Dron ve kamikaze İHA'ları FELIX avlayacak

Dron ve kamikaze İHA'ları FELIX avlayacak

Türk savunma sanayisi bünyesinde, hareket halinde bile kamikaze İHA ve dron tehditlerine karşı etkin koruma sağlayacak FELIX İHA Savunma Sistemi geliştirildi.

Meteksan Savunma şirketinin radar ve elektronik harp sistemlerinden elde ettiği tecrübeyle geliştirdiği FELIX İHA Savunma Sistemi, ilk kez 16'ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF 2023) sergilendi.

Mini/mikro İHA'ların (dron) son yıllarda özellikle terör örgütleri tarafından kullanımının artmasıyla tüm dünyada bunlara yönelik savunma sistemleri en fazla yatırım yapılan alanlardan biri haline geldi. Ayrıca farklı coğrafyalarda yaşanan çatışmalar, mini/mikro İHA'lar dışında kamikaze İHA'ların da kullanımı durumunda birçok hava savunma sisteminin bu tehditlere karşı etkisiz kalabileceğini gösterdi.

Meteksan Savunma tarafından birkaç yıldır devam eden çalışmalar neticesinde, dron ve kamikaze İHA'ların tespiti, takibi ve etkisiz hale getirilmesi için FELIX isimli yenilikçi bir sistemin geliştirilmesi tamamlandı. FELIX, artırılmış yükseliş kapsaması ve güncelleme sıklığıyla daha yüksek irtifadan da gelebilen, daha hızlı İHA'ları tespit edip, sistemlerini karıştırabilecek.

FELIX, sunduğu yenilikçi teknolojilerin yanında, hareket halinde çalışabilme özelliğiyle dünya pazarında az sayıdaki İHA savunma sistemlerinden de biri olarak gösteriliyor. AESA/MIMO teknolojisiyle geliştirilmiş ve dron tespitine yönelik özelleştirilmiş Retinar AESA Radar Sistemi, hedef özelinde reaktif karıştırma yapabilen Elektronik Taarruz Sistemi ve komuta kontrol yazılımı ile FELIX, hareket halindeyken bile görev yapabilen yeni nesil bir yakın alan hava savunma sistem olarak, hem sabit tesislerin hem de VIP/konvoy korunmasında güvenlik birimlerine güç çarpanı olacak.

FELIX'in tespit ve takip sistemi olan Retinar AESA, yüksek güncelleme sıklığıyla artırılmış takip performansı ve düşük hız hassasiyetiyle yüksek başarımlı hedef sınıflandırma özellikleri sunuyor. Hareket halinde dahi tespit ve takip yapabilen Retinar AESA, olumsuz hava şartlarından etkilenmeden 7/24 görev yapabiliyor.

FELIX sisteminin bir diğer bileşeni olan Elektronik Taarruz Sistemi ise aktif karıştırma sistemlerine göre artırılmış karıştırma menzili sayesinde çok daha geniş bir koruma alanı oluşturuyor. Geniş bant reaktif karıştırma, dinamik spektrum yönetimi ve hedef özelinde karıştırma özellikleriyle öne çıkan bu sistem, hareket halindeyken bile güvenlik güçlerine tam koruma sağlıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.