Bu koleksiyon dünyada sadece Konya'da var

Bu koleksiyon dünyada sadece Konya'da var

Konyalı Eğitimci, Danışman ve Yönetici Rıdvan Peker, dünyada eşine az rastlanır bir koleksiyon oluşturdu. Peker'in 143 adet nostaljik kulaklıkla oluşturduğu koleksiyon büyük beğeni topladı. 

Konyalı Eğitimci, Danışman ve Yönetici Rıdvan Peker, dünyada eşine az rastlanır bir koleksiyon oluşturdu. Peker'in 143 adet nostaljik kulaklıkla oluşturduğu koleksiyon büyük beğeni topladı. İkinci dünya savaşında askerlerin kullandığı kulaklığa paha biçilemiyor.

Eğitimci, Danışman ve Yönetici Rıdvan Peker'in, 4-5 yıl önce başlayan nostaljik kulaklık merakı, büyük bir tutkuya döndü. 143 adet nostaljik kulaklığıyla sadece Türkiye'de değil, dünyada da eşine az rastlanan bir koleksiyon oluşturan Peker'in koleksiyonu arasında 80 yıl öncenin kulaklığı da yer alıyor, ikinci dünya savaşında kullanılan kulaklık da bulunuyor. 

BİR OFİSTE GÖRDÜM KULAKLIKLAR ACAYİP HOŞUMA GİTTİ

Eğitimci, Danışman ve Yönetici Rıdvan Peker, 5 yıl önce Demo Ses Işık Şirketi Sahibi Tunay Demirağ'ı ziyaret ettiğini, koleksiyonu oluşturmaya bu ziyaretten sonra karar verdiğini söyledi. Peker, “Bu arkadaşımızın ofisine gitmiştim. Bir tarafta kulaklıklar, bir tarafta da mikrofonlar vardı. Gördüm kulaklıkları acayip hoşuma gitti. Sohbet esnasında 'İstersen sana verebilirim' diye dedi. Kulaklıklar gözüme çok güzel görünüyordu. Ben de verirsen 'Kulaklıkları alırım' dedim. Kulaklıkları 80 bin TL'ye aldım. Yaklaşık 70 kulaklığı o kadar fiyata almıştım” dedi.

8-1-1-1200x800.jpg

KOLEKSİYONUMDAKİ KULAKLIK SAYISI 143

“Herkes turistik yerleri gezerken, ben kulaklıkların satıldığı yerleri gezerim” diyen Peker, konuşmasını şöyle sürdürdü: “70 kulaklığı aldıktan sonra, merakım iyice arttı. Ben, nostaljik kulaklık satan yerleri gezmeye başladım. Yavaş yavaş ben de kulaklık satın almaya başladım. Bazı internet sitelerinden kulaklıklara bakmaya başladım. Araştırdım, nostaljik kulaklık satan insanlardan iletişime geçmeye başladım. O insanlar da beni tanımaya başladı. Şimdi 'Elimde şöyle şöyle bir kulaklık var, alır mısın' diyorlar. Son 4-5 yıl içinde koleksiyonumdaki kulaklık sayısını 143'e çıkardım. Hedefim kulaklık sayımı 200'e çıkarmak.”

8-3-1200x800.jpg

SADECE TÜRKİYE'DE DEĞİL DÜNYADA DA BENZERİ OLMAYAN KOLEKSİYON

Koleksiyonundaki kulaklıklara 500 bin TL teklif edildiğini ama bu teklifi kabul etmediğini de ifade eden Peker, “Çok araştırdım. Sadece Türkiye'de değil, dünyada da bunun eşine rastlanır bir koleksiyona denk gelmedim. Gerçekten çok kıymetli bir koleksiyonum var. 80 yıllık kulaklığım da var, ikinci dünya savaşında askerler tarafından kullanılan kulaklıklar var. Koleksiyonumdaki bütün kulaklıklar vintage kulaklık. Hiç yeni kulaklık yok. Hepsi eski, nostaljik. En yeni kulaklığım 35-40 yıllık. Koleksiyonumdaki bütün kulaklıklarım çalışıyor. Hepsi birbirinden kıymetli. Kulaklıklar; İngiliz, Alman, Amerikan, Japon malı. Kulaklıkların hepsi kendi döneminin en iyi teknolojisine sahip olan kulaklıklar” şeklinde konuştu. 

ÇALIŞIYOR OLMASI BENİM İÇİN ÇOK KIYMETLİ

Koleksiyonuna kulaklık olurken, belirli kriterlerinin olduğunu aktaran Peker, “Bir kulaklık alırken çalışıp çalışmadığını soruyorum önce. Çalışıyor olması benim için kulaklığın en kıymetli yönüdür. İkincisi ses kalitesinin nasıl olduğudur. Üçüncüsü görsel olarak kulaklığın nasıl olduğudur. Bir de kulaklığın kaç yıllık olduğuna dikkat ederim. Kulaklık ne kadar eski tarihte üretilmişse, benim için o kadar kıymetlidir” dedi. 

8-4-1200x800.jpg

SİGORTA İÇİN BEDEL BİÇEMEDİLER

Koleksiyonculuğun bir ticaret işi değil, zevk işi olduğunu dile getiren Rıdvan Peker, son olarak şunları kaydetti: “Bende bir aşk varmış demek. Evde, seyahatte kafa üstü kulaklıkla müzik dinlemeyi çok severim. Son teknoloji kulak içi kulaklıklardan ziyade, kafa üstü kulaklıkları kullanırdım. Bugün bu koleksiyona sahip olmamı da buna bağlıyorum. Gerçekten paha biçilemez bir koleksiyon. Sigortacı arkadaşları getirdim, sigorta için bir bedel veremediler. İki kızım var. Onları ofisime getiriyorum. Kulaklıkların özelliklerini anlatıyorum. Temizliğini çocuklarıma yaptırıyorum. Benden sonrası için onlara bir miras bırakmak istiyorum. Bakımını bilsinler, emanetime sahip çıksınlar istiyorum. İnsanlar ofisime gelince çok mutlu oluyorlar. Koleksiyonumun önünde fotoğraf çektiriyorlar. Onlar da 'Aaa daha önce böyle bir koleksiyon görmedik' diyorlar.” 

EMRE ÖZGÜL

8-6-1200x800.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum