Arasta Çarşısı hayat buldu

Arasta Çarşısı hayat buldu

Seydişehir’in tarihi ve kültürel mirasını korumak için Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Seydişehir Belediyesi’nin işbirliğiyle hayata geçirdiği Arasta Çarşısı cephe sağlıklaştırma ve iyileştirme projesinin açılışı düzenlenen törenle gerçekle

Arasta Çarşısının ilçeye kazandırılması noktasında Konya Valiliği ile birlikte 3 Etap halinde hayata geçirilen 7 milyon 700 bin TL’lik proje kapsamında 150 dükkanın cephe giydirmesi yapılırken 12 Bin metrekare parke taşı ve bordür çalışması yapıldı, çarşının su ve kanalizasyon hattı yenilendi. Restorasyon ve iyileştirme çalışmalarının 1. Etap çalışmaları kapsamında Konya Valiliği YİKOP tarafından 384 bin 125 lira, 2. Etap çalışmalarında 2 milyon 180 bin lira, 3. Etap çalışmalarında 4 milyon 23 bin lira destek alındı. Tarihi bir çarşının hayat buluşunun açılışını gerçekleştirdiklerini kaydeden Belediye Başkanı Mehmet Tutal, “Arasta Çarşımız, Seydişehir’in manevi iklimini, estetiğini, mimarisini, ruhunu, barış içinde yaşayan insanların ahengini yansıtmaktadır. Arasta çarşımız etrafında gelişen şehrimiz, bu anlamda hiçbir zaman Seydişehir’imizin manevi ikliminden ve ruhundan kopmamış, her bir taşında nice üretilen eşya ve ürünlerin yansıması ve izini günümüze taşımıştır. Böylesi bir kültürel hazineye sahip olan şehrimizin önemli bir mirası olan Arasta Çarşımızın gelecek kuşaklara taşınması amacıyla yaklaşık 4 yıldır üzerinde çalıştığımız projeyle birlikte çarşımız yeniden hayat bulup, çalışmalarımızla koruma altına alınmıştır” ifadelerini kullandı.

İNSANLARIMIZ TARİHİNİ VE GEÇMİŞİNİ BİLMELİ

Seydişehir Kaymakam Vekili, Ahırlı Kaymakamı Alperen Celepci, “Tarihi yerler geçmişle geleceği buluşturan yerlerdir. Tarihini ve geçmişini bilmeyen bir milletin geleceği de olamaz. Bu anlamda böylesi bir çalışmayı hayata geçiren ve Seydişehir’in tarihine ve kültürüne kazandıran herkese teşekkür ediyorum” dedi. Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir; “Esnaf kültürü bizde ahilik kültürüdür. Bedestenler, Arastalar bizim vazgeçilmezlerimizdir. Dürüstlüğün simgesidir. Buralar bizim şehirleşmemizin örnekleridir. Şehirlerin ruhunun attığı yerler arastalar ve bedestenlerdir. Ben emeği geçenlere çok teşekkür ediyor hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Arasta çarşısında yapılan çalışmaların hayırlı olması dilekleri ile konuşmalarına başlayan Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, “Tarihi Arasta Çarşısı ilçemizin en değerli, en kıymetli ve en tarihi mekanlarından birisidir. Eskiyi tanıtmak, yaşatmak ve öğretmek için, bakmak onarmak ve ona değer vermek gerekiyor. Bu vesileyle Konya Büyükşehir ve Seydişehir Belediye Başkanımıza, Valimize ve Kaymakamlığımıza arasta çarşısına verdikleri değer ve katkıdan olayı teşekkür ediyorum. Esnaflarımıza çalışmalar yürütülürken gösterdikleri fedakarlıklarından dolayı da ayrıca teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Protokol konuşmalarının ardından gerçekleştirilen açılış duası ile birlikte protokol üyeleri Arasta çarşısının açılışını gerçekleştirdi, çarşı esnafını ziyaret ederek hasbihal etti. Arasta Çarşısı Açılış programına Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı, Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, Konya Milletvekilleri Ziya Altunyaldız, Ahmet Sorgun, Hacı Ahmet Özdemir, Gülay Samancı, Ak Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Uzbaş, Ahırlı Kaymakamı Alperen Celepci, Yalıhüyük Kaymakam Vekili İbrahim Yazıcı, Bölge Belediye Başkanları, ilçe protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.