BES’te 2.kademe başladı

BES’te 2.kademe başladı

Yılbaşında bin ve üzeri çalışanı olan kurumlarda yürürlüğe giren Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 250-1000 çalışanlı kurumlarda da uygulanmaya başladı. Av. Selçuk Çimen, BES hakkında bilgi verdi

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girdi. Daha önce Bireysel emeklilik Sistemi (BES) olsun olmasın 13 milyon çalışan bu kapsama alındı. Sistem kademeli işliyor. İlk uygulama 1 Ocak’ta başlarken ikinci uygulamaya geçtiğimiz günlerde geçildi. Ocak itibarıyla bin ve üzeri çalışanı olan özel sektörde toplam 1.8 milyon kişi zorunlu BES’e girdi. 250-999 kişi çalışanı olan özel sektör ile kamu kurumları için zorunlu BES ise geçtiğimiz günlerde başladı. 2.5 milyon memur ile 1.5 milyon özel sektör çalışanı olmak üzere toplam 4 milyon kişi daha otomatik olarak sisteme girecek. Bu kişilerden aldıkları maaşa göre 53 liradan başlayan kesinti olacak. 15 Nisan’da maaş alacak memurlardan kesilecek tutar 60-131 lira arasında olacak. Zorunlu BES’e dahil olanlar 2 ay içinde, emeklilik şirketlerine telefon, mail veya faksla ulaşarak BES'i iptal ettirebilecek.

2019’A KADAR KADEMELİ GEÇİŞ

BES hakkında konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Av. Selçuk Çimen, BES’in iyi uygulandığı zaman faydalı bir sistem olduğunu belirterek Türkiye şartlarında uygulanmasının zor olacağını ifade etti. 2017 yılı başında yürürlüğe girecek sistemle vatandaşa 2 ay içerisinde tercih imkanının sunulduğunu ifade eden Çimen, “Ülkemizde çalışan 45 yaş altındaki kişiler devlet tarafından zorunlu olarak, otomatikman BES’e dahil edilecek. Sistem zorunlu ama vatandaş isterse 2 ay içerisinde sistemden çıkabilecek. Vatandaşın cebinden otomatikman 2 ay prim kesilecek” dedi. Kademeli geçiş hakkında bilgi veren Çimen, şöyle konuştu: “Çalışan sayısı bin ve üzerinde olanlar 1 Ocak tarihinde otomatik olarak sisteme alındı zaten. Çalışan sayısı 250 ve üzerinde ancak 1000’den az olanlar 1 Nisan tarihinde sisteme alındı. Çalışan sayısı 100 ve üzerinde ancak 250’den az olanlar ise 1 Temmuz 2017 tarihinde sisteme dahil edilecek. 50-100 çalışan sayılı firmalarda geçiş 2018’in başında, 10-50 arasındakiler 1 Temmuz 2018’de, 5-10 arasındakiler ise 2019 yılı başında sisteme otomatikman dahil olacak.”

2-3selcuk-cimen.jpg

EN AZ 10 YIL KATILMA ŞARTI

Çalışanın emeklilik planına dâhil olduğunun kendisine bildirildiği tarihten sonraki 2 ay içinde emeklilik sözleşmesinden cayabilme hakkı olduğuna işaret eden Çimen, şöyle konuştu: “Cayma hâlinde, katılımcı tarafından ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte 10 iş günü içinde çalışana iade edilmektedir. Şirket, cayma süresince ödenen katkı paylarının değer kaybetmemesini sağlayacak şekilde fon yönetiminden sorumludur.

Cayma hakkını kullanmayan çalışan Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen durumlarda katkı payı ödemesine ara verilmesini talep edebilir. Katılımcı, bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinden itibaren en az on yıl sistemde bulunmak koşuluyla 56 yaşını tamamladıktan sonra emekliliğe hak kazanmaktadır. Emekliliğe hak kazanan ve bu hakkı kullanarak bireysel emeklilik hesabındaki birikimini ve devlet katkısı hesabındaki tutarları almak isteyen katılımcı, toplu para veya programlı geri ödeme ya da yıllık gelir sigortası seçeneklerinden birini seçebilir.

ÇALIŞAN KESİNTİ İSTEMEZ

Vatandaşın zorunlu BES’e olumlu bakmayacağını söyleyen Çimen, konuşmasına şöyle devam etti: “Vatandaş aldığı para ile geçimini zor sağlıyor. Zorunlu geçilecek sistem ile vatandaşın net maaşında azalma olacak. Kimse maaşından bir kesinti yapılmasını kabul etmeyecektir. Bunun zorunlu tutulması pek mantıklı değil. BES özünde iyi bir uygulama. Devlet de yüzde 25 katkı veriyor. Bu katkı için çeşitli şartlar var. 3 yıl içerisinde BES’ten ayrılmamak gerekiyor. 10 yıl prim ödenirse 56 yaş ve üzerinde emekli olmaya hak kazanılıyor. Sistemden emekli olan biri ömür boyu maaş almıyor. Eğer sisteme 100 bin TL yatırmışsa bir kişi. Ben bunu 10 yılda alacağım diyebiliyor.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.