"Futbol Takım Oyunu, Bizim Lig Bu Yüzden Edirne'den Öteye Gidemiyor"

"Futbol Takım Oyunu, Bizim Lig Bu Yüzden Edirne'den Öteye Gidemiyor"

Eski milli futbolcu Nihat Kahveci, Türk futbolunun Edirne'den öte geçememesinin en önemli sebebinin futbolun bir takım oyunu olduğunun tam anlamıyla kavranamaması olduğunu söyledi.

Eski milli futbolcu Nihat Kahveci, Türk futbolunun Edirne'den öte geçememesinin en önemli sebebinin futbolun bir takım oyunu olduğunun tam anlamıyla kavranamaması olduğunu söyledi.

5'inci Uluslararası Vodafone Kupası için İspanya'dan Antalya'nın Manavgat ilçesine gelen Nihat Kahveci, Evrenseki beldesinde Sensimar Resort Hotel'de eski milli takımlar teknik direktörü Sepp Piontek, Vodofone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel ve Uluslararası Vodafone Kupası Genel Koortinatörü Kenan Öner ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

'BEŞİKTAŞ - FENERBAHÇE DERBİSİNİ İSPANYA'DA KİMSE YAYINLAMIYOR'

Geçen yıl çalıştırdığı İspanya'nın Villarreal takımıyla birinci olduklarını belirten Kahveci, kulüplerin dünya çapında oyuncu çıkarmaları için altyapıya özel önem vermeleri gerektiğini kaydetti.

Kahveci, Türk futbolu ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Bir basın mensubunun geçtiğimiz günlerde yapılan Beşiktaş - Fenerbahçe derbisi ile ilgili İspanya'daki izlenimlerle ilgili bir sorusuna ise Nihat, derbiyi İspanya'da hiç bir televizyon yayınlamadığı için değerlendirmesinin de olmadığını kaydetti.

Türk futbolunun Edirne'den öteye geçememesinde en önemli faktörün futbolun takım işi olduğunun kavranılamaması olduğunu vurgulayan Kahveci, "Takımlarımız şampiyon oluyor, birinci ve ikinci oluyor ama; bunu Edirne'den öteye çıkaramıyoruz. Ama maalesef Şampiyonlar Ligi grupları ve UEFA kupasında olamıyoruz. Çünkü kişisel başarılarımızı Edirne'den ileriye taşıyamıyoruz. Avrupa'da belirli takımları yeniyoruz, ileriye gidemiyor yeniliyoruz. Galiba futbolun takım oyunu olduğunu bilemiyoruz." dedi.

FUTBOLU KALPTEN OYNUYORUZ

Türk futbolcularının Avrupalı meslektaşlarından eksiğinin bulunmadığını anlatan Kahveci, Avrupalı sporculardan çok daha iyi olduğunu, genç futbolcuların üzerinde baskı kurulmaması gerektiğini kaydetti. Futbolda sabırsız bir millet olduğumuzu söyleyen Kahveci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir teknik direktör, gençlere şans verdiğinde, eğer o maç kaybedilirse, basın ve taraftar o teknik direktörü ve oyuncuyu 2 maçta yok ediyor. Maalesef sabırsız bir ülkeyiz. Aceleciyiz bir ortamız yok, ya çok seviniyoruz, ya çok üzülüyoruz. Eğitmenler ne kadar iyi olursa o kadar iyi futbolcular çıkar. Kişisel anlamda Avrupalılardan hiçbir eksiğimiz yok, hatta çok daha iyiyiz çünkü kalpten oynamayı biliyoruz. Avrupalı bunu bilmiyor. Bu konuda çok üzülen birisiyim. 75 milyondan sadece bir Arda'mız oynuyor."

TRANSFER ÜCRETLERİNİN YÜZDE 10'NU ALTYAPIYA AYIRSALAR YETER

Türkiye'de bayan takımlarının Avrupa'da söz sahibi olmaya başlamasını sevindirici bulduğunu anlatan Kahveci, 75 milyon Türkiye'de 74 milyon insanın teknik direktör ve futbolcu gibi yorum yaptığını ve böyle bir durumun dünya futbolundan kendini ispat etmiş hiç bir ülkede olmadığını söyledi.

Ülkede herkesin teknik adam olma ve futbol üzerine söz söylemesinin Edirne dışına çıkamamaya sebep olduğunu belirten Kahveci, futbolun kalbi olan İspanya ve Avrupa ülkelerinde ilk önce bu işin eğitimini ön plana çıkararak yaptıklarını kaydetti.

Futbol takımlarının transfer bütçelerine ayırdıklarının yüzde 10'nunu altyapıya ayırmaları halinde dünya çapında nice Ardaların çıkacağının altını çizen Kahveci, altyapıya önem vermeden dünya çapında futbolcu çıkarmanın zor olduğunu ifade etti.

Türkiye'de futbol imkanlarının iyi olmasına karşı uzun vadede altyapıya yönelik çalışma yapılmadığı için son yıllarda Arda'dan başka oyuncunun çıkmadığının altını çizen Kahveci, şöyle devam etti:

"Altyapıda yetişen Salih'ten ve 4 yıldır da Muhammet'ten bahsediyoruz. Dört yıldır Muhammet'ten söz ediyoruz ama; halen kendini gösteremedi. Futbolda idman vakti çok önemli. Bu idman vaktide 1, 1,5 ve en fazla 2 saat sürer. Maalesef ülkemizde futbolcunun 2 saatlik idman saati dışında futbolcuların eğitimine önem verilmiyor. Geriye kalan 22 saat ne yaptığı bilinmiyor. Yemesinden içmesine ve uyumasına ve nereye gittiği takip edilmiyor. Futbolcu konuşması, davranışı ve bilgi birikimiyle topluma örnek insandır. İspanya ve Avrupa takımları idman saati dışında da futbolcularını eğittikleri için dünya çapında futbolcu çıkarıyor."

Futbolcular kadar antrenörlerinden Türkiye dışında görev yapması gerektiğine inandığını aktaran Kahveci, bu bakımdan Almanya'da çalışan Tayfun Korkut'u tebrik ettiğini kaydetti.

SEPP PİONTEK: 18 YAŞINDAKİ YETENEKLER KÜSTÜRÜLÜYOR

Türkiye'de altyapıda yetişen güçlü yeteneklerin olduğunu belirten eski milli takımlar teknik direktörü Sepp Piontek, Türk teknik adamların bu genç yeteneklerin gün yüzüne çıkması için şans vermesi gerektiğini söyledi.

Teknik adamların şans vermediği için 18 yaşındaki yeteneklerin küstürüldüğünü belirten Piontek, teknik adamları bu konuda cesur olmaya davet ettiğini kaydetti.

5. Uluslararası Vodafone Kupası Genel Koordinatörü Kenan Öner'de yaptığı açıklamada, bu tür etkinliklerle Türk futbolunun altyapısını oluşturmak için gayret gösterdiklerini söyledi. Öner, geçen yılki kupada altayapı da kendisini gösteren yeteneklerin bugün İspanya'nın gözde takımlarında top koşturduğunu kaydetti.

Toplantı bitiminde Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, karşılaşmalarda Türkiye karmasını yöneten Nihat Kahveci ve yabancılar karmasını yöneten Sepp Piontek'e Nihat Kahveci ve Sepp Piontek yazılı forma hediye etti.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.