Babası 6 yaşında Toros Dağları'na bıraktı, doğayı seven bir kahraman oldu

Babası 6 yaşında Toros Dağları'na bıraktı, doğayı seven bir kahraman oldu

Konya’nın Taşkent ilçesinde yaşayan “Yalnız Dağcı” olarak da tanınan Hasan Hüseyin Kahrıman, ömrünü doğaya ve Toroslor’da tırmanışlar yapmaya adadı. Kahrıman, doğa gezilerinde hayvanları da unutmuyor

Konya’nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar Mahallesi’nde yaşayan Hasan Hüseyin Kahrıman (49), “Yalnız Dağcı” olarak da biliniyor. Sosyal medya hesabında da “Yalnız Dağcı” mahlasını kullanan Hasan Hüseyin Kahrıman, aynı zamanda çok iyi bir doğa gönüllüsü. İnşaat ve fayans ustası olan Kahriman, 22 yıldır Toroslor’da tırmanış yapıyor aynı zamanda doğa gezilerine çıkıyor. Hasan Hüseyin Kahrıman (46), şizofreni hastası babası tarafından 6 yaşındayken, ‘cesaretli çocuk olsun’ diye Toros Dağları'na bırakıldı. Yaban hayatında 9 yıl boyunca yaşayan Kahrıman, Toroslar'da bir “Doğa Kahramanı” oldu.

kahriman3.jpeg

DOĞAYI SEVEN NESİLLER YETİŞTİRMELİYİZ

Kahrıman, her kış mevsiminde ağaçlara elma asıp, kuşları besliyor. Dağa yakın bir yerde elma bahçesi olan Kahrıman, uzun yıllardır dağlarda tek başına gezdiği için 'Yalnız Dağcı' olarak adlandırıldığını dile getirdi. Doğa gezilerinde doğaya atılan çöpleri de topladığını kaydeden Kahriman, “Doğa bize Allah’ın bizlere bir emanetidir. Bizim görevimiz bu emanete en iyi şekilde sahip çıkmak ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmaktır. Atılan her bir çöp parçası doğaya ihanettir. Lütfen bu konuda daha duyarlı olalım ve çocuklarımızı doğa sevgisiyle büyütelim. Mükemmel değil merhametli çocuklar yetiştirelim. Karıncaları ezmeyen, ağaç dallarını kırmayan, çiçekleri ezip geçmeyen ve sevgiyi bilen nesiller yetiştirmeliyiz” dedi.

yalniz-dagci-8.jpg

2,5 MİLYON YILLIK SİRK BUZULLARIN KEŞFİNİ SAĞLADI

Dağ gezilerinde çok önemli keşiflerin de ortaya çıkmasını sağlayan Kahrıman, geçen yıl Konya’da 2.5 milyon yıllık sirk buzullarının keşfine imzasını attı. 4 farklı üniversiteden akademisyenlerin hazırladığı makalede, "Geyik Dağı’na yapılan arazi çalışması ile güncel buzulların varlıkları doğrulanmıştır. Bu çalışma aynı zamanda bilimsel olarak Geyik Dağı’nda güncel bir buzulun varlığını tanımlayan ve doğrulayan ilk çalışmadır. 2010 yılından 2023 yılına kadar yani 13 yıllık sürede ise buzulların yüzde 82’sinin eridiği görülmüştür. Küresel sıcaklıkların giderek arttığı bu dönemde önümüzdeki yıllarda buzulların tamamen ortadan kalkacağı da ifade edilebilir" denildi. Hasan Hüseyin Kahrıman'ın Toros Dağları'nda, yalnızca kürek kullanarak kar üzerinde oluşturduğu ay-yıldız motif, sosyal medyada beğeni toplamıştı.

yalniz-dagci-10.jpg

HAYAT KURTARMAK ÇOK GÜZEL BİR ŞEY

Doğada yaşayan hayvanlar için de büyük fedakarlıklar da bulunan Kahrıman, her kış ağaçlara elma asarak, kuşların beslenmesini sağlıyor. Çocukluğunda şahit olduğu bir olayın kendisini çok etkilediğini ve o günden bu yana doğada yaşayan hayvanların yardımına koştuğunu dile getiren Kahriman, “Dağda bir gün kalırken aşırı kar yağdı. Dışarı çıktığımda yüzlerce, belki binlerce kuşun kar üstüne yığılarak, birbirlerine dayanarak, açlık ve soğuktan öldüğünü gördüm. Bu olay aklımdan hiç çıkmadı. 25 yaşlarında suya düşen bir yılanı kurtardıktan sonra hayat kurtarmanın çok güzel bir duygu olduğunu öğrendim. Ondan sonra avı bıraktım. Avcılığı bırakmakla doğru bir karar aldığıma inanıyorum. Hayatın çok güzel, avcılığın çok kötü bir şey olduğunu o zaman anladım” diye konuştu. Yaban hayatında yaşayan hayvanların su ihtiyacının karşılanması için de çalışmalar yapan Kahrıman, “Kurtların, kuşların su ihtiyaçlarını karşılıyorum. Onları su içerken izlemek bana büyük bir mutluluk veriyor. Doğada yaralanmış hayvanların da yardımına koşuyorum. İnsanların da bu konuda duyarlı olmasını istiyorum.

kahriman2.jpeg

KUŞLAR İÇİN AĞAÇLARA ELMA ASIYORUM

22 yıldır kış dönemi, bahçelerinde yetiştirdiği elmaları kuru ağaç dallarına astığını ve kuşların bu elmalarla beslendiğini belirten Kahrıman, "İnsanlar yem atıyor ama kar hızla üzerini kapatıyor. Bir çözüm üretmem gerektiğini düşündüm ve bazı ağaç dallarında eskiden kalma elmaları kuşların yediğini gördüm. Renkli renkli elmaları ağaçlara taktım. Kış günü kuşlar renkli elmaları daha net görüyordu. Kimsenin ulaşamayacağı ve kuşların özellikle çok olduğu yerlere gidip ağaçlara elmaları astım ve çeşit çeşit, benim bile hayatımda görmediğim kuşlar gelip elmaları yedi. Burası adeta bir kuş cenneti haline geldi. Bütün insanlar elmaları takıyor çoluk çocuk, bundan mutlu oluyorum. Paylaşmayı insanlar çok öğrendi ve bundan da çok mutlu oluyor. Kış aylarında aç kalan kuşların elmaları yerken mutluluğunu görmek için benim için tarif edilemez bir duygu. Ayrıca doğadaki ağaçların bakımını yapmak daha beni mutlu ediyor. Taşkent’te bulunan 2000 yıllık ağacın çevresini temizliyorum ve bakımını yapıyorum" dedi.

kahriman.jpeg

KINALI KEKLİKLER İÇİN YEM ATIYORUM

Kahriman, bulunduğu bölgedeki Toroslar'da ciddi sayıda kınalı kekliğin gece aniden bastıran kar yağışı nedeniyle çalılıklar içinde kalıp öldüklerini söyledi. Kınalı keklikleri kurtarmak için kayalıklara yakın yerlere yem attığını belirten Kahrıman, şunları söyledi: “Kayalık araziye kendini atan keklik kurtuluyor. Bu konuda Doğa Koruma ve Milli Parklar'ın halkı bilgilendirmesi lazım. İnsanlar araziye yem atıyor ama kar kapatıp gidiyor. Yol kenarlarına atıyorlar, bu kez de kaçak avcıların kurbanı oluyorlar veya araçlar çarpıp öldürüyor. Yaban hayvanları için yaşam alanlarında ve her türlü kar yağışına maruz kalmayan kayalık eğmelerine atmak yem atmak gerekiyor.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Kaynak:İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum