Domain Sorgulama Nasıl Yapılır?

Domain Sorgulama Nasıl Yapılır?

Domain Sorgulama Nasıl Yapılır?

Türkçe karşılığı alan adı olan “Domain” kullanıcılara ulaşabilmek ve internet dünyasında var olabilmek için kullanılır. Domain, internet sitelerinin kimliği niteliğindedir. Bu sebeple domain yani alma durumunda web site ile ilgili bir alan adı seçimi yapılmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca alan adlarının akılda kalıcı olmaları gerekir. Akılda kalıcı bir domain için daha kısa olanları tercih etmenizde fayda vardır. Web sitesi ile alakalı ve akılda kalıcı bir domain sayesinde, firmaların markalaşma süreleri de hızlanacaktır.

Herhangi bir alan adının boşta olup olmadığını domain sorgulama sonrasında anlayabilirsiniz. Alan adı sorgulama işlemini nasıl yapacağınız konusundan bahsetmeden önce, domain uzantılarının ne anlama geldiklerini bilmenizde fayda vardır.

Domain Uzantıları

  • org Uzantısı: “Organizasyon” kelimesinin kısaltması olan org, organizasyonlar için kullanılan bir uzantıdır.
  • com Uzantısı: Bu uzantı aslında ticari amaçlı sitelerde kullanılıyordu. Ancak günümüzde her türden sitenin kullanımına sunulmaktadır. com uzantısının açılımı “commercial” dır
  • net Uzantısı: Network kelimesinden kısaltılmış bir uzantıdır.
  • biz Uzantısı: İş ticaret anlamına gelen  “business” kelimesinden türetilmiş bir uzantıdır.
  • name Uzantısı: Gerçek kişiler için kullanılan, nick kelimesinden türetilmiş bir uzantıdır.
  • İnfo Uzantısı: Bilgi anlamına gelen, information kelimesinden türetilmiştir.
  • pro Uzantısı: Professional kelimesinin kısaltmasıdır.
  • gov Uzantısı: Devlet kurumları tarafından kullanılan bir uzantıdır.
  • edu Uzantısı: Uzantı “Education” kelimesinin kısaltmasıdır ve eğitim kurumlarınca kullanılır.
  • tr Uzantısı: Uzantı Türkiye anlamına gelir ve Türkiye’de daha etkili olmak isteyen siteler tarafından kullanılır.

Domain Sorgulama

Alan adı alma ve alan adı sorgulama işlemi yapabileceğiniz birçok şirket bulunmaktadır. Bu şirketler yurt dışından domain alınabilmesini sağlayan, aracı şirketlerdir. Bu şirketlerin sitelerinden domain sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

işlemini nic.tr üzerinden de yapabilirsiniz. Nic.tr; ODTÜ bünyesinde, 1991 yılından bu yana çalışmalarını sürdürmektedir. Belli şartlar dahilinde “tr” uzantılı alan adı başvurularının değerlendirilmesi ve sonuçlanmasını sağlar. Bunun yanında mevcut domainler ile ilgili olarak mali, idari ve teknik işlemleri gerçekleştirir.

işlemi için nic.tr web adresine girdikten sonra “Alan adı başvuru” kısmına tıklanması gerekmektedir. Daha sonra istenilen alan adı yazılarak “Başvur” butonuna basılmalıdır. Alan adı kullanılmıyorsa, sözleşme okunup onaylanmalıdır. Son olarak ödeme yapılmalı ve satın alma işlemi tamamlanmalıdır.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.