Doç. Türkyılmaz: Göz Tansiyonu Yıllarca Belirti Vermeyen Sinsi Bir Hastalık

Doç. Türkyılmaz: Göz Tansiyonu Yıllarca Belirti Vermeyen Sinsi Bir Hastalık

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Kemal Türkyılmaz, göz tansiyonu hastalığının sinsi bir hastalık olduğunu, yıllarca belirti vermediğini söyledi. Türkyılmaz, yaptığı...

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Kemal Türkyılmaz, göz tansiyonu hastalığının sinsi bir hastalık olduğunu, yıllarca belirti vermediğini söyledi.

Türkyılmaz, yaptığı açıklamada, 40 yaşından sonra her 100 kişiden 1’inde göz tansiyonu hastalığının görüldüğünü ifade ederek, “Ailesinde göz tansiyonu hastalığı olanlarda ise bu oranın daha yüksektir. Göz tansiyonu hastalığının tedavisinde hedef göz tansiyonunu düşürmektir. Bu amaçla göz damlası şeklinde ilaçların kullanılmalı. Damlaların etkisiz kaldığı takdirde ameliyat yapılması gerekmektedir. Göz tansiyonu sinsi bir hastalıktır.

Yıllarca belirti vermez. Bulgu vermeye başladığında ise artık geri dönüşü olmayan bir yola girilir. Göz tansiyonu körlükte en önemli nedenlerden biridir.” dedi.

Son yıllarda göz tansiyonu için lazerli tedavi yönetimin uygulandığına dikkat çeken Türkyılmaz, “Seçici Lazer Tedavisi (SLT) olarak bilinen bu tedavi göz tansiyonuna bağlı göz içi basıncını düşüren basit ve etkili bir yöntemdir. Lazer, muayene odasında ameliyathane şartları gerekmeden 5 dakikadan az bir süre zarfında uygulanmaktadır. İşlem sırasında hasta hiçbir şekilde ağrı duymaz, işlem sonrası hastanın yatmasına gerek yoktur, hasta günlük faaliyetlerine devam edebilir.” şeklinde konuştu.

Türkyılmaz, zararsız olan SLT’nin hemen hemen tüm göz tansiyonu hastalarına uygulanabileceğini belirterek şöyle dedi: “Özellikle damla kullanamayan hamilelerde, göz damlalarına karşı alerji gelişen, ilaçları taşımakta ve uygulamakta güçlük çeken, damla sayısını azaltmak isteyen veya ameliyat için süre kazanılması gereken hastalarda güzel bir alternatiftir. Kliniğimizde ayrıca göz tansiyonu şüphesi bulunan, yaşlı nüfusun yoğun olduğu bölgemizin coğrafi ekonomik ve sosyal şartları nedeniyle kontrole gelmekte güçlük çeken hastalarına SLT uygulamaktayız. Bu sayede hastaların kontrolsüz geçen dönemde görme kaybı yaşamasının önüne geçilmektedir. Aynı zamanda göz tansiyonu tedavisine yeni başlanmış olan hiç ilaç kullanmadan tedavi olmak isteyen hastalara SLT yapılabilir. Zira SLT bir damlanın yapacağı etki kadar etkili olmakta olup yüzde 80 oranında başarılı olmaktadır. Yöntemin en önemli dezavantajı ise etkisinin süreli olmasıdır. Bununla birlikte yöntem tekrar tekrar zararsız şekilde uygulanabilir SLT cihazı bölgemizdeki devlet hastaneleri içinde sadece Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniğinde aktif olarak kullanılıyor. “

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.