"Cumhuriyet Tarihinde İlk Defa 'Savunma' Yürütmenin Kuşatması Altında"

"Cumhuriyet Tarihinde İlk Defa 'Savunma' Yürütmenin Kuşatması Altında"

Antalya Demokratik Hukuk ve Evrensel İnsani Değerler Platformu Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu, Cumhuriyet tarihinde ilk defa 'savunmanın' yürütmenin kuşatması altında olduğunu söyledi. Aynı zamanda Antalya Gündoğmuş ilçesi Baro Temsilcisi...

Antalya Demokratik Hukuk ve Evrensel İnsani Değerler Platformu Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu, Cumhuriyet tarihinde ilk defa 'savunmanın' yürütmenin kuşatması altında olduğunu söyledi.

Aynı zamanda Antalya Gündoğmuş ilçesi Baro Temsilcisi olan Gündoğdu, Manavgat'ta yaptığı açıklamada, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu'nun ülkede savunmanın başı olduğunu, insanların makam ve mevkileri ne olursa olsun savunmayı susturmaya gücünün yetmeyeceğini söyledi.

Avrupa ülkelerinde adli yıl açılışlarında savunmanın gücü adına konuşmaların sınırsız olduğunu ifade eden Gündoğdu, bu bağlamda adli yıl açılışında Feyzioğlu'nun konuşmasının 30 dakika ile sınırlı tutulacak olmasına karşı olduklarını kaydetti. Feyzioğlu'nun ülkede 85 bin avukatı temsil ettiğini belirten Gündoğdu, bir ülkede TBB başkanının adli yıl açılışında konuşacak, konuşmayacak tartışması yapılmasının 'hukukun ne seviyede' olduğunun en açık göstergesi olduğunu ifade etti.

Gündoğdu, 17 ve 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası ülkede yürütme eliyle sivil bir darbe yapıldığını ifade etti. Gündoğdu, şöyle devam etti: "Feyzioğlu'nun adli yıl açılışında konuşma süresinin sınırlı tutulacak olmasına karşıyız. Bir ülkede savunmanın konuşması birilerinin tercihine göre yapılacaksa vay ülkemizdeki ileri demokrasinin haline. Savcının görevi iddia, hakimin görevi yargı ise avukatın görevi de savunmadır. Maalesef ülkemizde bir yıldır savunma kuşatma altındadır. Ülkede savunma konuşmayacaksa kim konuşacak. Brüksel'de, Paris'te, Lahey'de, Oslo'da, Helsinki'de ve Strasbourg böyle oluyor. Savunmanın konuşmasında sınırlama yapılmıyor. Bu da savunmanın kutsallığının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Ülkemizde savunma susturulursa masum Anadolu köylüsü kendi hakkını nasıl arayacak. Köylü merhum Abdurrahim Karakoç'un 'Hakim Bey' şiirinde dediği gibi bir tarla davası yüzünden dededen toruna adliye kapılarında mı koştursun. Savunmanın susturulmasına yönelik her türlü girişimi kınıyoruz." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.