Emeklilerden 'Sağlık Harcamaları Belimizi Büktü' Eylemi

Emeklilerden 'Sağlık Harcamaları Belimizi Büktü' Eylemi

Emekliler, sağlık hizmetlerinde katılım payı ile ilave ücretlerden dolayı hastane önünde protesto eylemi yaptı. Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şube Başkanı Günay Onayman, temel bir insan hakkı olan sağlık hizmetlerinin yurttaşlara verilmesinin...

Emekliler, sağlık hizmetlerinde katılım payı ile ilave ücretlerden dolayı hastane önünde protesto eylemi yaptı. Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şube Başkanı Günay Onayman, temel bir insan hakkı olan sağlık hizmetlerinin yurttaşlara verilmesinin sosyal devletin temel görevlerinden olduğunu belirtti. Onayman, sağlıkta cepten ödemelere son verilmesi için Türkiye çapında imza kampanyası düzenleyeceklerini söyledi.

Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi önünde toplanan emekliler; 'Emekliyiz haklıyız kazanacağız', 'Sağlık haktır satılamaz', 'Hastalar müşteri, hastaneler paralı', 'Susma sustukça sıra sana gelecek', 'Bakma baktıkça sıra sana gelecek' şeklinde tezahürat yaptı. Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şube Başkanı Günay Onayman, protesto gösterisinde yaptığı açıklamada, AK Parti’nin 2002 yılında iktidar olması ile birlikte hızlandırılan 'sağlıkta dönüşüm programı'nın yürürlüğe girmesinden sonra sağlık hizmetinin sunumu ve finansmanında önemli değişiklikler yaşandığını belirtti. Onayman, “Sağlık sisteminin finansmanında yaşanan değişiklik ile eskiden tamamı Sosyal Güvenli Kurumu tarafından karşılanan tedavi ve muayene masraflarının bir kısmının cepten karşılandığı karma bir model getirildi. 4 kişilik bir ailenin aylık sağlık harcaması giyim, konut ve ısınma gibi harcamaların ardından yüzde 2 ila dördüncü sırada yer almaya başladı.” dedi.

ALO 182’YE KATILIM PAYI

Vatandaşların asıl belini bükenin ise sağlık hizmeti alırken ödemek zorunda kaldıkları katkı katılım payları ile ilave ücretler olduğunu bildiren Onayman, “Sağlıkta soygun, daha hastaneye gitmeden randevu alınırken başlıyor. Çünkü randevu alınırken aranan Alo 182 merkezi randevu sisteminden randevu alan herkes, bu hizmet karşılığında katılım payı ödemektedir.” şeklinde konuştu.

Hastanelerde yapılan tedavilerin faturası eczanelerde tahsil edilirken, emeklinin ise aylıklarından kesildiğini belirten Günay Onayman, “Daha önce 12 kalem olan istisnai sağlık hizmeti sayısı 29 kaleme çıkarıldı. Böylece sağlık kurumları hastalardan 100 ile 7 bin 500 lira arasında ilave ücret alabilmektedirler. Kısacası bu yıkım programı ile sağlık bir hak olmaktan çıkarıldı. Sağlığın maliyeti eskiye göre gitgide katlandı. Sağlığın piyasadan satılır hale getirilmesi en çok sağlıkları bozulmuş olan biz emeklileri vurmaktadır.” diye konuştu.

Günay Onayman, 12-24 Aralık tarihleri arasında sağlıkta cepten ödemelere son verilmesi amacıyla Türkiye çapında bir imza kampanyası düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.