Bülent Yavuz"dan Önemli Açıklamalar

Bülent Yavuz"dan Önemli Açıklamalar

Eski Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Bülent Yavuz, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Eski Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Bülent Yavuz, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

CNN Türk’te katıldığı bir televizyon programında konuşan Eski MHK Başkanı Bülent Yavuz, Fenerbahçe’nin MHK Başkanı Zekeriya Alp’i istifaya çağırmasına ve Türk hakemlerine son günlerde yapılan eleştirilerle ilgili açıklamalarda bulundu.

UEFA’nın verdiği ceza ile Türkiye’de verilen cezaları karşılaştıran Yavuz, “Fenerbahçe maçında paraşütle sahaya meşale atılıyor. UEFA şiddetli bir ceza kesiyor. Ama bizim ülkemizde ceza verilirken maalesef fındık kabuğunu doldurmuyor. Tabi bu otoritere boşluğundan bağırmak, yüklenmek, suç atmak çok kolay şeyler. Böylede olunca herkes istediği gibi konuşuyor” dedi.

“MHK BAŞKANLIĞI KOLTUĞU İĞNELİ FIÇI GİBİDİR”

Bülent Yavuz, son günler sıkça eleştirilere maruz kalan ve en sonra Fenerbahçe Kulübü tarafından istifaya çağrılan MHK Başkanı Zekeriya Alp ile ilgili olarak ise, “Zekeriya Alp’in iyi bir spor adamı olduğunu söyledim ama iyi niyetli olmak yetmiyor. MHK başkanlığı koltuğu iğneli fıçı gibidir. Orada durmak muhafaza etmek çok zordur. Federasyon başkanı çıkıp hakemlerin arkasındayız diye açıklama yapıyor ama bunların hepsi göstermelik. Bir ligi idare etmek ona hakem tayini etmek, hakemlere sağlıklı şekilde maçları yönettirmek o kadar büyük bir iş değildir. Doğuda batıda maç yönetmek farklıdır, İstanbul’da maç yönetmek farklıdır. Oradaki atmosferi yaşamamış iseniz, o maçlara verilecek olan hakemleri tayin etmekte zorluk çekerseniz. Şanlıurfa’da bir maç yönetmenin zorluğu ile Kocaeli’nde bir maç yönetmenin zorluğu arasında farklar vardır” şeklinde konuştu.

“HAKEMLERİN SAYGINLIĞI 1. HAFTADAN 24. HAFTAYA GİDEREK AZALDI”

Türk hakemlerinin kendilerine olan öz güvenin giderek azaldığına dikkat çeken Yavuz, “Hakemlerin saygınlığı 1. haftadan 24. haftaya giderek azaltılarak, hakemlerin kendine olan öz güvenleri kırılmıştır. Yüzüne tükürülen, yazdığı raporu yok sayılan bir durum karşısında hakemlerimizin gelecek maçlarını yönetme tarzlarında mutlaka biraz kırılganlık olacaktır. Moralsizlik zaten hakemin yönetimine tesir eden en büyük faktördür” diye konuştu.

“METE KALKAVAN’A YAPILAN SALDIRILARIN ÇOK MANASIZ VE GELECEK HAFTAYI KURTARMA ÇABASI İÇİNDE YAPILDIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Spor Toto Süper Lig’in 24. haftasında oynanan Beşiktaş-Fenerbahçe maçının hakemi Mete Kalkavan’a yapılan eleştiriler ile ilgili olarak ise Bülent Yavuz, “Beşiktaş-Fenerbahçe maçından sonra çıkarılan fırtına ve hakeme yapılan saldırıların çok manasız ve gelecek haftayı kurtarma çabası içinde yapıldığını düşünüyorum. Çünkü Mete Kalkavan 18 yıllık hakem mazisine sahip biridir. Damdan düşer gibi Beşiktaş-Fenerbahçe maçına gelmedi. Üstelik bir FIFA kokartı da kolay alınamaz.

Mete Kalkavan’nın simi henüz tam olarak futbol kamuoyuna oturmamış iken böyle bir maça verilmesini telkin ediyorlar. Peki Mete Kalkavan maçta ne yaptı? Deve dişi gibi hakemlerin neler yaptığını görüyoruz. Yardımcı hakemin bir hatası, ikili mücadelede elle oynama veya çarpa yorumu, elle oynama olarak değerlendirip, o da gidip gol olunca böyle bir şanssızlığın tümünü hakeme yüklemek abesle iştigal etmek demektir. Zaten aklıselim insanlar bana gülüyor” açıklamasını yaptı.

“HAKEMLER TÜRKİYE’DE JANDARMALIK YAPIYOR”

Türk hakemlerinin yurt dışında daha iyi maç yönettiğini ama Türkiye’de oluşan baskılar nedeniyle konsantre olamadıklarını anlatan Yavuz, “Türk hakemleri Dünyada ve Avrupa’da inanılmaz şekilde eğitim alıyorlar. Ancak yurt dışına çıktıkları zaman kafa boş. Hiçbir kaygıları yok. Gelecekler ilgili, dönüşle ilgili. Dolayısıyla çıkıp enerjilerini sadece maç yönetmeye verince öz güveni ve cesareti yerine geliyor. Topu daha iyi takip ediyor. Ama Türkiye’de öğle değil. Hakemler Türkiye’de jandarmalık yapıyor. Rahat bırakılmıyorlar daha maça çıkmadan ıslıklar, protestolar, tehditler vesaire. Türkiye’de Cüneyt Çakır ile ilgili olarak yürütülen linç kampanyasını esefle kınıyorum. Ben bunu çok söyledim. Bana 'Cüneytçi' diyorlar, keşke olsam. Cüneyt gibi yüz yılda bir hakem yakalamışız ve bugün Avrupa’nın en önemli maçlarını yönetiyor. Biz bu hakeme diyoruz ki ‘Türkiye’de silik hakem yapıyor’ deniyor.

Cüneyt Çakır Türkiye’de maç yönete yönete UEFA’nın göz bebeği oldu. Bu gün Cüneyt Çakır’ın gözlemcisi Pierluigi Collina. Collina, Çakır’ı seyrederek, performansı nasıl diye gözlemliyor. Türkiye’de de böyle olmalı. Hakemler denetlenmeli kontrol altına alınmalı. Ama bu konuda ciddi eksiklikler var. Bugün bakıyorsunuz Fırat Aydınus, Halis Özkahya, Hüseyin Göçek, Barış Şimkeş, Yunus Yıldırım bunlar hep istenmeyen hakem sınıfına girdi. Bunlar olabilir mi ya?” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.