Almanya'da İlk Sol Partili Eyalet Başbakanı Kuvvetle Muhtemel

Almanya'da İlk Sol Partili Eyalet Başbakanı Kuvvetle Muhtemel

Almanya'nın Thüringen eyaletinde Sol Parti, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller arasındaki hükümet kurmaya yönelik ön görüşmeler devam ediyor. SPD’nin eyalet teşkilatı yönetimi yeşil ışık yaktı. SPD Genel Sekreteri Yasmin Fahimi bu...

Almanya'nın Thüringen eyaletinde Sol Parti, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller arasındaki hükümet kurmaya yönelik ön görüşmeler devam ediyor. SPD’nin eyalet teşkilatı yönetimi yeşil ışık yaktı. SPD Genel Sekreteri Yasmin Fahimi bu ortaklığın federal düzeye örnek teşkil etmediğini belirtti. CDU ise SPD’nin Sol Parti ile ittifaka giderek ‘ülkeye sırt çevirdiğini’ iddia etti.

Federal Hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Thüringen teşkilatı, eyaleti kimin yöneteceği konusunda kilit rol oynuyor. Partinin eyalet teşkilatı yönetimi, Sol Parti ve Yeşiller’le Kızıl-Kırmızı-Yeşil hükümet kurulmasından yana olduğunu duyurdu. Böylece SPD yönetimi, Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile 2009’dan bu yana devam eden ortaklığın devamını istemedi. Şimdi ise bu konu parti tabanının oylamasına sunuldu. SPD Genel Sekreteri Yasmin Fahimi, Kızıl-Kırmızı-Yeşil ittifakının federal düzeye örnek teşkil etmediğini açıkladı.

“Federal düzeyde başka şartlar hakim” diyen Fahimi, SPD’nin Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Büyük Koalisyon ortağı olduğunu hatırlatarak, eyaletle federalin karşılaştırılmasının söz konusu olamayacağını savundu. Fahimi, Deutschlandfunk’a yaptığı açıklamada Sol Parti ile hala bazı görüş farklılıkları mevcut olduğunu aktardı. Fahimi’ye göre Sol Parti’nin federal teşkilatının meclis grubunda Thüringen’e kıyasla ciddi düzeyde daha az istikrar mevcut.

Thüringen’de SPD üyelerinin çoğunluğu Kızıl-Kırmızı-Yeşil koalisyonuna onay verirse ilk kez bir Sol Partili eyaletin yönetimine geçmiş olacak. Ayrıca Yeşiller Partisi’nin yönetimi de bu konuda nihai kararını açıklaması gerekiyor. Ancak bu haftanın sonuna kadar Yeşiller’den olumlu karar çıkması bekleniyor.CDU’lu Eyalet Başbakanı Christine Lieberknecht ise SPD’nin tabanına seslenerek ‘sol ittifakı’ onaylamasını istedi.

SPD ve Yeşiller’in onaylarından sonra hükümet kurma süreci başlayacak. Yıl sonuna kadar görüşmelerin tamamlanması ve Sol Partili Bodo Ramelow’un eyalet başbakanı olması bekleniyor. Ancak Kızıl-Kırmızı-Yeşil koalisyonu mecliste sadece 1 vekillik çoğunluğa sahip olacak. Bilindiği gibi seçimlerin galibi CDU’nun 34, Sol’un 28, SPD’nin 12, Yeşiller’in 6 ve AfD’nin 11 vekili mevcut. Toplam 91 üyelik mecliste bu yasama döneminde de Büyük Koalisyon hükümeti kalması durumunda 46, muhalefet ise toplam 45 sandalyeye sahip olmuş olacaktı.

Kızıl-Kırmızı-Yeşil ittifakı da 1 vekillik çoğunluğu elde etmiş olacak. CDU ise1 vekillik çoğunluğu riskli bulduğu için Siyah-Kırmızı-Yeşil koalisyon kurma girişiminde bulunmuş, ancak Yeşiller’den ret cevabı almıştı. Ramelow ise Kızıl-Kırmızı-Yeşil hükümeti kurulması durumunda başbakanlık seçiminin çetin geçeceğinin bilincinde. Seçimlerin üçüncü tur oylamaya kadar gidebileceğini ifade eden Ramelow, “Önümüzdeki beş yıl içinde Kızıl-Kırmızı-Yeşil’in birlikte başarılı bir şekilde eyalet politikası yürütebileceğini ispatlayacağız.” şeklinde konuştu CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.