Akşehir il olmak istiyor

Akşehir il olmak istiyor

Konya’nın Akşehir ilçesinin Afyonkarahisar'a bağlanması önerisinde bulunan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün’e, Akşehir halkı sıcak bakmıyor. Esnaf, “Ne Konya ne Afyon, Akşehir’in hak ettiği il olmaktır” diyor.

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, Nasreddin Hoca'nın yaşadığı tarihi Akşehir ilçesinin Konya'dan alınıp kendi illerine bağlanması önerisinde bulundu. Afyonkarahisar'ın nüfusunun yeterli sayıya ulaşarak Büyükşehir olacağını savunan Ürün’ün teklifine Akşehirli esnaf da olumsuz bakıyor. Konunun gündeme gelmesinin ardından görüşlerine başvurduğumuz birçok Akşehirli esnaf, ilçelerinin Konya ya da Afyonkarahisar'a bağlanmasına karşı çıkarak Akşehir’in il olmasını istiyor. Şarküteri sahibi Mehmet Çaylı, “Akşehir’in başka bir yere bağlanmasını istemiyorum, il olmasını istiyorum. Yıllardır çektiğimiz özlem de bu. Bütün esnafın da Akşehir’in de isteği budur” dedi. Cep telefonu bayisi bulunan Mahmut Gürlek, “Biz esnaf olarak Akşehir’in hak ettiği şeyi bulmadığına inanıyoruz. Akşehir’in il olması gerekiyor. Akşehir gittikçe gelişen bir yer. Biz esnaf olarak Akşehir’in Afyon’a bağlanmasını değil, il olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Kahveci Levent Dort, “Biz yıllardır Akşehir olarak il olmak istiyoruz. Konya’dan bir beklentimiz olmadı ama il olmak içinde çok çaba sarf ettik. Bir yere bağlı kalacaksak yine Konya’ya bağlı kalalım ama isteğimiz yine de il olmak” derken, çay ocağı işletmecisi Serhat Çıplak da, “Biz Konya’dan şu ana kadar hiçbir iyilik göremedik. Afyon bize hem yakın hem de bizim çok işimizi görüyor. Afyonkarahisar’a bağlanmayı isterim” şeklinde görüşlerini açıkladı.

“AKŞEHİR AYRILACAKSA İL OLARAK AYRILMALI”

Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul da, Akşehir ve bölgesinin bir toprak bütünlüğü olduğuna vurgu yaparak, Akşehir’in ve çevresindeki başka bir ilçenin başka bir ile bağlanmasının mümkün olmadığını kaydetti. Başkan Oğul, “Şu anda gündemde Akşehir’in Afyon'a bağlanması ile ilgili bir konu var. Nüfusu 750 bini geçen iller Büyükşehir oluyor. Afyon'un nüfusu da 750 binden aşağıda olduğu için Akşehir’in Afyona bağlanmasıyla nüfusunu 750 bine tamamlayarak Büyükşehir olması konuşuluyor. Akşehir’in gündeminde böyle bir şey yok. Akşehir yıllardır bölgeye merkezlik yapan bir ilçedir. Yunak, Tuzlukçu, Çeltik, Doğanhisar ve Akşehir etle tırnak gibi birbirinden ayrılmaz. Aşağı yukarı 7 bin kilometrekarelik toprak bütünlüğüne sahip bu bölgedeki herhangi bir ilçenin başka bir ile bağlanması doğru değildir. Akşehir eğer ayrılacaksa da il olarak ayrılır ve il olarak da bölgesine hizmet eder. Yoksa Konya ile birlikte, büyük şehrin bir ilçesi olarak yoluna devam edecektir” dedi.

AKŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI ‘AFYONKARAHİSAR’ DİYOR

Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Çiftçi ise, Halil Ürün’ün gündeme taşıdığı konuya sıcak baktıklarını dile getirdi. Yatırımcı açısından kendilerini ilgilendiren kısmın teşviklerle alakalı kısım olduğunu anlatarak, "Akşehir çıkan teşvik yasalarında Konya’nın bir ilçesi olmasından dolayı zarar görüyor. Afyon’a yakın olmasına rağmen Akşehir bu yüzden çok büyük zararlara uğruyor, Akşehir’e gelecek olan yatırımcının gelmemesine Akşehir’deki yatırımcının da gitmesine sebep oluyor. Çünkü vergilerde SSK’da ve diğer yatırım teşviklerinde arada anormal uçurumlar var. Bu teşvik yasası ve teşvik sistemi devam ettiği sürece bize haksızlık yapılıyor ve haksızlığın giderilmesi adına Afyon’a bağlanmanın ekonomik açıdan, ticari açıdan daha iyi olduğunu düşünüyorum. Aslında bizim yıllardır bütün uğraşımız Akşehir’in il olması noktasındaydı. Çünkü Konya gerçekten Avrupa’nın birçok ülkesinden dahi daha büyük. Bu büyüklüğünden dolayı bölünmesi gerekli diye düşünüyoruz. Bizim uzaklığımız Konya’ya 130 kilometre, Çeltik ise 220 kilometre. Bu sebeple de Akşehir il olduğunda 7-8 tane ilçenin de Akşehir’e bağlanabilme ihtimali vardı. Bunla ilgili biz son dönemlerde çok mücadele ettik ama önceden yapılmayan mücadeleler sebebiyle Akşehir bunu kaybetti. Çünkü şu anda iktidarın gördüğümüz kadarıyla il yapma ile alakalı bir öngörüsü yok” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.