Fidye yazılıma dikkat edin

Fidye yazılıma dikkat edin

Siber gaspçıların kullanıcılara saldırmada bulduğu yeni yol "Fidye Yazılımları" son zamanlarda siber suçluların kişi ya da şirketlerden para sızdırmak için kullandığı en popüler yollardan biri haline geldi

Bulaştıkları bilgisayarda bulunan dosyaları şifreleyerek kullanılmaz hale getiren "fidye yazılımların" sosyal medya üzerinden yayılmaya başladı. Facebook Messenger yolu ile gönderilen görsel ile fotoğraf görüntülenmek istendiğinde kullanıcı sahte bir Youtube sayfasına yönlendiriyor ve eksik bir tarayıcı eklentisi olduğu iddia ediyor. Bu sayede kurban zararlı yazılımı içeren eklentiyi tarayıcısına yüklüyor. Bu zararlı yazılımı keşfeden araştırmacılar, Facebook ve Google Chrome ekiplerini konudan haberdar etti. Uzmanlar gerekli güncellemeler yapılana kadar Facebook Messenger üzerinden gönderilen görseller konusunda dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.

FİDYE YAZILIMLARI (CRYPTOLOCKER) NEDİR?

Fidye yazılımları, mobil telefon, bilgisayar ya da tabletlerdeki dijital dosyaları, esas sahibinin kullanamayacağı şekilde şifreleyen ardından da bu dosyalara yeniden erişim sağlamak için para talep eden zararlı yazılımlardır. Genellikle fidye yazılımları, fidyenin ödeneceği bir son tarihi de içeriyorlar ve böylece fidyenin ödenmesi konusunda kurbanın elini çabuk tutmasını sağlıyorlar. Ödeme yapılıp teyit alındığında genellikle şifre kaldırılıyor ve program dosyaları yeniden ulaşılabilir hale geliyor. Ancak fidye ödendikten sonra şifrelerin kaldırılmadığı pek çok örnek de mevcut. Ayrıca daha fazla fidye istemek de gündeme gelebiliyor. Siber saldırganlar bu sıralar en çok sosyal medya üzerinden kullanıcılara saldırıyor. Uzmanlar kullanıcıların bu tehdide karşı, metin veya öncesinde herhangi bir yazışma olmadan kendilerine gönderilen dosyaları açmamalarını, fotoğraf ve benzeri bir bağlantıya tıkladıktan sonra yönlendirildikleri sayfanın talep ettiği eklentileri veya güncellemeleri yüklememelerini, sistemlerinde lisanslı ve güncel bir antivirüs programı kullanmalarını önerdi.

TOLGA PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.