Bakanlık’tan Ebola Ve Mers Raporu: Havalimanlarına Termal Kameralar Kurulacak

Bakanlık’tan Ebola Ve Mers Raporu: Havalimanlarına Termal Kameralar Kurulacak

Sağlık Bakanlığı, Ebola ve MERS-CoV hastalıkları ile ilgili ülke genelinde yapılan çalışmalar ve alınması gereken önlemlerle ilgili bir rapor hazırladı. Rapora göre, Afrika’dan gelen tüm yolcuların termal kameradan geçirilmesi planlanıyor....

Sağlık Bakanlığı, Ebola ve MERS-CoV hastalıkları ile ilgili ülke genelinde yapılan çalışmalar ve alınması gereken önlemlerle ilgili bir rapor hazırladı. Rapora göre, Afrika’dan gelen tüm yolcuların termal kameradan geçirilmesi planlanıyor. Ateşi yüksek bulunanların havalimanındaki sağlık ekipleri tarafından özel poliklinik odasına alınarak tekrar değerlendirilmesinin yapılacağı vurgulanan raporda, "Şüpheli vaka tanımına uyanlar uygun donanımlı 112 Acil ekibi ile referans hastaneye nakledilecek. Referans hastanelerde özel odaya alınıp, uygun şartlarda kan örnekleri alınarak THSK referans laboratuvarına gönderilecek." denildi. Bu kapsamda Atatürk ve Sabiha Gökçen ile Antalya, İzmir, Ankara, Dalaman ve Bodrum gibi havalimanlarına yolcuların vücut ısısını ölçen sabit ve mobil termal kameralar konulacak.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (THSK) ‘Ebola ve MERS-CoV Hastalıklarının Güncel Durumu’ başlıklı bir rapor hazırladı. Ebola virüs hastalığının ilk kez 1976 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde Ebola Nehri kıyısında tespit edildiği belirtilen raporda, salgında 313 hastadan 280’inin öldüğü ve daha sonra Afrika’da aralıklı salgınların görüldüğü kaydedildi.

Ebola’nın insandan insana bulaşma yolunun şu şekilde olduğu anlatıldı: "Hastaların kan, vücut sekresyonları, sıvıları ve organlarıyla doğrudan hasarlı deri ve mukoza teması, iğne ve kesici alet yaralanmaları, vücut sıvılarıyla enfekte çevreye hasarlı deri ve mukoza teması ve aerosol oluşturan işlemlerde bulaşır. Su, normal gıda ve hava yoluyla bulaşmaz. Semptomları olmayan kişilerden bulaşmaz. Kuluçka süresi 2-21 gün olup, ortalama 7 -8 günde semptomlar ortaya çıkar."

Sağlık Bakanlığı’nın Ebola Virüsü Hastalığı (EVH) ile ilgili salgın durumunu takip ettiği ve Nisan 2014’te Çalışma Grubu’nu (Kurul) oluşturduğu anlatılan raporda, "Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünce bilgilendirme çalışmaları yapıldı. THSK EVH konusunda sağlık personeline yönelik bilgi notu hazırlanarak sahaya gönderildi. Kurum Başkanlığımız web sitesinde konuyla ilgili bilgi notu ve ilgili linkler yayımlandı. EVH ile ilgili salgının boyutlarının büyümesi sebebiyle EVH Bilim Kurulu 8, 12 ve 13 Ağustos 2014 ve tarihlerinde toplandı. EVH Vaka Yönetim Rehberi hazırlandı. Hazırlanan bu rehber 19 Ağustos sahaya iletildi. 22 Ağustos 2014 tarihinde Bakanlık içi paydaşlar ile toplantı yapıldı (Dış İlişkiler, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü) 17-18-20 Ekim 2014 Bilim Kurulu tekrar toplanarak sağlık personeline verilecek standard eğitim modülü hazırlandı." denildi.

EBV Hastalığı için Acil Durum Eylem Planlarının hazırlandığı ve buna uygun olarak İl Halk Sağlığı Merkezlerinden Pandemi Planlarını güncellemelerinin istendiği vurgulanan raporda şu bilgiler yer aldı: "Kesin veya şüpheli vakada ölüm gerçekleşmesi durumunda; Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Genelgesi’nde Cenaze Defin direktiflerine uygun olarak gömülür. EVH için referans hastaneler belirlenmiştir. 36 ilde 45 referans hastane belirlendi. Hastanelerde hazırlılık durumunun belirlenmesi amacıyla Sağlık Hizmeti Veren Tüm Sağlık Tesislerinde Hazırlılık Durumu Kontrol Listesi ve Referans Hastanelerde Hazırlık Kontrol Listesi oluşturuldu. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından hastanelere bu kontrol listeleri paylaşıldı ve ilgili bilgileri toplanıyor."

Diğer paydaşlarla yapılan çalışmalarda Ebola konusunda Nijerya’dan sadece İstanbul ve Antalya’ya uçak inmesinin sağlandığı vurgulanan raporda, "Salgın olan ülkelerden aktarma yaparak Nijerya üzerinden gelenler sorgulanmakta. Yolcu gemisi yok ancak 12-15 adet yük gemisi personeli takibe alındı. THY riskli olan bölge uçuşlarından yolcu listelerini tarafımıza ulaştırmakta. Türk vatandaşları Halk Sağlığı Merkezleri aracılığıyla aile hekimlerine iletilmekte. Yabancı uyruklu olup ülkemizde okuyan öğrenciler YÖK ile irtibata geçilerek isimleri alınıp konu hakkında bilgilendirildi. Ayrıca Türk vatandaşı olup riskli bölgede çalışanlar bilgilendirildi. Ayrıca Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Ebola ile ilgili Yolcu Bilgi Formu doldurtacak. Afrika’dan gelen tüm yolcuların termal kameradan geçirilmesi planlanmakta. (3 olan uçuş böylelikle 22 uçuşa çıkması planlanmakta). Ateşi yüksek bulunanlar, havalimanındaki sağlık ekipleri tarafından özel poliklinik odasına alınarak tekrar değerlendirilmesi yapılacak. Şüpheli vaka tanımına uyanlar uygun donanımlı 112 Acil Ekibi ile referans hastaneye nakledilecek. Referans hastanelerde özel odaya alınıp, uygun şartlarda kan örnekleri alınarak THSK referans laboratuvarına gönderilecek." ifadeleri yer aldı.

Raporda 15 Ekim 2014 itibarıyla dünya genelinde 8 bin 997 vata görüldüğü, 4 bin 493’ünün hayatını kaybettiği hastalığını en çok Gine, Sierra Leone ve Liberya gibi ülkelerde görüldüğü bilgisi yer aldı.

ANKARA VE İSTANBUL’DAKİ LABORATUVARLARIN TANI KAPASİTELERİ UYGUN HALE GETİRİLDİ

MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus) insanlarda ilk defa Eylül 2012'de Suudi Arabistan’da tanımlandığı hatırlatılan raporda, "Develer ve yarasalar en muhtemel kaynaklarıdır. İnsandan insana kısıtlı olarak bulaş söz konusudur. Hastalık genel olarak yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum sıkıntısı ile birlikte ortaya çıkan akut ciddi solunum yolu hastalığı tablosu ile görülmekte. Vakaların çoğunda pnömoni, bir çoğunda ise diyare görülmekte. Hastalığın inkübasyon süresi 2-14 gün. Eylül 2012’de hastalığın duyulması ile birlikte Dünya Sağlık Örgütü, Amerika Birleşik Devletleri Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi, Avrupa Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi ve dünya genelindeki diğer kaynaklardan MERS-CoV’e dair tüm gelişmeleri yakından takip edilmeye başlandı." denildi.

Bakanlık MERS-COV hastalığı ile ilgili yapılan çalışmaları ve alınan önlemleri şu şekilde sıraladı:

"- Ekim 2012’de Coronavirüs Bilim Kurulu oluşturuldu.

- Ankara ve İstanbul’daki viroloji referans laboratuvarların tanı kapasiteleri uygun hale getirildi.

- Sağlık personeline yönelik hazırlanan bilgi notları Halk Sağlığı Müdürlüklerine gönderildi.

- Sağlık kurumlarına hastalıkla ilgili bilgiler duyurularak gerekli tedbirlerin alınması sağlandı.

- Diyanet İşleri Başkanlığı’na aracılığı ile hacı adayları bilgilendirildi.

- Hacılarımız ve sağlık personelimiz hac öncesi dönemde Halk Sağlığı Müdürlükleri tarafından bilgilendirilmekte ve korunma önlemleri anlatıldı.

- Hazırlanan bilgiler ile el broşürleri hacı adaylarımıza veriliyor.

- 2014 yılında eğitim alan hacı sayısı 5 bin 687 ve eğitim alan sağlık personeli sayısı 8 bin 485’dir."

HAVALİMANLARINA 2009’DA DOMUZ GRİBİ NEDENİYLE TERMAL KAMERA KONULMUŞTU

Domuz gribi virüsünün Türkiye'ye girişinin önlenmesi amacıyla 2009 yılında Atatürk ve Sabiha Gökçen ile Antalya, İzmir, Ankara, Dalaman ve Bodrum gibi havalimanlarında, yolcuların vücut ısısını ölçen sabit ve mobil termal kameralar konulmuştu. Termal kamera sayesinde yolcuların vücut ısıları sağlık görevlileri tarafından kameranın yanındaki bilgisayardan izlenebilmişti. Bu görüntülerde vücut ısıları 38,5 dereceyi geçen yolcular, koyu kırmızı renklerde bilgisayarda belirleniyor, bu yolcular daha sonra tecrit edilerek sağlık denetleme merkezine alınıyordu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.