Avrupa'nın açık hava müzesi

Avrupa'nın açık hava müzesi

Avrupa'da tarihi dokusunu en iyi şekilde koruyan ülkelerden biri olan Çek Cumhuriyeti, Doğu Avrupa'nın açık hava müzesi gibi. Özellikle Prag ve Brno gibi şehirler tarihi dokusuyla insanı kendine hayran bırakıyor

Çek Cumhuriyeti yeni ismiyli Çekya Avrupa'nın ortasında bir açık hava müzesi. Başkent Prag ve Brno Çek Cumhuriyeti'nin en gözde turizm mekanlarından birisi. Prag’daki en eski ve en önemli meydan olan  Eski Şehir Meydanı, 10. yüzyılda kuruldu. Meydan, birçok tarihi yapıyla çevrili. Prag sokaklarında yürürken adeta zaman tüneli içerisinde yolculuk yapıyorsunuz. Prag’daki en eski ve en önemli meydan olan Eski Şehir, 10. yüzyılda birçok ürünün uluslararası satışının yapıldığı bir yer olarak kurulmuştur. Meydan, birçok tarihi yapıyla çevrili.  Ünlü Astronomik Saat, Nicholas Kilisesi ve Tyn Kilisesi, birçok ev ve saray ile mimari harikası meydanda bulunmaktadır. Eski Şehir Meydanı, Wenceslas Meydanı ile Charles Köprüsü arasında bulunuyor. Özellikle yaz aylarında turistlerle dolu olan meydan şehrin en merkezi noktası. Şehirde ziyaret edilecek diğer yerler buraya göre tarif ediliyor. Birçok tramvay hattı buranın yakınından geçer. Meydanda birçok değerli ve ziyaret edilen yapıyı görmeniz mümkündür. Meydanda bulunan Jan Hus Anıtı çok ziyaret edilen bir kısım.

ÇEK CUMHURİYETİ'NİN YÜZDE 80'İ ATEİST

Çek Cumhuriyeti'nde dini hayat yok denecek kadar az. Çek Cumhuriyeti Avrupa Birliği içerisinde  Estonya'dan sonra en büyük ateist nüfusu barındıran ülke. Nüfusun yüzde 70'ının dini bir inancı yoktur. Ülkede kilise, katedral ve manastır yoğunluğunun yüksek olmasına ateist nüfusun bu kadar olması gerçekten şaşırtıcı bir durum. Günümüzde kullanılmayan katedraller, kiliseler ve manastırlar konser salonu, müze olarak hizmet veriyor. Orta Avrupa'nın en eski kilisesi Prag'da. Ülkedeki ateist oranın bu kadar fazla olmasını kimisi komunizme bağlıyor kimileri ise okullarda din dersinin verilmememesine bağlıyor. Kaldığım pansiyonda sohbet ettiğim Pawel isimli genç, kendisinin de ateist olduğunu, hatta ailesinde inanan kimse olmadığını söylüyor. Neden ateist olduğunu sorduğum zaman ise şu cevabı veriyor: “Okullarda bize Katholikle ilgili herhangi bir ders verilmiyor. Bize  olarak dinlerle ilgili genel bilgiler veriyorlar. Polonya'da ve diğer Katholik ülkelerde olduğu gibi vaftiz de etmiyorlar. Biz de dinden uzak büyüyoruz. Doğal olarak ateizme yöneliyoruz.” Eva Boşakova isimli Çek öğrenci ise “Çek Cumhuriyeti'nde tarih boyunca dine karşı bir antipati vardı. İnsanlar dinin özgürlüğü kısıtladığını düşünüyor. Bu yüzden Çek Cumhuriyeti'nde ateist insan sayısı fazla. Komşularımız Polonya ve Slovakya'da ise tam tersi bir durum var. Polonyalılar ve Slovaklar ise Katholik inancına daha bağlı insanlar” diyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN RESİMİN ÜZERİNE TIKLAYINIZ)

img_4536-001.jpg

PRAG'DA GÖRMENİZ GEREKEN YERLER

Prag'da mutlaka görmeniz gereken yerleri kısaca özetledim. İşte görmeniz gereken birbirinden güzel tarihi eserler:

Karl Köprüsü: Vltava Nehri üzerinde inşa edilen şehrin ünlü köprü. 14. ve 15. yüzyıllarda inşa edilen köprü turistlerin en ilgi gösterdiği yapılar arasında yer alıyor.

Astronomik Saat: Prag gezilecek yerler listesindeki bir diğer simge yapıdır. Old Town Meydanı’nda yer alan saatin her saat başı yaptığı animasyon izlenebilir.

St. Vitus Cathedral: Prag’daki en önemli ve en büyük kiliselerden biridir. Prag Kalesi içerisinde bulunan katedral, eski Prag Krallarının mezar yeri olarak da kullanılıyor.

Wenceslas Meydanı: Prag’ın ana şehir meydanlarından biridir.  İş ve kültür merkezi olan meydanda geçmişten günümüze birçok tarihi olay gerçekleşmiş.

Belediye Binası: Prag’da yer alan bir kültür merkezi ve konser salonudur. 20. yüzyılın başında yeni sanat tarzı ile inşa edilen binanın iç kısmı iyi korunmuş. Bu alan aslında 1383 yılında Kral Wenceslas IV’ye ev sahipliği yapsın diye yapılmış. Sonrasında askeri akademi olarak kullanılmış 1903 yılında da yıkılmış. Bunun üstüne 6 yıllık bir çalışma sonucunda 1911 yılında yapılmış.

Prag Devlet Tiyatrosu: Prag’ın en önemli binalarından olan tiyatro binasıdır. 19. yüzyılın sonunda inşa edilen yapı Çek Cumhuriyeti’nde özgürlük ve kültürün sembolü olmuş.

Royal Garden: Prag Kalesi’nde bulunan kraliyet bahçesidir. 16. yüzyılda kalede yaşayanlar için oluşturulan bahçe ancak 2002 yılında ziyarete açılmış.

Petrin Tepesi: Prag’a hakim bir tepedir. Daha önce Kral Charles’ın bağı olarak kullanılan tepede yetişkinler ve çocuklara yönelik olabilecek birçok yer bulunmaktadır. Tepe, bir televizyon kulesi ve minyatür Eyfel Kulesi ile tanınmaktadır. Burada görülebilecek yerlerden biri Mirror Maze’dir. Aynalarla dolu bir holden oluşan yapı hem yetişkinlere hem de çocuklara hitap etmektedir. Tepede ayrıca at turlarına katılabilirsiniz. Tepedeki gül bahçesi de kaçırılmaması gereken bir noktadır.

Karl Meydanı: Prag gezilecek yerler listesindeki en önemli meydanlardan biridir. New Town’da yer alır. 70 bin metre karelik alan üstüne kurulu olan meydan Orta Avrupa’daki en büyük meydan. 1348 yılında Charles IV zamanında kurulan meydanın bir kısmı 1860’larda parka dönüştürülmüş.

YAHUDİ GETTOSU VE KUTNA HORA GÖRÜLMELİ

Tarihi Sinagog: Prag’da bulunan Avrupa’nın en eski sinagogudur. 1270 yılında gotik tarzda inşa edilen sinagog, hala aktif olarak kullanılmaktadır. Old Town’da Yahudi kesiminde bulunan sinagog sadece 1942 – 1945 yılları arasında kullanılamamıştır. Yahudi Birliği’ne üye olan sinagogda düzenli ayinlerin yanı sıra dini törenler de düzenleniyor.

Yahudi Yerleşim Birimi: Prag’da yer alan bir yerleşim birimidir. Old Town Meydanı ile Vlatava Nehri arasında yer alan Josefov’ın tarihi 13. yüzyıla kadar gider. Bu dönemde Yahudi Birliği şehirde sorunlar yaşamaya başlamıştı. Yüzyıllar içerisinde Josefov nüfusu daha fazla olan bir ghetto haline dönüştü.

Kutna Hora: Prag’a yakın konumda yer alan ünlü bir kasaba. Meydanı UNESCO dünya tarih mirası listesinder. Kemik Kilise bölgedeki en ünlü yapıdır. Bir rivayete göre bu kilisedeki kemiklerin Müslüman esirlere ait olduğu söyleniyor. Kutna Hora’da Bulunan önemli gezi noktaları Kutna Hora’da görebileceğiniz birçok ilginç yer bulunmaktadır. Kostnice Ossuary burada bulunur. Kemik kilise olarak bilinen yer yaklaşık 40 bin kadar insanın kemiğinden inşa edilmiş.

ÇEK CUMHURİYETİ DEMİR AĞLARLA ÖRÜLMÜŞ

Çek Cumhuriyeti’nde ulaşım sorunu yıllar öncesinden çözülmüş. Ülkenin her yerine trenle seyahat etmek mümkün. Otobüsler ise trenlere göre biraz daha pahalı, Yollar oldukça düzgün ve bakımlı olduğundan, ülke içerisinde kolaylıkla otomobil ile de seyahat edebilirsiniz. Çek Cumhuriyeti’nde seyahat ederken kullanabileceğiniz birçok farklı tren çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en ucuzu aynı zamanda en yavaşı- duraklı trendir. Bu tren, trenden çok tramvaya benzemektedir ve isminden de anlaşılabileceği gibi, gideceğiniz yere kadar rota üzerindeki tüm duraklarda durur. Prag'da ise şehrin her tarafına metro ve tramvay ulaşımı var. Prag'da çift katlı metro hatlarını bile görmek mümkün. Şehrin her yeri demirağlarla örülmüş. Prag'da ulaşım diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi metro ve tramvay hatlarıyla sağlanılıyor. Tramvayların markası Şkoda.  Çekler, kendi ürettikleri tramvayları kullanıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi de 2013 yılında Şkoda marka tramvaylardan 60 adet almıştı. Prag'da toplu ulaşım çok ucuz. Toplu ulaşıma para ödemeyenler bile var. Polis kontrolünde bilet almayan veya pasosu olmayanlar para cezası ödüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.