Erzurumlu Çocuklar Asırlardır Arafalıkın Geleneğini Yaşatıyor

Erzurumlu Çocuklar Asırlardır Arafalıkın Geleneğini Yaşatıyor

Erzurumlu çocuklar yüzlerce yıllık bir geçmişe sahip olan,"Arafalık' toplama geleneğini bu Ramazan Bayramı arefesinde de yaşattı.

Erzurumlu çocuklar yüzlerce yıllık bir geçmişe sahip olan,"Arafalık' toplama geleneğini bu Ramazan Bayramı arefesinde de yaşattı. Günün erken saatlerinde bayramlıklarını giyinen kızlı- erkekli çocuklar evleri kapı kapı dolaşıp, büyüklerin ellerini öpüp bayram tebriğinde bulunup, şeker, ceviz lokumdan oluşan arafalıklarını topladı.

Asırlardan bu yana Erzurum'da devam eden 'arafalık' toplama geleneği tüm neşesi ve renkleriyle devam ediyor. Erzurum'da çocukları bayrama hazırlamak ve paylaşma duygularını geliştirmeye yönelik yüzyıllardan bu yana devam eden 'arafalık toplama' geleneği bütün güzelliğiyle devam ediyor. Sabah saatlerinde bayramlık giysilerini giyinen çocuklar, gruplar halinde ellerinde taşıdıkları poşetler ile semt ve mahallelerindeki evleri tek tek dolaşıyor. Kapısı çaldıkları insanlara bayram tebriğinde bulunup büyüklerin ellerini öpüyor. Ev sahipleri ise bayramlarını tebrik eden çocuklara fındık, fıstık, ceviz, lokum, şeker ya da çikolata dağıtıyor.

Ramazan Bayramı arifesinde de öğle saatlerine kadar ellerindeki poşetleri arafalıklar ile dolduran kızlı- erkekli çocuklar daha sonra arafalıklarını aralarında paylaştı. Bazıları da evlerine götürmeyi tercih etti. Dağ Mahallesi'nde de 70 yaşındaki Recep Aydın, evinin kapısını çalan çocuklara arafalık olarak fıstık dağıttı. Aydın, elini öpüp, bayramını tebrik eden çocuklara birer avuç fıstık verip yanaklarını öptü. Aydın, çocukluğunda kendisinin de arafalık topladığını belitti. Birlik ve beraberliği pekiştiren milli geleneklerin yaşatılmasının önemine işaret eden Aydın, "Çocukluğumda ben de arkadaşlarımla evleri dolaşıp büyüklerimizin bayramını tebrik eder o zaman için yaygın olan fındık ve fıstıktan oluşan arafalığımızı toplardık. Bu güzel ve anlamlı geleneğin gelişen teknolojiye rağmen yaşatılması çok güzel. Umarım bu milli güzelliğimiz ebediyyen devem eder." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.