takla güvercin beslemek bir merak mı? Güvercin sevgisi hastalık mı?

-Konya ve çevresindeki kuş meraklıları takla güvercine ‘takla kuş’ derler. Bu bir hobidir. Bence meraktan öte sevgidir. Örneğin balık tutmaya gidenler, avcılık yapanlar, futbol maçı izleyenler gibi hobidir. Ancak takla kuşlarda tutku derecesinde insanı kendine aşık eden ayrı bir sevgi var. Aslında kanatlarda huzur var. Kuş besleyenler kuşlarına aşıktır. Onlara bakmadan kafaları rahat etmez. Ama hepsinin ortak bir özeliği var. Kuşunu kaçırınca çok üzülür, sahibi çıkmayan kuşu yakalayınca da aynı derecede sevinir. Kuşçu arkadaşları da farklıdır. Sohbeti saatlerce, günlerce sürer. Gazetedeyken Hacıveyszade camiinin kenar bir kubbesine takla kuş kondu. Ben kubbeye merdiven yardımı olmadan çıkılır zannetmiş, hemen çıkmıştım. Ama bir baktım ki kubbe yüksekte. Çıkabilseydim kuşu yakalardım. Caminin kubbesine çıkaracak kadar etkili bir sevgi.

FB'NİN ESKİ BAŞKANI AZİZ YILDIRIM'A GÜVERCİN HEDİYE ETTİM

**Kaç kuşunuz var. Takla kuş bakımı zor mu?

-300’e yakın takla kuşum var. Ayrıca Konyamıza özgü ve Hz. Mevlana ailesinin Horasandan gelirken getirdiği anlatılan enseli kuşlarda var. İkisi büyük olmak üzere beş ayrı kümesim var. Fenerbahçe Kulübü eski başkanı Aziz Yıldırım, Fenerbahçe-Konya maçı için Konya ya geldiğinde isteği üzerine bir çift takla güvercin hediye ettim. Yurt dışından arayan bir arkadaşa da 4 adet takla kuş gönderdim. Takla kuş bakımı çok zamanınızı alır. Çünkü kümesin ve yuvaların temizlenmesi gerekir. Ayrıca kuşların hepsinin ayrı ayrı bit ilacı ve zamanında aşılarının yapılması da bakım için çok önemli. Günlük yemlemek gerekir. Suluklar temizlenip doldurulmalı. Bu iki işlem sabah çok erken yapılması gerekir. Çünkü damızlık kuşlar yavrularına erken kusarlar. Damızlık olmayan diğer kuşlarda sabah fazla olmamak kaydıyla yemlenmeli. Damızlık ve uçan kuşlar ile yeme inmiş yavruların kümesleri ayrı olur. Kuş meraklısı zamanı var ise bir günün büyük kısmını kuşlarla geçirir. Sabah yemleme ve uçurma iki saatini alır. Öğleden sonra uçurması ve akşam bakımları için yine iki saati gider.

e598835a-3f05-4b5f-b5c2-11a3d4ced709-1280x715.jpg

HER İLDE KUŞ PAZARLARI OLUR

**Takla kuşların renk tarifleri nasıldır?

-Renkleri siyah olana gara veya arap deriz. Beyaz, kül rengi olana Külümsü, Devetüyü, Sıçan tüyü, Gök, Limonlu, Elifli veya akbaş akkuyruk, Çimkeli gibi isimleri vardır. Takla kuş sevgisi aynı zamanda pazar oluşturmuştur. Alınıp satılması için her ilde kuş pazarı vardır. Aslında takla kuş muhabbeti, oyun tarifleri, hastalık tedavileri ve anılarla birlikte bu derginin tüm sayfalarını dolduracak kadar anlatılır. Ama bu kadar yerimiz olduğu için yüzeysel geçtim. İlginizden dolayı çok teşekkür ederim. 

RÖPORTAJ: EMRE ÖZGÜL 

286ef378-b168-47b4-b2d2-a5642932a795-1280x715.jpg


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.