Başımıza taş yağd

Başımıza taş yağd

Dev gök cismi Dünya'yı teğet geçti ama facia Rusya'ya isabet etti. 10 tonluk meteor parçaları, Ural bölgesine yağdı. Binalar sarsıldı, camlar kırıldı. Bin kişi yaralandı

Dünya, "2012-DA14" adlı dev gök taşının dünyaya teyet geçmesine odaklanırken, Rusya'da meteor kabusu yaşandı. Gökten düşen meteor parçaları nedeniyle, bin kişi yaralandı. Bilim kurgu filmlerini aratmayan olay, dün sabah Rusya'nın Ural bölgesideki Çelyabinsk kentinde yaşandı. Rusya Bilim Akademisi'nin açıklamalarına göre, 10 tonluk tek bir meteor parçası, saatte 54 bin kilometre hızla düşerken, Dünya yüzeğine 30-50 kilometre kala parçalara ayrıldı. Meteor parçaları alev topları halihde yüzüye düştü.

30 BİN ASKER SEVK EDİLDİ
Çelyabinsk, Tyumen ve Sverdlovsk'nin yanı sıra Kazakistan'ın kuzeyinde de görülen meteorlar nedeniyle bin kişi yaralandı. 3 kişinin durumunun kritik olduğu öğrenildi. Okullar ise tatil edildi. Yaralanmaların patlamaların neden olduğu cam kırıkları yüzünden olduğunu açıklandı. Çelyabinsk eyaletinde göl kenarında 6 metre genişliğinde bir krater tespit edildi. 20 kilometrelik bir alana yayılan meteor parçaları nedeniyle bölgeye 30 bin asker sevk edildi. Bölgede ağır maddi hasar oluştu.

YAKIN GEÇTİ...
NASA, 15 Şubat'ta, yarım futbol sahası büyüklüğündeki "2012- DA14" adlı dev gök cisminin Dünya'ya yakın mesafeden geçeceğini duyurdu. Ve 50 metre çapındaki gök taşının, dün Dünya'ya 27 bin kilometreye yakın mesafeden geçtiği açıklandı. Dev meteorun çarpması durumunda, 1945'te Hiroşima'ya atılan bombanın bin katı büyük bir facia yaşanabilirdi.

UFO KORKUSU
Meteor mağdurları, olay anını "kıyamet" olarak tanımladı. Bazıları "Deprem oluyor sandık" derken, bazıları da "Uzaylıların saldırısına uğradığımızı düşündük" ifadesini kullandı. Yaralılardan Gulnara Dudka, "Gök taşları düştükleri yerleri yaktı" dedi.


'ARMAGEDDON' FİLMİNİ ARATMADI
Rusya'yı ayağa kaldıran meteor yağmuru, "Armageddon" adlı filmi akıllara getirdi. 1998 yapımı olan ve Bruce Willis'in rol aldığı film, Dünya'ya hızla yaklaşan dev bir meteoru konu alıyor. Filmde gök taşları, büyük şehirleri yerle bir ediyor. Gerçeği filmden ayıran tek şey ise dev meteorun Dünya'yı teyet geçmesi oldu.

KIYAMET GİBİ
* Meteorların, nükleer tesislerin yoğun olduğu bölgeye düşmesi paniği arttırdı. Olay anında cep telefonu sinyallerinin kesilmesi ise korkuyu ikiye katladı. Rusya'da aşırı sağcı Liberal Demokrat Parti Başkanı Vladimir Jirinovski, meteor yağmurunun ABD tarafından denenen yeni bir silah olduğunu iddia etti.

* Russia Today adlı haber sitesi, dev meteorun, hava savunma birimleri tarafından vurularak parçalara ayrıldığını iddia etti. Ancak bu konuda resmi bir açıklama yapılmadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum