Beyşehir tüfekleri krize neden oldu

Beyşehir tüfekleri krize neden oldu

Beyşehir'de üretilen av tüfekleri Avustralya'da hükümet krizine neden oldu. Avustralya Adalet Bakanlığı, Ulusal Ateşli Silahlar Anlaşması’nı yayınladı. Anlaşma, Beyşehir'de üretilen silahların Avustralya’ya ithalatının yolunu açtı

Beyşehir’de üretilen tüfekler Avustralya siyasetinde uzun süredir siyasette polemik konusu oldu.  Avustralyalı bir silah firmasının, Beyşehir'de silah üreten firmalardan 7 kurşun kapasiteli alttan kurmalı av tüfeğini Avustralya’ya ithal etme çabası hükümet krizine neden oldu. Bazı silah yanlısı milletvekillerinin yasağın kaldırılmasını siyasi pazarlık konusu yapması Beyşehir'den ithal edilen tüfekleri siyasi gündemin merkezinde tuttu. 2016 yılı içerisinde krize neden olan Üzümlü ve Huğlu üretimi tüfekler, Avustralya Adalet Bakanlığı internet sitesinde yayınlanan Ulusal Ateşli Silahlar Anlaşması (NFA) ile sessiz sedasız açılmış oldu.

AVUSTRALYA HÜKÜMETİNDE KRİZ ÇIKTI

Beyşehir'in Üzümlü ve Huğlu Mahalleleri'nde üretilen alttan kurmalı av tüfeğine Avustralya’da uygulanan yasağın kaldırılması girişimi, Federal Parlamento'da engellendi. Silah yasağının sürmesinden yana olan kesimler, hükümetin tartışmaları yeniden canlandırmamak için, her hangi bir açıklama yapmadan anlaşmayı yayınladığını idda etti.  2016 yılının Aralık ayında yapılan Avustralya Hükümetler Toplantısı’nda Başbakan Malcolm Turnbull’un silah firmalarının koşulları en sıkı kategori olan D kategorisine alınmasını kabul etmesiyle tartışmalar yatıştı.

SİLAH İTHAL KURALLARI DEĞİŞECEK

Federal Hukuk Bakanı Michael Keenan’ın sözcüsü, AAP’ye yaptığı açıklamada, 14 sayfalık anlaşmanın son halini alması için eyalet ve bölge hükümetlerinin yorumunu beklediklerini söyledi.

Anlaşma herhangi bir tören veya açıklama yapılmadan, Adalet Bakanlığı internet sitesinde sessizce yayınlandı. Anlaşma silah yasalarındaki asgari koşulları belirliyor. Ancak eyalet ve bölge hükümetlerinin anlaşmadaki koşullarla sınırlı kalmayıp, daha sıkı önlemler benimseyebileceği kaydedildi.  Eyalet ve bölge hükümetlerinin koşulları belirlemesinden sonra yeni kategoriler yürürlüğe girecek ve silah ithal kuralları değişecek.

YEŞİLLER PARTİSİ DÜZENLEMEYE KARŞI

Avustralya medyasına açıklamalarda bulunan Yeşiller Partisi Silah Kontrolü Sözcüsü Lee Rhiannon, hükümetin yeni anlaşma konusundaki sessizliğinin çok dikkat çekici olduğunu söyledi. Rhiannon, "Turnbull Hükümeti içindeki silah kontrolü konusundaki anlaşmazlıkları göz önüne alırsak zaten şarkı söyleyerek açıklamalarını beklemiyorduk, ancak hiç bir açıklama yapılmaması da çok şaşırtıcı. Alttan kurmalı silahların ithali üzerindeki sınırlamaların kaldırılabileceği endişesi taşımaya devam ediyoruz. Bu silahlar yapılacak kolay değişikliklerle daha çok mermi atan silahlara dönüşebilir" dedi. Senatör, hükümetin siyaseti kamu güvenliğinin önüne koyduğunu da ileri sürdü.

99 ÜLKEYE SİLAH SATIYORLAR

Türkiye’nin av tüfeği üretimine damgasını vuran Beyşehir ilçesine bağlı Üzümlü ve Huğlu mahallelerinde mahallesinde yivsiz silah üretimi yapan 80’in üzerinde firma var. Bu firmalar, 99 ülkeye silah satıyor. İlçedeki 3 kooperatif, 137 şirket ve 17 şahıs firmasının üretim gerçekleştirdiği sektörde, yılda 30 ila 50 bin arasında tüfek üretimi gerçekleştiriliyor.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.